„Patrimoniul cultural al Bisericii”, conferința Pr. Eugen Răchiteanu în cadrul cursului de formare despre patrimoniul Bisericii din Dieceza de Iași

WhatsApp Image 2021-07-11 at 19.21.48

„Patrimoniul cultural al Bisericii”, conferința Pr. Eugen Răchiteanu în cadrul cursului de formare despre patrimoniul Bisericii din Dieceza de Iași

În perioada 8-9 iulie 2021, a avut loc la Mănăstirea „La Salle” a Fraţilor Şcolilor Creştine din Iaşi un un eveniment formativ intitulat „Patrimoniul Bisericii şi Muzeul Diecezan. Perspective ecumenice”. Evenimentul a fost organizat de Oficiul pentru Cultură Creştină din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, la care au participat reprezentanţi din întreaga Dieceză de Iaşi, alăturându-se și Preasfințitul Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, şi Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop emerit de Iaşi.

Cu binecuvântarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a participat la acest moment de formare Pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu, Responsabil al Oficiului pentru Bunuri Culturale Ecleziastice şi Patrimoniu al Arhidiecezei noastre. Părintele Eugen a susţinut conferinţa cu tema „Patrimoniul cultural al Bisericii”. De menționat faptul că Părintele Eugen Răchiteanu, după ce a susținut examenul în fața comisiei Ministerului Culturii, în data de 29 iunie 2021, a primit atestatul de „Expert în clasarea bunurilor culturale cu semnificație artistică: obiecte din cultul catolic din România”. În cadrul conferinței, Părintele a subliniat importanța conștientizării și a păstrării patrimoniului bisericesc, prezentând informaţii despre patrimoniul cultural mobil şi imobil, cu referire la legislaţia în vigoare.

whatsapp-image-2021-07-11-at-19-24-23

După această conferinţă au avut loc întrebări și răspunsuri care au clarificat diferite chestiuni teoretice și practice despre patrimoniul Bisericii, propunându-se ca în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași să se creeze Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice şi de Patrimoniu, astfel încât să se poată stabili măsuri concrete de păstrare în condiții optime a patrimoniului din Dieceza de Iași.

Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice şi de Patrimoniu al ARCB

Hits: 428

/ Știri

Share the Post