Actualitatea creștină: nr. 7/2021, disponibil din 4 iulie

WhatsApp Image 2021-07-06 at 12.44.07

Actualitatea creștină: nr. 7/2021, disponibil din 4 iulie

Începând cu data de 4 iulie, va fi disponibil în parohii numărul din iulie al revistei Actualitatea creștină. Editorialul, semnat de ÎPS Aurel Percă, se inspiră din cuvintele lui Isus adresate discipolilor: „Veniți voi singuri, într-un loc retras, şi odihniți-vă puțin” (Mc 6, 31). Arhiepiscopul de București scrie despre vacanțe şi concedii ca „timp de odihnă şi de har”, având un gând special pentru aceia care, din diferite motive, nu își pot permite o vacanță. Concediile „nu pot fi o abandonare a obligațiilor noastre religioase, o letargie a relațiilor noastre cu Dumnezeu sau o fugă de la El, în care trebuie să găsim odihnă adevărată şi autentică. Aceasta înseamnă că în relația noastră cu Dumnezeu nu poate exista vacanță”.

La pagina 7, o sinteză din mai multe articole ale ziarului L’Osservatore Romano, care a dedicat o serie acestei teme, prezintă conceptul de „Homo ludens” şi „inefabila dorință de joc”. Rubrica „Semnificații liturgice”, semnată de Pr. Gabriel Anghel, prezintă o scurtă istorie a modului în care Biserica a ajuns la perioada liturgică actuală numită „timpul de peste an” și transformările care au avut loc odată cu Conciliul Vatican II.

Conferinţa Episcopală din România a fost reprezentată de către PS Iózsef Csaba Pál, Episcop de Timişoara şi responsabil cu pastoraţia familiilor, la forumul internațional desfăşurat pe zoom între 9-12 iunie: „În ce stadiu ne aflăm cu Amoris laetitia? Strategii pentru aplicarea pastorală a exortaţiei Papei Francisc”. Rubrica „Eveniment” face rezumatul acestei întâlniri la care au participat responsabilii pentru pastoraţia familiei din cadrul Conferinţelor episcopale din lumea întreagă.Rubrica „Spiritualitate” aduce în atenția noastră „Sensul şi valoarea adorației perpetue”, printr-un interviu cu o fiică a Arhidiecezei, Sora Maria Annunziata a lui Isus Euharistie, revenită în țară după 20 de ani, cu scopul de a ajuta la deschiderea unei capele de adorație perpetuă.

Pr. Daniel Gheorghiță Benchea scrie la rubrica „Doctrina socială” despre„sora apă” pornind de la strigătul lui Isus de pe cruce: „Mi-e sete!”.  Semnificația deschiderii Anului Familiei, ce va avea loc pe 17 iulie la Mănăstirea carmelitană de la Ciofliceni, este prezentată pe larg de Pr. Fabian Măriuț în pagina „Universul Familiei”. La rubrica „Din catehezele Papei”, Iulia Cojocariu aduce în focus comentariul Sfântului Părinte asupra unui episod semnificativ din Faptele Apostolilor: „Să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu”. „Pentru clipa când ajungi să spui: Nu mai pot” este un comentariu deosebit de actual al Pr. Tarciziu Șerban asupra Psalmului 92, cu privire la modul în care putem depăși momentele de descurajare și depresie.

Din viața scriitorului Paul Morand, prezentat în „Pagina Ghika” apar detalii inedite cu privire la relația sa cu Fericitul Vladimir Ghika și cum a fost ajutat de Monsenior să se reconcilieze cu Biserica. Un amplu articol semnat de Eduard Antal prezintă Retrospectiva Festivalului de orgă Cantus Ecclesiae desfăşurat la Catedrala Sfântul Iosif între 23 şi 30 mai. Cu prilejul aniversării a 120 de ani de la consacrarea bisericii Sfântul Anton de Padova din M. Kogălniceanu, Mons. Ieronim Iacob prezintă istoria acestui locaș în rubrica „Credință, artă și istorie”.

În paginile revistei se mai găsesc știri din țară, de la Vatican și din lume, anunțuri, recenzii, idei pentru timpul liber.

Hits: 94

/ Știri / Tags:

Share the Post