Trei noi preoți pentru Arhidieceza de București

cover hirotonire

Trei noi preoți pentru Arhidieceza de București

Sâmbătă, 26 iunie 2021, diaconii Iulian Cochior, Iosif-Adrian Fechet și Paul-Gabriel Onode au primit Sacramentul Sfintei Preoții prin impunerea mâinilor ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. La Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă în Catedrala Sfântul Iosif au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, Mons. Benone Farcaș, Rectorul Seminarului din Iași, numeroși preoți din Arhidieceza de București și Dieceza de Iași. Au fost prezenți și cinci colegi de generație ai celor trei candidați, care au fost sfințiți preoți pentru Dieceza de Iași pe 24 iunie, în Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iași.

Cei trei diaconi au depus în seara zilei de 25 iunie profesiunea de credinţă şi jurământul de fidelitate în faţa PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucureşti, şi a martorilor, în capela Palatului Arhiepiscopal din București.

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a vorbit despre importanța Sacramentului Preoției: „Nu putem ascunde bucuria noastră, precum și a întregii Arhidieceze, pentru acest eveniment”, a spus Păstorul Arhidiecezei, amintind de toți cei care au contribuit la vocația tinerilor preoți: familia, binefăcătorii, îndrumătorii, profesorii, seminarul, comunitățile parohiale în care au activat și îndemnându-i pe toți cei prezenți să reînnoiască recunoștința față de Dumnezeu pentru darul Sacramentului Preoției. „Preoția este un mare dar, care este pus în mâinile noastre fragile. Cum să nu cântăm veșnic milostivirea lui Dumnezeu față de noi? Dumnezeu nu se satură niciodată să cheme tineri, viitori apostoli, viitori slujitori. Domnul să ne dea harul de a fi conștienți în fiecare zi de acest dar imens, pe care noi l-am primit și pe care cei trei diaconi îl primesc astăzi, pentru a nu intra în rutină, pentru a nu obosi niciodată să ne minunăm de marile binefaceri cu care Dumnezeu ne copleșește”.

„A fi preot este o problema de iubire, este o slujire a iubirii, așa cum spune Sf. Augustin. Dacă îl iubim pe Cristos îi vom iubi și pe oameni, așa cum îi iubește El, și ne vom dărui pe noi înșire așa cum Cristos se dăruiește încontinuu tuturor. Trebuie să iubim poporul cu dragostea pe care am primit-o de la Dumnezeu”, a spus Arhiepiscopul de București. „Preoția este o urmare continuă a lui Cristos. Preotul trebuie să fie o adevărată imagine a lui Cristos în cuvântul său, în gesturile sale, în viața sa întreagă. Chemarea noastră de a-l urma trebuie să continue și să se reînnoiască în fiecare zi, pentru a-l urma pe Cristos până la capăt, până la sfârșitul vieții noastre”.

„Astăzi, Domnul, care v-a ales, vă sfințește și vă trimite și pe voi, dragi candidați la treapta Sfintei Preoții. Nu vă veți anunța pe voi înșivă, ci îl veți vesti pe El si trebuie să faceți acest lucru cu fidelitate și în mod constant, cu răbdare, cu bunătate, cu autoritate, dar și cu milostivire și să nu vă temeți, pentru că nu mergeți singuri, Domnul vă însoțește”, i-a îndemnat ÎPS Aurel Percă pe candidați, cu recomandarea ca în misiunea lor să fie mereu atenți la poporul credincios și la nevoile și grijile acestuia.

Părintele Iosif-Adrian Fechet a luat cuvântul la finalul Sfintei Liturghii, pentru a exprima bucuria și recunoștința pentru primirea Sacramentului Preoției, adresând mulțumiri și în numele colegilor săi Arhiepiscopului Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă; Arhiepiscopului Mitropolit emerit, ÎPS Ioan Robu; Episcopului Auxiliar de București, PS Cornel Damian; Episcopului de Iași, PS Iosif Păuleț; Episcopului emerit de Iași, PS Petru Gherghel; Pr. Anton Săbăoanu, Rector al Seminarului Mic din Bacau; Pr. Benone Lucaci, fost Rector la seminarul din Iași; Mons. Benone Farcaș, actualul Rector al Seminarului din Iași, indrumătorilor spirituali, preoților formatori, profesorilor, dar și preoților care, de-a lungul vieții, i-au îndrumat și ajutat în conturarea propriilor vocații, mulțumind, totodată, și familiilor pentru darul vieții si al credinței, rudelor, prietenilor și membrilor comunităților care au participat la acest moment.

ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și rugăciune, îndemnându-i să se roage pentru cei trei preoți nou sfințiți, dar și pentru noi vocații la preoție. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu acordarea binecuvântării de către cei preoții nou sfințiți. În curtea catedralei, familiile, prietenii și credincioșii prezenți au avut ocazia de a-i felicita personal pe noii preoți și de a primi binecuvântarea lor.

Sfintele Liturghii de primiție vor fi celebrate de către noii preoți în localitățile natale, pe data de 4 iulie: Pr. Iulian Cochior – Valea Mare, ora 11.00; Pr. Iosif-Adrian Fechet – Barticeşti, ora 11.00; Pr. Paul-Gabriel Onode – Somuşca, ora 11.00.  Cei trei noi preoți vor activa în Arhidieceza de București.

Înregistrarea Sfintei Liturghii de hirotonire poate fi urmărită aici.

Hits: 2091

Share the Post