Cavalerii de Malta au celebrat Ziua lor Națională (24 iunie)

cover

Cavalerii de Malta au celebrat Ziua lor Națională (24 iunie)

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) este și ziua oficială a Ordinului Suveran Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta.

Urmând tradiției, pentru cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul, patronul Ordinului de Malta, Sfânta Liturghie a fost găzduită de Mânăstirea de la Ciofliceni, în biserica atât de primitoare și prietenoasă a călugărilor carmelitani. Sfânta Liturghie a fost concelebrată de capelanii Ordinului, Pr. Peter Szabo și Pr. Gabriel Popa, cu participarea cavalerilor și doamnelor din Ordinul de Malta din România, a membrilor de familie și a prietenilor.

img_2246

Au impresionat puternic cuvintele predicii Pr. Gabriel, care a subliniat nevoia de a-l avea tot timpul pe Domnul Nostru Isus Cristos în centrul vieții personale și al comunității, precum l-a avut însuși Ioan Botezătorul, de unde decurge firesc și angajamentul nostru social și caritativ.

img_2255

În seara aceleiași zile, la recepția organizată la Clubul Diplomatic din București de Ambasadorul Ordinului în România, ES Roberto Musneci, au participat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit și Capelan ad honorem al Ordinului, numeroși invitați, atât din corpul diplomatic acreditat în România, în frunte cu Decanul său, Nunțiul Apostolic Mons. Miguel Maury Buendía, cât și membri ai Parlamentului și Guvernului țării. Din partea Statului Român, doamna Anca Dragu, Președintele Senatului, a adresat un salut celor peste 140 de participanți și a apreciat activitățile Ordinului desfășurate în țară.

dcae98bb-5af9-4df4-bc1b-7b089e9ffd06

Prezența foarte activă a voluntarilor din Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) a ocazionat dialogul direct cu cei ce înfăptuiesc cotidian lucrările caritative ale Ordinului și care, prin munca și dedicația lor, fac să fie realitate concretă angajamentul Ordinului nostru: obsequium pauperum, „pentru ajutorarea celor in nevoie”.

Asociația Română a Ordinului de Malta


Ordinul Suveran de Malta este un Ordin cavaleresc al Bisericii Catolice, înființat în secolul XI, recunoscut în prezent ca entitate suverană de peste 100 de țări din toată lumea. Are peste 13.000 de membri – Cavaleri și Dame –, care împreună cu 25.000 de angajați și 80.000 de voluntari sunt activi în nenumărate proiecte sociale, medicale, caritabile și umanitare în toată lumea. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul www.orderofmalta.int .

Ordinul Suveran de Malta este prezent pe teritoriul României încă din Evul Mediu. Are relații diplomatice cu România din 1932, întrerupte în perioada comunistă, dar reluate în 1991. Ambasadorul actual al Ordinului de Malta în România este E.S. dl. Roberto Musneci. Detalii mai ample se află pe site-ul Ministerului Afacerilor de Externe: www.mae.ro/foreign-missions/3560#946.

Din 1932 există și o Asociație a Ordinului Suveran de Malta în România. Președintele actual al acestei asociații este dl. Francois Catto.

Din 1991, Ordinul Suveran de Malta este activ în România și prin asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România, cu 17 filiale, 70 de angajați și peste 1.000 de membri voluntari, activi în peste 100 de programe sociale, și devotați devizei Ordinului: „Apărarea credinței și ajutorarea nevoiașilor”.

Sucursala din București a Serviciului de Ajutor Maltez în România are un centru de zi, de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sf. Ioan Botezătorul”. Acest proiect urmărește prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea ratei succesului școlar pentru copiii romi, în paralel cu dezvoltarea abilităților lor sociale și de viață independentă. Oferă sprijin în efectuarea temelor, suport în vederea recuperării decalajului educațional la materiile de bază, adoptarea unui stil de viață sănătos, a comportamentelor non-violente, activități de socializare. Pagina de Facebook „Serviciul de Ajutor Maltez în România – sucursala București” reflectă activitățile acestei sucursale.

Hits: 1347

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post