Mir și hram în Parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Motru) cu ÎPS Aurel Percă

cover motru

Mir și hram în Parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Motru) cu ÎPS Aurel Percă

Moment de dublă sărbătoare în Parohia romano-catolică Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Municipiul Motru:  pe data de 19 iunie, la ora 11, s-au celebrat Sfânta Liturghie de hram a bisericii, în avans, şi Sacramentul Sfântului Mir pentru 28 de adolescenți și tineri din Municipiul Motru, dar şi din Mătăsari.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, alături de Părintele decan Gheorghe Coșa, Părintele paroh Iosif Balint şi alţi nouă preoţi din decanatul de Craiova, care, împreună au dat o solemnitate aparte dublei sărbători.

Înainte de Sfânta Liturghie, Păstorul Arhidiecezei noastre a intrat în biserica pregătită de sărbătoare şi i-a salutat cu multă bucurie pe credincioşii ce aşteptau cu drag începerea Sfintei Liturghii.

Altarul bisericii purta însemnele Sfântului Duh, iar lumina unui soare binevoitor pătrundea prin ferestrele bisericii şi lumina blând altarul şi buchetele proaspete de flori ce răspândeau un parfum deosebit.

Erau multe emoţii în aer, era curiozitate, entuziasm şi nerăbdare.

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a vorbit despre vizita Fecioarei Maria la verişoara sa, Elisabeta care era atunci înaintată în vârstă şi aştepta un copil, pe Ioan, cel care avea să fie Înaintemergătorul Domnului. „A intrat în casa lui Zaharia şi a salutat-o pe Elisabeta. Cum a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresăltat copilul în sânul ei, iar Elisabeta a fost umplută de Duhul Sfânt și a exclamat cu glas puternic: «Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul sânului tău…»”(Lc 1,39-56). Aducând în discuţie acest moment biblic, ÎPS Aurel Percă a arătat cât de bine se leagă sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul de sărbătoarea administrării Mirului. Excelența Sa a evocat apoi momentul coborârii Duhului Sfânt asupra Mariei și a apostolilor adunați în Cenacol. Asemenea ucenicilor, adolescenții și tinerii erau in biserică – sala Cinei de taină, erau în rugăciune, aveau eșarfe roșii – culoarea focului și a Duhului Sfânt.

Înalt Preasfinția Sa a amintit de cele şapte daruri ale Duhului Sfânt: înţelepciunea, înţelegerea, sfatul, puterea, ştiinţa, evlavia, frica de Dumnezeu) pe care urmau să le primească candidații la Sfântul Mir. Totodată, le-a amintit de noul statut pe care-l vor avea în biserică, acela de membri activi, maturi, responsabili, de ostași ai lui Cristos.

După predică, adolescenții şi tinerii au reînnoit jurămintele făcute de nași și de părinți, în numele lor, la botez, după care au fost miruiți, fiindu-le alături nașii, părinții și rudele.

Nicoleta Păuliș

Hits: 629

/ Știri / Tags: ,

Share the Post