PS Cornel Damian, la hramul Parohiei Sf. Anton de Padova (Câmpina)

cover campina

PS Cornel Damian, la hramul Parohiei Sf. Anton de Padova (Câmpina)

Duminică, 13 iunie 2021, comunitatea romano-catolică din Câmpina a sărbătorit hramul bisericii –  Sfântul Anton de Padova. Liturghia de hram de la ora 12.00 a fost prezidată de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București.

Emoție, bucurie, rugăciune: acestea sunt caracteristicile hramului de la Câmpina, un mic orășel de pe Valea Prahovei, ai cărui locuitori romano-catolici și greco-catolici îl cinstesc pe patronul lor, Sfântul Anton de Padova.

Pentru că vremea a fost capricioasă, Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserică. Aceasta a fost neîncăpătoare! Cei mai mulți au sosit cu mult timp înainte. Unii au venit de departe, alții din zonă. Toți aveau crini în mână. Mirosul florilor și glasul copiilor au întregit tabloul perfect pentru o zi specială. Toți au venit  să îl cinstească și să îl sărbătorească pe „sfântul minunilor”.

Această mică comunitate s-a pregătit din timp pentru ziua de sărbătoare. Vineri și sâmbătă, misiunile populare au fost susținute de Pr. Emil Moraru, Responsabil al Oficiului Pastoral pentru Cateheză al ARCB. Temele au fost inspirate din Anul Jubiliar al Sfântului Iosif și Anul „Familia Amoris Laetitia”.

La Sfânta Liturghie solemnă, prezidată de PS Cornel Damian, au concelebrat parohul comunității, Pr. Claudiu Cojan, șapte preoți din Arhidieceza de București și Pr. Radu Ivan, paroh al comunității greco-catolice din Ploiești.

În cuvântul introductiv, Preasfințitul Cornel Damian și-a exprimat bucuria de a fi prezent în mijlocul credincioșilor din Câmpina și le-a amintit celor prezenți că Sfântul Anton este un model de sfințenie creștinească. În cadrul predicii, Preasfințitul Cornel ne-a familiarizat cu imaginea spirituală a sfântului Anton: om al rugăciunii și bun predicator al cuvântului divin, iubitor al adevărului, al umilinței și al sărăciei.

„Sfântul Anton de Padova, cu siguranță, ne este drag tuturor pentru că, sunt convins că fiecare dintre noi a avut și are o devoțiune deosebită pentru sfântul minunilor. El a fost ridicat la cinstea altarelor nu datorită minunilor pe care le-a săvârșit încă din timpul vieții sale pământești, ci pentru că a fost fidel în urmarea lui Cristos. Este un lucru important pentru un creștin să fie fidel. Așadar, măreția sfântului se datorează nu atât harurilor speciale, ci faptului că în timpul vieții sale a avut ca unic punct de referință pe Cristos și evanghelia sa. Și după exemplul lui Cristos, i-a iubit și apărat pe cei săraci”, a spus PS Cornel Damian în cadrul predicii.

Episcopul Auxiliar de București le-a reamintit tuturor celor prezenți că este foarte important să venim la biserică, punând accent pe cel mai important moment al Sfintei Liturghii: acela al Sfintei Împărtășanii. Totodată, a subliniat faptul că Euharistia înseamnă viață trăită în Cristos și mai ales în iubirea sa mântuitoare.

Pentru a fi tot în bucuria și tonul sărbătorii, copiii au fost aceia care au prezentat darurile la ofertoriu. Printre multele devoțiuni în cinstea sfântului Anton de Padova este și frumoasa rugăciune de binecuvântare a lor. Ritul binecuvântării copiilor și crinilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile preferate ale sfântului Anton, sunt semnul vieții curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel un simbol al virtuților Sfântului Anton și o invitație pentru creștini la o viață curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici și o iubire specială față de Pruncul Isus. De altfel, statuile „sfântului minunilor” sunt cunoscute prin faptul că Sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ține pe Isus așezat pe Sfânta Scriptură.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a plouat,, prilej pentru PS Cornel Damian să spună că „plouă cu haruri”. Îi mulțumim lui Dumnezeu și Sfântului Anton pentru această zi înălțătoare!

Simona Banu

Hits: 286

/ Știri / Tags:

Share the Post