Papa Francisc: Biserica este ca un râu, important este să rămâi înăuntru (Regina Caeli, 23 mai)
Duminică, 23 mai, în solemnitatea Rusaliilor, Sfântul Părinte Papa Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru a recita rugăciunea „Regina Caeli” cu credincioșii și pelerinii prezenți în Piața Sf. Petru.
Cartea Faptele Apostolilor (cf. 2,1-11) povestește ce s-a întâmplat la Ierusalim la cincizeci de zile după Paștele lui Isus. Discipolii erau adunați în Camera de Sus și împreună cu ei era Fecioara Maria. Domnul înviat le spusese să rămână în cetate până când vor primi de sus darul Duhului. Și acest lucru s-a manifestat printr-un „vuiet” care a venit brusc din cer, ca un „vânt puternic” care a umplut casa în care se aflau (cf. v. 2). Prin urmare, este o experiență reală, dar și una simbolică. Un lucru care s-a întâmplat, dar care ne oferă și un mesaj simbolic pentru viață.
Această experiență dezvăluie că Duhul Sfânt este ca un vânt puternic și liber, adică ne aduce putere și ne aduce libertate: vânt puternic și liber. Nu poate fi controlat, oprit sau măsurat; nici măcar nu se poate prezice încotro bate. Nu se lasă încadrat în exigențele noastre umane – noi încercăm întotdeauna să încadrăm lucrurile – nu se lasă încadrat în tiparele și prejudecățile noastre. Duhul provine de la Dumnezeu Tatăl și de la Fiul său Isus Cristos și se revarsă cu putere asupra Bisericii, se revarsă asupra fiecăruia dintre noi, dând viață minții și inimilor noastre. Așa cum spune Crezul: „Domnul și de viață dătătorul”. El are domnie pentru că este Dumnezeu și dă viață.
În ziua Rusaliilor, discipolii lui Isus erau încă nedumeriți și temători. Încă nu aveau curajul să iasă. Și și noi, se întâmplă uneori, preferăm să rămânem în zidurile de apărare ale mediului nostru. Dar Domnul știe cum să ajungă la noi și să ne deschidă ușile inimii. El trimite Duhul Sfânt asupra noastră, care ne învăluie și ne învinge toate ezitările, ne rupe apărarea, ne demontează falsele certitudini. Duhul ne face creaturi noi, așa cum a făcut-o în ziua aceea cu apostolii: El ne înnoiește; noi creaturi.
Ei, după ce au primit Duhul Sfânt, nu mai erau la fel ca înainte – El i-a schimbat – dar au ieșit, au ieșit fără teamă și au început să-l predice pe Isus, să predice că Isus a înviat, că Domnul este cu noi, în așa fel încât pe toți să-i înțeleagă în limba lor. Deoarece Duhul este universal, nu elimină diferențele culturale, diferențele de gândire, nu, este pentru toată lumea, dar fiecare îl înțelege în propria cultură, în propria limbă. Duhul schimbă inima, deschide ochii discipolilor. Îi face capabili să comunice marile lucrări ale lui Dumnezeu tuturor, fără limite, depășind granițele culturale și religioase în care erau obișnuiți să gândească și să trăiască. Îi face pe apostoli să ajungă la ceilalți, respectând în același timp posibilitățile lor de ascultare și înțelegere, în cultura și limba fiecăruia (vv. 5-11). Cu alte cuvinte, Duhul Sfânt pune oameni diferiți în comunicare, realizând unitatea și universalitatea Bisericii.
Și astăzi, acest adevăr ne spune atât de multe, această realitate a Duhului Sfânt, unde în Biserică există grupuscule care caută mereu dezbinarea, pentru a se detașa de ceilalți. Acesta nu este Duhul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu este armonie, este unitate, unește diferențele. Un bun cardinal, care a fost arhiepiscop de Genova, obișnuia să spună că Biserica este ca un râu: important este să rămâi înăuntru; dacă rămâi puțin pe partea aceea și puțin pe partea cealaltă nu contează, Duhul Sfânt creează unitate. A folosit figura râului. Important este să rămâi în unitatea Duhului și să nu te uiți la lucrurile mici, că tu ești puțin de partea asta și puțin de partea aceea, că te rogi în acest fel sau în alt fel … Aceasta nu este de la Dumnezeu. Biserica este pentru toată lumea, pentru toată lumea, așa cum a arătat Duhul Sfânt în ziua Rusaliilor.
Astăzi o rugăm pe Fecioara Maria, Maica Bisericii, să mijlocească pentru ca Duhul Sfânt să coboare din belșug și să umple inimile credincioșilor și să aprindă în toate focul iubirii sale.
După rugăciune, Sfântul Părinte s-a referit la situația dificilă din Columbia și Congo, cu un gând special pentru catolicii din China:
Încredințez situația din Columbia, care continuă să fie îngrijorătoare, rugăciunilor voastre, ale tuturor. În această solemnitate de Rusalii, mă rog ca iubitul popor columbian să știe cum să primească darurile Duhului Sfânt, astfel încât, printr-un dialog serios, să se găsească soluții juste la numeroasele probleme care suferă în special cei mai săraci, din cauza pandemiei. Îndemn pe toată lumea să evite, din motive umanitare, comportamente dăunătoare populației în exercitarea dreptului la protest pașnic.
Ne rugăm și pentru oamenii din orașul Goma, din Republica Democrată Congo, forțați să fugă din cauza erupției marelui vulcan Nyiragongo.
Credincioșii catolici din China vor sărbători mâine sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor și ocrotitoarea cerească a marii lor țări. Maica Domnului și a Bisericii este venerată cu o devotament special în Altarul Sheshan din Shanghai și este invocată asiduu de familiile creștine, în încercările și speranțele vieții de zi cu zi. Cât de bine și cât de necesar este ca membrii unei familii și ai unei comunități creștine să fie tot mai uniți în dragoste și credință! În acest fel, părinții și copiii, bunicii și copiii, păstorii și credincioșii pot urma exemplul primilor discipoli care, în solemnitatea Rusaliilor, au fost într-un singur gând în rugăciune cu Maria în așteptarea Duhului Sfânt. De aceea, vă invit să însoțiți cu rugăciune fierbinte credincioșii creștini din China, cei mai dragi frați și surori, pe care îi păstrez adânc în inima mea. Fie ca Duhul Sfânt, protagonist al misiunii Bisericii în lume, să-i călăuzească și să-i ajute să fie purtători ai veștii bune, martori ai bunătății și carității și constructori ai dreptății și păcii în patria lor.
Sursa: press.vatican.va
Hits: 106