Trei noi apariții la Editura ARCB

noi apariții la editura arcb.2png

Trei noi apariții la Editura ARCB

Un informatician în rai. Biografia Fericitului Carlo Acutis este scrisă de Nicola Gori și tradusă de Claudia Stan. Volumul prezintă viața unui tânăr excepțional, ridicat la cinstea altarelor pe 10 octombrie 2020 la Assisi. Carlo Acutis a murit în 2006 de leucemie galopantă, la vârsta de numai 15 ani (în acest an, pe 3 mai, Carlo Acutis ar fi împlinit 30 de ani). Totuși, în scurtul răstimp petrecut pe pământ, Fericitul Carlo Acutis a descoperit esența vieții, care este Dumnezeu, și a trăit din plin într-o manieră care i-a atras și pe cei din jurul lui către Creator. Parohul lui îl descria astfel pe Carlo: „privirea lui, atât de sinceră și atât de primitoare, era o privire care, fie și numai ea singură, a fost un zâmbet larg adresat vieții; privirea unui băiat care nu are nimic de ascuns și care are o mare sete de comunicare” (din Introducere). Prieten devotat și atent cu toți, Carlo a știut să-și împartă timpul între cei dragi și iubirea față de Sfânta Euharistie care era, cum spunea el, „autostrada lui către cer”. Foarte dotat pentru informatică, și-a folosit geniul pentru a întemeia un website (http://www.miracolieucaristici.org/en/Liste/list.html) unde a reunit documentația despre diferite miracole euharistice din toate timpurile.

*

Nicola Gori, editor la cotidianul Osservatore Romano, este licenţiat în limbi şi literaturi străine al Universităţii din Florenţa. Este autorul mai multor texte şi cărţi despre mistici, cât și a mai multor povestiri și poezii care au primit diferite premii.


Altceva decât Dumnezeu. Cum am căutat cu înfrigurare fericirea și am găsit-o din greșeală o are ca autoare pe vorbitoare catolică Jennifer Fulwiler (SUA). În autobiografia sa (tradusă în limba română de Luke și Liana Gehl), autoarea ne destăinuie drumul ei de descoperire al lui Dumnezeu, drum parcurs de la adolescența atee și până la nașterea primilor copii. Onestitatea morală deprinsă din familie o pune în acest moment față în față cu marile întrebări ale vieții; răspunsul este exact cel la care nu se aștepta.

Această carte, care este o mărturie a faptului că Dumnezeu există și se descoperă cu adevărat celor care Îl caută cu sinceritate, este prefațată de părintele Marius Taloș SJ și se încheie cu o postfață la ediția americană semnată de cardinalul Timothy Dolan.

Crescută într-o familie atee, mândră de concepția ei, Jennifer avusese libertatea să-și formeze propriile păreri despre lume și să trăiască după regulile alese de ea însăși. Și totuși, o umbră crescândă a urmărit-o din adolescență și până în viața adultă. Într-un final, într-o noapte de iarnă, umbra a condus-o la balustrada balconului ei de la etajul 21, făcând-o să se întrebe odată și pentru totdeauna care este de fapt rostul vieții…

Altceva decât Dumnezeu este poveste emoționantă, profundă și adesea amuzantă a unei tinere femei care a pornit în căutarea sensului vieții și a descoperit că, pentru a găsi fericirea, uneori e nevoie să fii gata să pierzi totul.

*

Jennifer Fulwiler scrie despre experiențele ei de credință și familie. Autoarea a trei cărți și numeroase articole, este gazda unui talk show și protagonista unui program de stand-up comedy. Căsătorită cu Joe, este mama a șase copii pe care îi educă acasă. O puteți urmări pe Instagram la @JenniferFulwiler sau pe website-ul ei, jenniferfulwiler.com.


Viața din belșug: virtutea castității pentru preoți și persoanele consacrate, este scrisă de Pr. dr. Jean-Marie Gueullette și tradus în limba română de Fratele Dan Suciu CSJ. Această carte descifrează, elucidează și oferă chei de abordare pentru o dilemă mai puțin discutată, dar cu care se confruntă orice bărbat care ia în considerare preoția sau viața consacrată.

*

Este castitatea un miraj? – întreabă autorul în Introducere. Chiar se poate trăi fără relaţii sexuale? În mediul profan, castitatea – înţeleasă ca abstinenţă voluntară pentru motive religioase – a trezit întotdeauna suspiciuni. Dar este această atitudine întru totul întemeiată? Nu ar trebui mai degrabă să înţelegem castitatea drept un elan al vieţii consacrate, în care sexualitatea nu este amputată, reprimată, ci raportată la transcendent? Dar cum? Cu ce pret? Şi prin ce mijloace? Miza spirituală a castităţii ţine oare de conformarea cu un model, sau de smerenie? Coroborând infromaţii din istorie, teologie, biologie şi psihologie, Jean-Marie Gueullette se exprimă aici atât ca persoană consacrată, cât şi ca om de ştiinţă, oferind o reflecţie concretă în care frustrarea dispare în faţa transfigurării. Soluţia nu constă în uciderea dorinţei, ci în trăirea ei diferită. Este o distincţie care eliberează.

*

Jean-Marie Gueullette, doctor în medicină și în teologie, profesor titular abilitat pentru cercetare în istoria modernă, predă la Universitatea Catolică din Lyon, unde conduce Centrul Interdisciplinar de Etică. A publicat lucrări de istorie a spiritualității precum și studii de etică medicală și filosofie a medicinei.

Pe lângă Viața din Belsug (La vie en abondance, 2019), a mai publicat La spiritualité est américaine – Liberté, experience et meditation (2021), L’Assise et la présence: La Prière silencieuse dans la tradition chrétienne (2017), Le désir… et ses embrouilles (2016, volum colectiv), La Beauté d’un geste (2014), L’ostéopathie, une autre médicine (2014).

Francesca Gehl

Hits: 354

/ Știri / Tags:

Share the Post