Papa Francisc: Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Țara Sfântă (Regina Caeli, 16 mai 2021)

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Papa Francisc: Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Țara Sfântă (Regina Caeli, 16 mai 2021)

Duminică, 16 mai 2021, Sfântul Părinte Papa Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru recitarea rugăciunii Regina Caeli cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.

Astăzi, în Italia și în alte țări, se sărbătorește solemnitatea Înălțării Domnului. Pasajul din Evanghelie (Mc 16, 15-20) – concluzia Evangheliei după Marcu – ne prezintă ultima întâlnire a Celui Înviat cu ucenicii înainte de a urca la dreapta Tatălui. De obicei, știm, scenele de adio sunt triste, dau celor care rămân un sentiment de nedumerire, de abandon; în schimb toate acestea nu li se întâmplă ucenicilor. În ciuda desprinderii lor de Domnul, ei nu se arată necăjiți, dimpotrivă, sunt bucuroși și gata să plece ca misionari în lume.

De ce nu sunt ucenicii triști? De ce ar trebui să ne bucurăm și să-L vedem pe Isus urcându-se la cer?

Înălțarea duce la desăvârșire misiunea lui Isus printre noi. De fapt, dacă Isus a coborât din ceruri pentru noi, este pentru ca noi să ne înălțăm acolo. După ce a coborât în ​​umanitatea noastră și a răscumpărat-o – Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu, coboară și devine om, ia umanitatea noastră și o răscumpără – acum el se înalță la cer, luându-ne trupul cu el. El este primul om care intră în cer, pentru că Isus este om, om adevărat, el este Dumnezeu, Dumnezeu adevărat; trupul nostru este în cer și acest lucru ne dă bucurie. La dreapta Tatălui se află acum un trup uman; pentru prima dată, trupul lui Isus și, în acest mister, fiecare dintre noi își contemplă propria destinație viitoare. Nu este deloc vorba despre o părăsire, Isus rămâne pentru totdeauna cu ucenicii, cu noi. El rămâne în rugăciune, pentru că El, ca om, se roagă Tatălui și, ca Dumnezeu, om și Dumnezeu, îi arată rănile, rănile cu care ne-a răscumpărat. Rugăciunea lui Isus este acolo, cu trupul nostru: El este unul dintre noi, Dumnezeu-Om, și se roagă pentru noi. Și acest lucru trebuie să ne ofere certitudine, și într-adevăr, bucurie, o bucurie mare! Iar al doilea motiv al bucuriei este promisiunea lui Isus. El ne-a spus: „Vă voi trimite Duhul Sfânt”. Și astfel, cu Duhul Sfânt, se împlinește acea poruncă pe care El o dă tocmai când își ia rămas bun: „Mergeți în lume, vestiți Evanghelia”. Și puterea Duhului Sfânt ne va duce acolo în lume, pentru a duce Evanghelia. Este Duhul Sfânt al acelei zile, pe care Isus l-a promis, iar apoi nouă zile mai târziu va veni în sărbătoarea Rusaliilor. Tocmai Duhul Sfânt a făcut posibil ca noi toți să fim așa astăzi. O mare bucurie! Isus s-a dus la cer: primul om înaintea Tatălui. El a plecat cu rănile, care erau prețul mântuirii noastre, și se roagă pentru noi. Și apoi ne trimite Duhul Sfânt, ne promite Duhul Sfânt, să ieșim să evanghelizăm. De aceea avem bucuria de azi, de aceea avem bucuria acestei zile de Înălțare.

Fraților și surorilor, în această sărbătoare a Înălțării, în timp ce contemplăm Cerul, unde Cristos s-a înălțat și stă la dreapta Tatălui, îi cerem Mariei, Regina Cerului, să ne ajute să fim în lume martori curajoși ai Învierii, în situațiile concrete ale vieții.

După rugăciune, Sfântul Părinte a comentat pe marginea situației din Israel:

Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Țara Sfântă. În ultimele zile, au avut loc  ciocniri armate violente între Fâșia Gaza și Israel și sunt în pericol de a degenera într-o spirală a morții și a distrugerii. Numeroase persoane au fost rănite și mulți oameni nevinovați au murit. Printre ei sunt și copii, iar acest lucru este teribil și inacceptabil. Moartea lor este un semn că nu se dorește construirea viitorului lor, ci distrugerea acestuia.

Mai mult, ura și violența în creștere care afectează diferite orașe din Israel este o rană gravă adusă fraternității și coexistenței pașnice între cetățeni, care va fi dificil de vindecat dacă nu se va deschide imediat dialogul. Mă întreb: unde vor duce ura și răzbunarea? Chiar credem că construim pacea, distrugându-l pe celălalt? „În numele lui Dumnezeu, care a creat toate ființele umane egale în drepturi, îndatoriri și demnitate și le-a chemat să trăiască împreună ca frați între ei” (cf. Documentul despre Fraternitatea Umană) fac apel la calm și, pentru cei care au responsabilitatea, să pună capăt zgomotului armelor și să parcurgă căile păcii, și cu ajutorul Comunității Internaționale.

Ne rugăm neîncetat ca israelienii și palestinienii să afle calea dialogului și a iertării, pentru a fi constructori răbdători de pace și dreptate, deschizându-se, pas cu pas, către o speranță comună, către o coexistență între frați.

La final, Papa a cerut celor prezenți rugăciune pentru victime, mai ales pentru copii.

Sursa: press.vatican.va
Foto: Vatican Media

Hits: 64

/ Știri / Tags:

Share the Post