Trei seminarii online inspirate de Laudato si’, pe tema accesului la hrană

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844

Trei seminarii online inspirate de Laudato si’, pe tema accesului la hrană

Conform comunicatului emis de Biroul de presă al Vaticanului pe 12 mai 2021, în luna mai se va desfășura o serie de seminarii online, având în centru problema hranei pentru toți.

Pornind de la faptul că Biserica contribuie la schimbarea concepției de demnitate și respect  a acelor persoane care trăiesc în medii defavorizate, dar și de la scrisoarea enciclică a Sfântului Părinte Papa Francisc Laudato si‘, sunt propuse 3 teme: „Hrană pentru viață”, „Echitate alimentară” și „Hrană pentru toți”.

Ca un preambul al viitorului Summit al ONU privind sistemele alimentare din 2021, Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, Misiunea permanentă a Sfântului Scaun la FAO, IFAD și PAM, Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale și Comisia COVID-19 a Vaticanului, împreună cu  partenerii lor care lucrează în domeniul securității alimentare, vor lansa o serie de seminarii web intitulate „Hrana pentru viață”, „Echitate alimentară”, și „Hrană pentru toți”.

Încă există foamete și inegalitate alimentară! Cu siguranță că foametea și sărăcia sunt indisolubil legate de o serie de probleme cum ar fi: sănătate, oportunități de muncă decente, educație, justiție socială, protecția mediului, schimbările climatice și probabil multe altele. Toate acestea vor fi discutate pe larg  în cele 3 sesiuni. Scopul principal este găsirea acelor soluții astfel încât toți oamenii, indiferent de statut, să beneficieze într-un mod cât mai corect și echilibrat de ceea ce natura ne dăruiește.

Această serie în trei părți, care va începe în timpul Săptămânii Laudato si’ (16-25 mai), va aduce în discuție vocile femeilor, ale comunităților locale, ale persoanelor care trăiesc în medii de criză, ale fermierilor mici și a altora – pentru a învăța din experiențele și înțelepciunea tradițional-locală și pentru a informa despre dezbaterile globale și planurile de acțiune.

Primul seminar web, găzduit  de Forumul de la Roma, intitulat „Hrana pentru viață: rolul femeilor în promovarea dezvoltării umane integrale”, (17 mai, 15.00-18.00h ora României) va conține un dialog despre rolul unic al femeilor, cu accent pe modul în care își pot sprijini conducerea în modelarea sistemelor alimentare rezistente din întreaga lume.

Al doilea seminar web, „Echitate alimentară: locuri de muncă, inovare și finanțe în serviciul alimentar” (26 mai, 15.00-18.00 ora României) va sublinia importanța muncii demne, a finanțelor și a inovației în reconstrucția sistemelor alimentare durabile, în special în viitorul post-COVID.

Seminarul web final, găzduit de Academia Pontificală de Științe și Academia Pontificală de Științe Sociale, și intitulat „Hrana pentru toți: Conflictele alimentare și viitorul sistemelor alimentare”, (31 mai, 15.00-17.00hs ora Italiei) va investiga răspunsuri diferite la conflictele alimentare și modul în care Biserica poate contribui cel mai bine și să colaboreze pentru a combate foamea și inegalitatea alimentară din întreaga lume.

Coordonată de valorile Învățăturii Sociale Catolice, de experiența zilnică a Bisericii și de imperativul moral de a elimina foamea, această serie de seminarii are ca scop ascultarea și susținerea dialogurilor în interiorul și dincolo de Biserică. Totodată, conectează cele mai bune practici din întreaga lume pentru promovarea sistemelor alimentare durabile și oferă o platformă pentru vocile excluse în mod tradițional, pentru a inspira un apel la justiție alimentară.

Seria va fi finalizată înainte de reuniunea de dinaintea Summit-ului ONU pentru Sistemele Alimentare care va avea loc la Roma (iulie 2021), iar rezultatele sale vor fi împărtășite ca parte a procesului Summit-ului pentru a ajuta la ghidarea acțiunilor individuale și colective către un viitor al alimentelor durabil, echitabil și sigur.

Simona Banu

Foto: Vatican Media

Hits: 94

/ Știri / Tags:

Share the Post