ORA CAtOLICĂ: Moment aniversar la un an de la înființare, cu participarea ÎPS Aurel Percă

Ora Catolica

ORA CAtOLICĂ: Moment aniversar la un an de la înființare, cu participarea ÎPS Aurel Percă

Sâmbătă, 27 martie 2021, la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Snagov a avut loc întâlnirea aniversară la un an de la înființarea proiectului media ORA CAtOLICĂ, realizat de Signis România cu sprijinul Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Realizatorii emisiunilor, colaboratorii, echipa tehnică și susținătorii proiectului au avut o întâlnire de lucru fructuoasă, cu respectarea tuturor regulilor de siguranță sanitară, alături de Pr. Francisc Ungureanu, Responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale al ARCB şi director de programe, și Adriana Răcășan, producător general al proiectului ORA CAtOLICĂ. Participanții s-au bucurat de prezența ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, cu care au împărtășit proiectele de viitor și propunerile concrete.

ORA CAtOLICĂ a luat naștere pe 28 martie 2020, în perioada stării de urgență adoptată după declanșarea pandemiei de coronavirus. Prima ediție a fost transmisă live direct din casele realizatorilor, iar următoarele emisiuni au fost realizate în același mod, timp de două luni. Odată cu încheierea stării de urgență, proiectul media exclusiv online a trecut într-o nouă etapă, prin mutarea într-un studio de înregistrări, într-un spațiu pus la dispoziție de Arhidieceza Romano-Catolică de București. Pe parcursul unui an, ORA CAtOLICĂ a luat amploare, având, până în momentul de față, peste 365 de emisiuni difuzate și peste 30 emisiuni în grila de program.

În prezent, ORA CAtOLICĂ se poziționează ca un program TV online catolic, dar cu deschidere universală pentru oameni de toate confesiunile, religiile și non-afiliați religios, destinat atât publicului catolic de ambele rituri (romano-catolic și greco-catolic) din țară și din diaspora, cât și publicului general interesat de teme culturale, sociale și de actualitate.

ORA CAtOLICĂ își propune o abordare cât mai largă și mai variată a vieții în Biserică: spiritualitate, cateheze, patristică, explicarea Cuvântului lui Dumnezeu, explorarea bogăției liturgice pentru ambele rituri – latin și bizantin –, cunoașterea comunităților de credință, viața de familie, dialoguri cu episcopii, viața de rugăciune. Grila de program include și emisiuni specifice pe categorii de vârstă (copii, adolescenți, tineri, adulți), aducând în prim-plan tematici de psihologie, business, turism, lectură, film, artă.

În cadrul OREI CAtOLICE sunt difuzate concerte de muzică sacră înregistrate în Catedrala Sf. Iosif, în parteneriat cu artiști de renume național și mondial, dar și momente semnificative din viața comunităților de credință, marcate prin ediții speciale. Comunitățile francofone și anglofone beneficiază de câte o emisiune specifică realizată în franceză și engleză.

Echipa, formată din preoți, persoane consacrate și laici de toate vârstele, își asumă voluntariatul în cadrul OREI CAtOLICE ca pe o contribuție la noua evanghelizare, la care ne îndeamnă Sfântul Părinte Papa Francisc. Momentele petrecute împreună la Snagov au constituit un bilanț, dar și o provocare pentru viitor, pentru o mai bună dezvoltare a acestui proiectului media unic până acum la noi în țară.

Pr. Marius Taloș SJ le-a propus celor prezenți o scurtă meditație ignațiană: „Ce-am făcut, ce fac, ce vreau să fac pentru Cristos”, deoarece în orice proiect de apostolat este importantă, mai întâi de toate, relația vie cu Isus Cristos, în Biserică. ORA CAtOLICĂ își propune nu doar evanghelizarea, informarea și educarea, ci și crearea unei „rețele de rugăciune”, acesta fiind și titlul uneia dintre emisiuni. În fiecare zi de joi, la ora 9.00, în Catedrala Sf. Iosif este celebrată o Sfântă Liturghie pentru realizatorii și urmăritorii OREI CAtOLICE, precum și pentru intențiile de rugăciune transmise de cei care urmăresc emisiunile, iar pentru viitor se are în vedere înființarea unui grup de rugăciune ORA CAtOLICĂ.

Pr. Adrian Blăjuță, Director al Oficiului pentru Comunicații Sociale al Diecezei de Iași și al ERCIS Media și Coordonator al ERCIS FM a avut o intervenție prin intermediul unui apel video, pentru a le împărtăși celor prezenți din experiența lansării Radio ERCIS FM, postul de radio al Diecezei de Iași inaugurat în urmă cu o săptămână şi pentru a confirma intenţia de colaborare a echipei ERCIS Media – ERCIS FM cu echipa ORA CAtOLICĂ, lucru planificat cu ocazia altor întâlniri de lucru avute împreună.

La finalul întâlnirii, ÎPS Aurel Percă a felicitat echipa ORA CAtOLICĂ cu ocazia acestei aniversări: „Să aveți curaj, pentru că ORA CAtOLICĂ este o operă de evanghelizare. Vă felicit și vă mulțumesc că ați dat din timpul vostru pentru a apropia mai mult Biserica de oameni. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei care participă la acest program minunat și să vă ajute în tot ceea ce faceți.”

Întâlnirea s-a încheiat cu Sfântă Liturghie în biserica Mănăstirii, prezidată de Arhiepiscopul de București, care a dat o binecuvântare specială tuturor celor prezenți şi a adăugat un îndemn grăitor: „ORA CAtOLICĂ continuă!”.

Hits: 289

/ Știri

Share the Post