Papa Francisc în Duminica Floriilor: „Să ne uităm la cruce pentru a primi harul uimirii”

cq5dam.thumbnail.cropped.500.281

Papa Francisc în Duminica Floriilor: „Să ne uităm la cruce pentru a primi harul uimirii”

Duminică, 28 martie 2021, la ora 10.30, Sfântul Părinte Papa Francisc a prezidat la Altarul Catedrei din Bazilica Sfântul Petru, celebrarea liturgică solemnă de Duminica Floriilor și a Pătimirii Domnului.

În cadrul omiliei, Papa a subliniat umilința Mântuitorului pe drumul crucii: „Ce este cel mai surprinzător la Domnul și Paștele Lui? Faptul că El ajunge la glorie prin calea umilinței. El triumfă primind durerea și moartea, pe care noi, sugestionați de admirație și succes, le-am evita”.

„Aceasta uimește: a-l vedea pe Atotputernicul redus la nimic. A-l vedea pe  Cuvântul care știe totul, învățați-ne în tăcere pe scaunul crucii. A-l vedea pe regele regilor care are o spânzurătoare pentru tronul său. Văzându-l încoronat cu spini în loc de glorie. Văzându-L pe El, bunătatea în persoană, fiind insultat și călcat în picioare.”.

Papa Francisc lansează interogația: „De ce toată această umilință? De ce, Doamne, te-ai lăsat să faci toate acestea? El a făcut-o pentru noi, pentru a ne atinge realitatea umană până la capăt, pentru a trece prin întreaga noastră existență, tot răul nostru. Pentru a se apropia de noi și a nu ne lăsăm singuri în durere și moarte; pentru a ne recupera, pentru a ne mântui. Isus urcă pe cruce pentru a coborî în suferința noastră. El trăiește stările noastre cele mai grave: eșecul, respingerea tuturor, trădarea celor care îl iubesc și chiar abandonul lui Dumnezeu. El experimentează în trupul său cele mai sfâșietoare contradicții și, astfel, le răscumpără, le transformă. Iubirea lui se apropie de slăbiciunile noastre, ajunge acolo unde ne rușinăm cel mai mult. Și acum știm că nu suntem singuri: Dumnezeu este cu noi în fiecare rană, în fiecare teamă: nici un rău, nici un păcat nu are ultimul cuvânt. Dumnezeu câștigă, dar laurii victoriei trec prin lemnul crucii. Prin urmare, laurii și crucea rămân împreună”.

În fața jertfei lui Isus, Sfântul Părinte ne îndeamnă: „În această Săptămână Sfântă, să ne uităm la cruce pentru a primi harul uimirii”. Dacă Sfântul Francisc de Assisi se minuna că frații lui nu plângeau la vederea Răstignitului, pericolul pentru noi este de a cădea în obișnuință. „Mai reușim să ne lăsăm înduioșați de iubirea lui Dumnezeu? De ce nu mai știm să ne uimim în fața lui?”.

Remediul propus de Papa Francisc este: „să începem din nou de la uimire; să ne uităm la Răstignit și să-i spunem: «Doamne, cât de mult mă iubești! Cât de prețios sunt pentru tine! ». Să fim uimiți de Isus pentru a ne întoarce la viață, pentru că măreția vieții nu constă în a te avea și a te afirma, ci în a descoperi că suntem iubiți. Aceasta este măreția vieții: a te descoperi iubit”. Un exemplu în acest sens este centurionul care a asistat la pătimirea lui Isus de la picioarele crucii: „s-a lăsat uimit de iubire”.

La sfârșitul celebrării din Duminica Floriilor și a Patimii Domnului, înainte de Binecuvântarea Apostolică, Sfântul Părinte Papa Francisc a condus recitarea rugăciunii „Îngerul Domnului”, amintind la finalul rugăciunii că este a  doua oară când trăim Săptămâna Sfântă în contextul pandemiei. „Anul trecut am fost mai șocați, anul acesta suntem mai încercați. Iar criza economică a devenit grea. În această situație istorică și socială, ce face Dumnezeu? El ia crucea. Isus ia crucea, adică ia asupra sa răul pe care îl implică această realitate –  fizic, psihologic și, mai presus de toate, răul spiritual, pentru că Cel Rău profită de crize pentru a semăna neîncredere, disperare și discordie.”

Sfânta Fecioară Maria ne poate ajuta în acest drum, ea, care „și-a asumat partea sa de suferință, întuneric, durere și a mers pe calea pătimirii, păstrând lampa credinței aprinsă în inima sa. Cu harul lui Dumnezeu, și noi putem face această călătorie”.

La final, Papa a amintit de victimele atentatului din Indonezia: „Să ne rugăm pentru toate victimele violenţei, îndeosebi pentru cele din atentatul petrecut azi dimineaţă în Indonezia, în faţa catedralei din Makassar”.

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 357

/ Știri

Share the Post