Biserica Catolică și Comisia UE: „Ne confruntăm împreună cu această perioadă istorică”

schinas-comece-1

Biserica Catolică și Comisia UE: „Ne confruntăm împreună cu această perioadă istorică”

La Adunarea de primăvară a episcopilor UE, care a avut loc online în perioada 17-18 martie 2021, a luat parte Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, care a recunoscut angajamentul Bisericii față de promovarea proiectului european și a transmis dorința de a îndrepta dialogul dintre UE și Biserici menționat în articolul 17 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) în direcția schimburilor bazate pe politici, transmite un comunicat COMECE. Din România, a participat PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea.

Episcopii din diecezele UE au participat a doua lor Adunare online de la începutul pandemiei actuale din martie 2020. Dialogând cu Margaritis Schinas, Vicepreședinte al Comisiei Europene, episcopii au discutat cu privire la unele dintre cele mai presante subiecte din agenda UE, subliniind trebuie să colaboreze pentru a face față acestei perioade istorice marcate de actuala pandemie Covid-19 și de criza climatică.

Episcopii au discutat despre starea actuală a procesului de recuperare în UE și statele sale membre. În acest context, Adunarea a subliniat importanța politicilor UE centrate pe oameni și bazate pe valori, pentru a-i proteja pe cei săraci și pe cei mai vulnerabili, în special în lumina înrăutățirii condițiilor socio-economice care decurg din pandemie.

Vicepreședintele Schinas – care este și Comisarul responsabil pentru articolul 17 din TFUE – a recunoscut angajamentul Bisericii Catolice de a promova proiectul european și a transmis disponibilitatea de a îndrepta dialogul UE-Biserici către schimburi bazate pe politici.

Participarea Comisarului UE a fost, de asemenea, un prilej de schimb cu privire la Pactul UE privind Migrația și Azilul, propus în septembrie 2020 de Comisia Europeană. În timp ce recunosc eforturile de a stabili un cadru nou și cuprinzător, menit să creeze un mecanism echitabil și previzibil de gestionare a migrației, episcopii UE îi îndeamnă toți participanții la negociere să promoveze un context primitor, precum și o abordare corectă și justă pentru cei care au nevoie.

„Trebuie să lucrăm pentru a asigura respectarea deplină a dreptului individual de a solicita azil pentru oricine ajunge pe teritoriul UE, fără respingeri la frontierele noastre”, a declarat Adunarea COMECE. Schimbările climatice și impactul lor ecologic în țările terțe provoacă, de asemenea, un aflux mare de migranți către UE. „Pactul Verde al UE” – au afirmat episcopii – „ar fi benefic nu numai pentru UE, ci și pentru popoarele din țările terțe care suferă efectele schimbărilor climatice în viața lor de zi cu zi”.

În timpul Adunării, episcopii au analizat, de asemenea, tendințele actuale privind libertatea religioasă în întreaga UE, exprimându-și îngrijorarea față de creșterea analfabetismului religios, care poate duce adesea la percepții negative asupra religiei.

Discutând restricțiile recente asupra libertății religioase – de exemplu, măsurile împotriva Covid-19, sacrificarea rituală a animalelor, simbolurile religioase la locul de muncă  – episcopii au subliniat, de asemenea, importanța unei abordări favorabile dialogului a autorităților publice, evitând, în același timp, autocenzura și încurajând inițiative interreligioase pentru promovarea acest drept fundamental.

Dialogul cu Comisarul Schinas a avut loc în cadrul articolului 17 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care stabilește un „dialog deschis, transparent și regulat” între Biserici și instituțiile UE.

Adunarea de toamnă 2021 a COMECE va avea loc în perioada 27-29 octombrie 2021.

Hits: 190

/ Știri

Share the Post