Papa Francisc la Angelus: „Să răspundem cu mărturia unei vieți care se dăruiește în slujire”

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Papa Francisc la Angelus: „Să răspundem cu mărturia unei vieți care se dăruiește în slujire”

Duminică, 21 martie 2021, în Duminica a cincea din Postul Mare, Sfântul Părinte Papa Francisc a condus recitarea rugăciunii „Îngerul Domnului” din Biblioteca Palatului Apostolic Vatican.

„Liturgia proclamă Evanghelia în care Sfântul Ioan relatează un episod care a avut loc în ultimele zile ale vieții lui Cristos, cu puțin înainte de Pătimire (cf. In 12, 20-33). În timp ce Isus era la Ierusalim pentru sărbătoarea Paștelui, unii greci, intrigați de ceea ce făcea El, și-au exprimat dorința de a-l vedea. S-au apropiat de apostolul Filip și i-au spus: „Vrem să-L vedem pe Isus” (v. 21). „În cererea acelor greci”, a explicat Sfântul Părinte, „putem vedea cererea pe care atât de mulți bărbați și femei, din orice loc și de fiecare dată, o adresează Bisericii și, de asemenea, fiecăruia dintre noi: „Vrem să-L vedem pe Isus”.

Papa Francisc a amintit că „Isus dezvăluie că el, pentru fiecare om care vrea să-l caute, este sămânța ascunsă gata să moară pentru a aduce multe roade. Ca și cum ai spune: dacă vrei să mă cunoști, dacă vrei să mă înțelegi, privește bobul de grâu care moare în pământ, adică uite-te la cruce”.

Sfântul Părinte a subliniat importanța semnului crucii, „care de-a lungul secolelor a devenit emblema prin excelență a creștinilor” și „ne vorbește despre Isus”, expusă „în biserici, în casele creștinilor, chiar asupra propriului corp. „Important este ca semnul să fie în concordanță cu Evanghelia: crucea nu poate decât să exprime iubire, slujire, dăruire de sine fără limite: numai așa este cu adevărat « pomul vieții», al vieții supraabundente”.

„Chiar și astăzi, mulți oameni, adesea fără să spună asta, implicit, ar dori  «să-l vadă pe Isus», să-l întâlnească, să-l cunoască. De aici înțelegem marea responsabilitate a noastră, a creștinilor, și a comunităților noastre. Și noi trebuie să răspundem cu mărturia unei vieți care se dăruiește în slujire, a unei vieți care ia asupra sa stilul lui Dumnezeu – apropiere, compasiune și tandrețe – și se dăruiește în slujire. Este vorba de a semăna semințe de iubire, nu cu cuvinte care zboară, ci cu exemple concrete, simple și curajoase; nu cu condamnări teoretice, ci cu gesturi de dragoste”, iar „în această împletire a morții și a vieții putem experimenta bucuria și adevărata rodnicie a iubirii, care întotdeauna, repet, este dată în stilul lui Dumnezeu: apropiere, compasiune, tandrețe”.

La finalul rugăciunii, Papa Francisc a amintit de Ziua comemorării și angajării în amintirea victimelor nevinovate ale mafiei”, care se sărbătorește în această zi în Italia, dar care este relevantă pentru întreaga lume, deoarece „mafia este prezentă în diferite părți ale lumii și, profitând de pandemie, se îmbogățește prin corupție. Aceste structuri ale păcatului, structuri mafiote, contrare Evangheliei lui Cristos, schimbă credința cu idolatria. Astăzi ne amintim de toate victimele și ne reînnoim angajamentul împotriva mafiei”.

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 27

/ Știri

Share the Post