Congregația pentru Doctrina Credinței: „Biserica nu are puterea de a binecuvânta uniunile homosexuale”

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844-3

Congregația pentru Doctrina Credinței: „Biserica nu are puterea de a binecuvânta uniunile homosexuale”

Biserica nu are puterea de a binecuvânta uniunile homosexuale. Astfel de binecuvântări, prin urmare, nu pot fi „considerate licite”, conform Congregației pentru Doctrina Credinței (CDF), care a emis luni, 15 martie 2021, un răspuns la un dubium care fusese prezentat. Prin urmare, nu este licit ca preoții să binecuvânteze cuplurile homosexuale care cer un anumit tip de recunoaștere religioasă a uniunii lor.

CDF spune că Papa Francisc a fost informat și „și-a dat acordul” publicării Răspunsului și a unei note explicative însoțitoare semnată de prefect, Cardinalul Luis Ladaria, și de secretar, Arhiepiscopul Giacomo Morandi. Biroul de presă al Sfântului Scaun a publicat, de asemenea, un articol de comentariu la Responsum ad dubium.

Declarația se bazează pe afirmații specifice și unele practici reale. Documentul situează răspunsul său în contextul „dorinței sincere de a primi și a însoți persoanele homosexuale, cărora li se propun căi de creștere în credință”, așa cum este exprimat și în exortația apostolică Amoris Laetitia, care vorbește despre „asistența de care aceștia [cei care manifestă o orientare homosexuală] au nevoie ca să înțeleagă și să împlinească pe deplin voia lui Dumnezeu în viața lor” Prin urmare, planurile și propunerile pastorale în acest sens trebuie evaluate, inclusiv cele referitoare la binecuvântările unor astfel de uniuni.

Fundamental pentru răspunsul CDF este distincția care trebuie făcută între „persoane” și „uniune”. Răspunsul negativ dat binecuvântării unei uniuni nu implică, de fapt, o judecată cu privire la persoanele implicate, care trebuie primite „cu respect, compasiune și sensibilitate”, evitând „orice semn de discriminare nedreaptă”, așa cum este scris deja în documentele Magisteriului.

Acestea sunt motivațiile la baza răspunsului negativ. Prima se referă la adevărul și valoarea binecuvântărilor, care sunt „sacramentalii”, acțiuni liturgice ale Bisericii care necesită ca ceea ce este binecuvântat să fie „ordonat obiectiv și pozitiv să primească și să exprime harul, conform planurilor lui Dumnezeu înscrise în creație” . Relațiile, chiar dacă sunt stabile, „care implică activitate sexuală în afara căsătoriei”, – adică în afara „unirii indisolubile a unui bărbat și a unei femei”, deschise transmiterii vieții – nu răspund „planurilor lui Dumnezeu”, chiar dacă „elemente pozitive” sunt prezente în acele relații. Această considerație nu se referă doar la cuplurile de același sex, ci și la uniunile care implică activitatea sexuală în afara căsătoriei. Un alt motiv pentru răspunsul negativ este riscul ca binecuvântarea uniunilor de același sex să fie asociată din greșeală cu cea a Sacramentului Căsătoriei.

CDF încheie notând că Răspunsul la dubium nu exclude „binecuvântările date persoanelor individuale cu înclinații homosexuale, care manifestă voința de a trăi în fidelitate față de planurile revelate ale lui Dumnezeu”, în timp ce declară nepermisă „orice formă de binecuvântare care tinde să recunoască uniunile lor ca atare ”.

 

Sursa: Vatican News

Foto: Vatican Media

 

Hits: 111

/ Știri

Share the Post