Papa Francisc la Angelus: „Să primim lumina în conștiința noastră”

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844-2

Papa Francisc la Angelus: „Să primim lumina în conștiința noastră”

Duminică, 14 martie 2021, Papa Francisc a apărut la fereastra studioului din Palatul Apostolic Vatican pentru a recita rugăciunea Îngerul Domnului cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru pentru întâlnirea obișnuită de duminică.

„În această a patra Duminică din Postul Mare, liturgia euharistică începe cu această invitație: «Bucură-te, Ierusalim … » (cf. Is 66,10). Care este motivul acestei bucurii? În mijlocul Postului Mare, care este motivul acestei bucurii? Evanghelia de astăzi ne spune: Dumnezeu « atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică» (In 3:16). Acest mesaj de bucurie este inima credinței creștine: iubirea lui Dumnezeu și-a găsit apogeul în darul Fiului pentru omenirea slabă și păcătoasă. El ne-a dat pe Fiul Său, nouă, tuturor.

Referindu-se la dialogul lui Isus cu Nicodim, descris în Evanghelia de azi (cf. In 3, 14-21) Papa Francisc a subliniat că Isus se prezintă sub trei aspecte: „cel al Fiului omului înălțat pe cruce; cel a Fiului lui Dumnezeu trimis în lume pentru mântuire și cel a luminii care îi deosebește pe cei care urmează adevărul de cei care urmează minciuna”.

Sfântul Părinte a explicat ce presupune alegerea provocată de venirea lui Isus în lume: „oricine alege întunericul se confruntă cu o judecată de condamnare, cine alege lumina va avea o judecată de mântuire. Judecata este întotdeauna consecința alegerii libere a fiecăruia: oricine practică răul caută întunericul, răul se ascunde întotdeauna, se acoperă. Cine face adevărul, adică practică binele, iese la lumină, luminează căile vieții. Oricine merge în lumină, cine se apropie de lumină, nu poate face altceva decât fapte bune. Lumina ne conduce să facem lucrări bune. Aceasta este ceea ce suntem chemați să facem cu mai mult angajament în timpul Postului Mare: să primim lumina în conștiința noastră, să ne deschidem inimile către iubirea infinită a lui Dumnezeu, către mila Lui plină de tandrețe și bunătate, spre iertarea lui. Nu uitați că Dumnezeu iartă mereu, întotdeauna, dacă cerem cu umilință iertare. Este suficient doar să cerem iertare, iar El iartă. Astfel vom găsi adevărata bucurie și vom putea să ne bucurăm de iertarea lui Dumnezeu care regenerează și dă viață”.

La finalul rugăciunii, Papa Francisc le-a cerut celor prezenți să se roage pentru Siria, „care a provocat una dintre cele mai grave catastrofe umanitare din timpul nostru: un număr necunoscut de morți și răniți, milioane de refugiați, mii de dispăruți, distrugere, violențe de tot felul și suferințe imense pentru întreaga populație, în special pentru cei mai vulnerabili, precum copiii, femeile și vârstnicii. Reînnoiesc apelul meu din suflet către părțile aflate în conflict, astfel încât acestea să dea semne de bunăvoință, ca să se aprindă astfel o licărire de speranță pentru populația epuizată”.

Sfântul Părinte a reamintit că „pe 19 martie, în Solemnitatea Sfântului Iosif, se va deschide Anul Familiei Amoris Laetitia: un an special pentru a crește în iubirea familiei. Invit la un impuls pastoral reînnoit și creativ, pentru a pune familia în centrul atenției Bisericii și a societății. Mă rog ca fiecare familie să simtă în propria casă prezența vie a Sfintei Familii din Nazaret, care va umple micile noastre comunități domestice cu iubire sinceră și generoasă, izvor de bucurie chiar și în încercări și dificultăți”.

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 30

/ Știri

Share the Post