Misiunile din Kenya ale Arhidiecezei de București: cum putem ajuta

WhatsApp Image 2021-03-02 at 13.28.16

Misiunile din Kenya ale Arhidiecezei de București: cum putem ajuta

S-a împlinit timpul şi împărăţia lui Dumnezeu este aproape! Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie” (Mc 1,14-15), le spunea Isus celor doisprezece ucenici, care prin acest îndemn au anticipat, sau mai bine zis, au înțeles care este mandatul lor solemn conferit de Fiul lui Dumnezeu înainte de înălțarea sa la cer: „Mergeţi în toată lumea şi predicaţi Evanghelia la toată făptura. Cine va crede şi va fi botezat se va mântui” (Mc 16,15-16). Aceasta a fost misiunea principală a apostolilor şi raţiunea fundamentală pentru care Isus a întemeiat Biserica. Ea are misiunea să răspândească vestea cea bună că Dumnezeu ne iubeşte şi ne cheamă să trăim pentru totdeauna cu el.

Cele două misiuni ale ARCB în Kenya

În prezent, Arhidieceza de București are două misiuni în Kenya: una în Bada Hurry, iar cealaltă în Turbi.

Bada Hurry

Bada Hurry sau Hurry Hills este un mic cătun din deșertul Chalby. Acesta se află situat în partea de nord a Kenyei, având un relief selenar. De jur-împrejur sunt multe dealuri de culoare galben-uscat, rezultat al faptului că precipitațiile lipsesc în marea majoritate a anului și tot timpul este vânt. Solul este mai mult stâncos, având puține zone cu pământ, acesta având o culoare roșiatic-maroniu, presărat pe alocuri cu smocuri de iarbă îngălbenite de razele puternice ale soarelui. În sezonul ploios, toată zona se schimbă, dealurile își pun hainele de sărbatoare de culoare verde-crud de la iarba care crește peste tot. Aici oamenii se ocupă cu păstoritul, exact ca pe vremea lui Isus. Se cresc vaci și oi. Sunt nomazi; își schimbă destul de des locul unde dorm. De cele mai multe ori, hrana constă într-o căniță, nu întotdeauna plină, cu laptele provenit de la animale.

Aici, între aceste dealuri încețosate, pentru că Hurry Hills însemnă „dealurile încețosate”, își desfășoară activitatea misionară Părintele Paroh Aurelian Herciu, împreună cu Părintele vicar Petrică Imbrea.

Părintele Aurelian Herciu, originar din Bacău, a fost hirotonit preot în anul 2013 în Catedrala Sf. Iosif din București. Pentru un an, a fost vicar în Parohia Toţi sfinţii din Craiova. În anul 2014, primind mandat misionar, a plecat în Kenya, la Sololo. Aici a activat ca vicar până în anul 2018, când a preluat ștafeta de la Părintele Cristian Pișta, devenind parohul acestei comunități. Începând cu luna iunie a anului 2019 a devenit parohul comunității din Bada Hurry. Cu această ocazie, a avut loc o ceremonie la care au participat foarte mulți credincioși, preoți locali dar și români, toți primind cu bucurie vestea pe care Mons. Peter Kihara, Episcop al Diecezei de Marsabit, prezent la investire, le-a dat-o, spunând că această parohie nou-înființată este sprijinită de Arhidieceza de București prin Centrul Misionar Diecezan. Această parohie este a șaisprezecea parohie a Diecezei de Marsabit și are zece filiale, cu circa 600 de credincioși. Înainte de 2019, a fost filială a parohiei de Maikona.

Acum, la aproape 2 ani și jumătate de la investire, l-am rugat pe părintele Aurelian Herciu să ne spună câteva gânduri: „Activitatea misionară continuă prin predicarea evangheliei, prin cateheza, celebrarea sacramentelor și tot ceea ce contribuie la dezvoltarea umană și socială. Pentru perioada următoare vrem, cu ajutorul Domnului, să construim un oratoriu parohial și o capelă în filiala Borri.

Multumim tuturor binefăcătorilor noștri (Centrul Misionar Diecezan, Operele Misionare Pontificale, Proiectul Kenya, Sharing love…), celor care contribuie pentru misiuni, celor care se roagă pentru noi și dumneavoastră tuturor care ne sunteți alături în tot ceea ce facem. Un Post mare binecuvântat!“

Îi mulțumim părintelui pentru toate aceste gânduri frumoase, iar noi, cei de aici din Arhidieceza de București, îl asigurăm de tot suportul nostru, purtând în rugăciunile nostre și dorința ca misiunea pe care o realizează să fie una rodnică în via Domnului și, de asemenea, să continue a vesti Evanghelia acolo unde unii oameni încă nu au auzit de Cristos.

Turbi

Turbi este cea de-a doua misiune a Arhidiecezei de București. Aceasta este localizată în partea de nord-est a Kenyei, la aproximativ 100 km de Bada Hurry. Aici, peisajul este ceva mai primitor, deși suntem tot în deșert, deșertul Diid Galgallo. Sunt mulți arbori accacia. Vântul adie mai ușor, nu are putere foarte mare. În depărtare, se vede un munte, care pare maiestuos în comparație cu dealurile din Hurry Hills, iar parohia se găsește chiar la poalele lui. Și aici oamenii trăiesc în manyate (cătune), formate din acele colibe perfect rotunde, acoperite cu diferite materiale, fie din piele de animal, fie din textile decolorate de soarele arzător. Să nu uităm că suntem în Africa. Într-o astfel de colibă trăiește o familie formată din trei până la unsprezece suflete.

Aici își desfășoară activitatea părintele Cristian Pișta. Acesta s-a născut la Bacău, a fost hirotonit preot în anul 2007, iar după un an de activitate ca vicar la Bărăția, a plecat în Kenya, primind mandat misionar, mai întâi la Maikona, iar dupa 3 ani, ca paroh în Sololo. Despre Sololo s-au scris multe articole; toți cei care l-au vizitat au rămas plăcut surprinși de acea oază de verdeață  din mijlocul dunelor formate de-a lungul anilor. Aș aminti un singur eveniment major, jubileul de 50 de ani la care a participat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București la acea vreme, eveniment ce a rămas puternic întipărit în memoria localnicilor.

Cu multă bucurie și emoție, Părintele Pișta a povestit la emisiunea ÎN MISIUNE –  realizată de Signis Romania în cadrul proiectului ORA CAtOLICĂ – experiențele pe care le trăiește pe continentul african, dar și cum se desfășoară viața în misiunile românești de pe cel mai călduros continent.

Începând cu anul 2019, părintele Cristian Pișta este paroh în Turbi, localitate ce înainte era o filială a parohiei de Sololo. În prezent, această parohie numără 13 filiale, cu aproximativ 500 de botezați și 1000 de catecumeni care urmează să înceapă parcursul catehetic. Putem spune că aici a fost mai întâi biserica și apoi s-a construit casa parohială care deocamdată încă nu este finalizată, mai sunt ceva lucrări de realizat până va prinde conturul final. Această parohie se găsește la granița a doua triburi: gabra și borana, o misiune destul de grea a parohului-misionar ce trebuie să creeze acea punte de echilibru pentru o desfășurare cât mai bună a activităților pastorale în zonă.

Întrebându-l care sunt proiectele de viitor, Pr. Cristian Pișta ne-a spus: „Fiind o parohie nouă, la început de drum, sunt multe proiectele care ar fi de realizat. Înainte de a preciza proiectele materiale, aș dori să vorbesc despre proiectul care este actualmente în curs de implementare. Este vorba de o viziune pastorală asupra noii parohii. Cum se menționează mai sus, noua parohie are 13 filiale care ar putea fi împărțite în 5 zone pastorale. Asigurând în aceste 5 zone câte un catehet, care să locuiască permanent, toate aceste 13 filiale ar putea fi vizitate permanent, iar serviciul religios, catehezele, și activitatea pastorală s-ar desfășura în mod normal. Momentan sunt 4 astfel de zone acoperite. Am identificat și trimis cateheții în aceste zone, asigurându-le și un acoperiș deasupra capului, urmând acum să caut fonduri pentru 3 motociclete care le-ar înlesni deplasările în cătunele (filialele) mai îndepărtate. Între timp, pe lista așteptărilor sunt: o fântână în curtea parohiei –  apa este cea mai importanta, fără ea condițiile de trai sunt foarte grele, actualmente depindem doar de apa de ploaie – , renovarea bisericii din centru, construirea a cel puțin 3 capele/clase în filiale, construirea unei grădinițe în centru, în parohia Turbi. Concomitent, misiunea susține sporadic tineri și copii în școlii primare, licee, colegii.”

 Experiența misionară a ÎPS Aurel Percă

Aș dori sa punctez un alt aspect care vine să întregească toată această activitate grea, dar frumoasă a preoților din Kenya, aceea pe care Păstorul Arhidiecezei de București, ÎPS Aurel Percă, a povestit-o în cadrul aceleiași emisiuni de la Ora Catolică, și anume, că mergând în vizitele pastorale, a putut lua contact cu realitățile de acolo, povestind de ce este importantă misiunea în viața Bisericii, mai ales în aceste zile de post, când Biserica ne îndeamnă în mod deosebit la practicarea carității.

Știind cât suflet pun în activitatea lor, doresc să îi asigur pe toți preoții misionari de susținerea noastră, bineînțeles rugăciune, dar și acea susținere materială fără de care nu pot să desfășoare o activitate normală. De aceea, le spun să aibă curaj și să aibă încredere și să simtă solidaritatea bisericii-mamă, din România, fie că este Arhidieceza de București sau Dieceza de Iași; cu toții susținem demersul lor de a vesti Evanghelia, chiar dacă uneori este mai greu. Dar vă spun direct, dragi confrați, că aveți un sprijin în noi și toți cei de acasă vă susținem în misiunea dumneavoastră, pentru că faceți un lucru extraordinar: ceea ce semănați astăzi va crește și va aduce roade bogate. Fiți sigur de acest lucru!” a spus ÎPS Aurel Percă la sfârșitul emisiunii, încurajându-i pe preoții ce vestesc Evanghelia în cele mai îndepărtate locuri ale lumii și subliniind faptul că aceștia trebuie sprijiniți atât din punct de vedere material, cât și spiritual. Să nu uităm că și noi putem fi mici misionari, după exemplul Sf. Tereza a Pruncului Isus, care deși nu a plecat niciodată în misiune, este patroana misiunilor.

Cum putem ajuta?

Cine dorește să susțină misiunile Arhidiecezei de București o poate face virând ofertele într-unul din următoarele conturi ale Centrului Misionar Diecezan (CMD):

Cont RON      RO07RNCB0286125490160001

Cont EURO   RO77RNCB0286125490160002

 În Catedrala Sf. Iosif există o cutie pentru donații de la altarul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, fiecare credincios poate oferi ceva pentru susținerea misiunilor Arhidiecezei noastre în Kenya.

Cutia Speranței

Cel mai cunoscut proiect în timpul Postului Mare, care între timp a devenit tradiție, este cel al Cutiei Speranței, realizat prin Centrul Misionar Diecezan. Această micuță cutie misionară este o cutie a ajutorării pentru foarte mulți oameni din Kenya.

Cutiuța este dată credincioșilor de preoții din Arhidieceză in prima duminică din Postul Mare, după Sfânta Liturghie. Aceasta este luată acasă de oricine dorește să aducă un mic sprijin în alinarea unor suferințe mai mici sau mai mari  – copii, tineri, adolescenți, adulți. În toată această perioada a Postului Mare, aceste cutiuțe pot fi umplute cu mici sume de bani, sau mai bine zis, cu acele mici sacrificii ca răspuns la generozitatea fiecăruia. În prima duminică de după Paște, cutiuțele se vor aduce în parohiile de unde au fost luate. Toate sumele colectate prin acest proiect îi pot ajuta pe misionarii Arhidiecezei noastre în proiectele pe care le derulează, fie că este vorba de o grădiniță, cantină, hrană pentru cei mai săraci dintre săraci, sau chiar o fântână în mijlocul deșertului, pentru că apa este cel mai prețios lucru acolo.

Misionar putem fi și eu și tu, atât timp cât o facem din suflet!

Simona Banu

Coresponsabil al Oficiului Pastoral pentru Misiuni al ARCB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 598

/ Știri

Share the Post