Papa Francisc: A avea grijă de bolnavii de toate felurile este o parte integrantă a misiunii Bisericii
Duminică, 7 februarie, la ora 12, Sfântul Părinte Papa Francisc a recitat rugăciunea „Îngerul Domnului” de la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican, împreună cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.
Pornind de la Evanghelia duminicii (Mc 1,29-39) ce relatează vindecarea soacrei lui Petru, dar și a multor alți bolnavi, Papa Francisc a accentuat că „de la început, Isus își arată predilecția față de oamenii care suferă în trup și spirit: este o predilecție a lui Isus să se apropie de oamenii care suferă atât în trup, cât și în spirit. Este predilecția Tatălui, pe care Isus o întrupează și o manifestă cu fapte și cuvinte. Discipolii săi au fost martori oculari, au văzut acest lucru și apoi au fost martori. Dar Isus nu i-a dorit doar spectatori ai misiunii sale: i-a implicat, i-a trimis, le-a dat și puterea de a vindeca bolnavii și de a alunga demonii (cf. Mt 10,1; Mc 6,7). Și aceasta a continuat fără întrerupere în viața Bisericii, până astăzi. Și acest lucru este important. Îngrijirea bolnavilor de toate felurile nu este o «activitate opțională» pentru Biserică, nu! Nu este ceva accesoriu, nu. A avea grijă de bolnavii de toate felurile este o parte integrantă a misiunii Bisericii, așa cum a fost aceea a lui Isus. Și această misiune este de a aduce tandrețea lui Dumnezeu umanității aflate în suferință. Ne-o va reaminti acest lucru, peste câteva zile, pe 11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavilor.”
Sfântul Părinte a detaliat în ce mod trebuie să îl imităm pe Isus: „A ne apleca pentru a-l ridica pe celălalt. Să nu uităm că singurul mod legitim de a privi o persoană de sus în jos este atunci când întinzi mâna pentru a o ajuta să se ridice. Singurul. Și aceasta este misiunea pe care Isus a încredințat-o Bisericii. Fiul lui Dumnezeu își manifestă domnia nu «de sus», nu de la distanță, ci aplecându-se, întinzând mâna; El își manifestă domnia în apropiere, în înțelepciune și în compasiune. Apropierea, tandrețea, compasiunea sunt stilul lui Dumnezeu. Dumnezeu se apropie și se apropie cu tandrețe și compasiune. De câte ori citim în Evanghelie, când ne confruntăm cu o problemă de sănătate sau cu orice altă problemă: «a avut milă de el». Compasiunea lui Isus, apropierea lui Dumnezeu în Isus este stilul lui Dumnezeu”.
Papa Francisc a amintit și de cea de-a șaptea Zi a Rugăciunii și a Reflecției împotriva Traficului de Persoane (8 februarie): „Mâine, odată cu comemorarea liturgică a Sfintei Iosefina Bakhita, o călugăriță sudaneză care a cunoscut umilințele și suferințele sclaviei, se sărbătorește Ziua Rugăciunii și a Reflecției împotriva Traficului de Persoane. Anul acesta, obiectivul este de a lucra pentru o economie care să nu favorizeze, nici măcar indirect, acest trafic infam, adică o economie care să nu facă niciodată din bărbați și femei o marfă, un obiect, ci întotdeauna un scop. Slujirea bărbatului, a femeii, dar nu folosirea lor ca marfă. Îi cerem Sfintei Iosefina Bakhita să ne ajute în această privință”.
Sursa: press.vatican.va
Foto: Vatican Media
Hits: 46