Prima Zi Internațională a Fraternității Umane, sărbătorită la Catedrala Sf. Iosif

fraternitate

Prima Zi Internațională a Fraternității Umane, sărbătorită la Catedrala Sf. Iosif

4 februarie 2021 este data la care s-a sărbătorit pentru prima dată în Arhidieceza de București Ziua Internațională a Fraternității Umane, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de către ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, în Catedrala Sf. Iosif. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, și preoții Catedralei.

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a explicat originea instituirii acestei Zile Internaționale, adoptată de ONU la aniversarea semnării Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună de către Sfântul Părinte Papa Francisc împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Șeicul Ahmad Al-Tayyeb (4 februarie 2019), în timpul călătoriei apostolice a Papei Francisc în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie 2019).

Fraternitatea înseamnă un efort pentru pace, dreptate, armonie între popoare și buna înțelegere. „Pentru noi, creștinii, înseamnă să ne unim în spirit de rugăciune, pentru a implora pentru întreaga lume acest spirit fratern”, a explicat Arhiepiscopul de București. „Unde este un adevărat spirit fratern, este dialog, este iubire, este pace”. Această zi ne poate sensibiliza, în mediile în care trăim, „ca să însoțim cu rugăciunea toate eforturile care se fac în lumea întreagă pentru a asigura pacea și solidaritatea”, mai necesară ca oricând în acest context de pandemie. Întocmai precum apostolii, care au fost cu toții chemați de Isus, ca frați, „și noi suntem, la rândul nostru, trimiși ca să vestim peste tot această pace și fraternitate”. În acest sens se îndreaptă și enciclica Papei Francisc, Fratelli tutti (Cu toții frați), publicată pe 3 octombrie 2020. ÎPS Aurel Percă a amintit și de evenimentul virtual la care Papa Francisc a participat cu ocazia Zilei Internaționale a Fraternității.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, cei prezenți au recitat rugăciunea către Creator propusă de Papa Francisc la finalul enciclicii Fratelli tutti.

/ Știri

Share the Post

About the Author