Papa Francisc instituie Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844-2

Papa Francisc instituie Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor

Papa Francisc a anunțat în cadrul rugăciunii Angelus din 31 ianuarie 2021 instituirea unei Zile Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor, care va fi sărbătorită în Biserica din întreaga lume în a patra duminică a lunii iulie, în apropierea sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana, bunicii materni ai lui Isus.

„Poimâine, 2 februarie, vom celebra sărbătoarea Prezentării lui Isus în Templu, când Simeon și Ana, ambii vârstnici, luminați de Duhul Sfânt, l-au recunoscut pe Isus ca fiind Mesia. Duhul Sfânt încă suscită astăzi gânduri și cuvinte de înțelepciune la vârstnici: vocea lor este prețioasă, pentru că ei cântă laudele lui Dumnezeu, păstrând rădăcinile popoarelor. Ei ne amintesc că bătrânețea este un dar și că bunicii sunt legătura dintre generații, pentru a transmite tinerilor o experiență de viață și credință. Bunicii sunt adesea uitați și uităm de această bogăție: a păstra rădăcinile și de a le transmite”, a afirmat Sfântul Părinte, anunțând instituirea Zilei Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor în Biserica Universală.

„Bunicii își întâlnesc nepoții și nepoții își întâlnesc bunicii, pentru că – așa cum spune profetul Ioel – bunicii vor visa în fața nepoților lor, vor avea viziuni [mari dorințe], iar tinerii, luând puterea bunicilor, vor merge înainte, profețind. Iar pe 2 februarie este sărbătoarea întâlnirii bunicilor cu nepoții”.

Aceste cuvinte amintesc de vizita Papei Francisc din România (31 mai-2 iunie 2019) și de episodul emblematic al întâlnirii cu bunica de la Iași, în a doua zi a vizitei sale apostolice, relatat de Papa Francisc în discursul său din fața Palatului Culturii, foarte asemănător cu discursul său de la Angelus din 31 ianuarie 2021:

„Vreau să vă rămână spus [nu să vă povestesc] o experienţă pe care am trăit-o în timp ce intram în Piaţă. Era o femeie înaintată în vârstă, destul de vârstnică, o bunică. Avea în braţe un nepoţel de vreo două luni mai mult sau mai puţin, n-avea mai mult. Când am trecut, mi l-a arătat. Surâdea. Şi surâdea cu un surâs de complicitate, ca şi cum mi-ar fi spus “Priviţi, acum pot visa!” M-am emoţionat pe moment şi n-am avut curajul să merg şi s-o aduc aici, în faţă. De aceea vă istorisesc. Bunicii visează atunci când merg înainte, graţie nepoţilor care au curaj atunci când îşi iau rădăcini de la bunici”.

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 279

/ Știri

Share the Post