4 februarie 2021 – Sf. Liturghie cu ocazia primei Zile Internaționale a Fraternității Umane în Arhidieceza de București

Ziua-Intenationala-a-Fraternitatii-2021-5989079.

4 februarie 2021 – Sf. Liturghie cu ocazia primei Zile Internaționale a Fraternității Umane în Arhidieceza de București

Joi, 4 februarie, ora 18.30, în Catedrala Sf. Iosif, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va prezida o Sfântă Liturghie cu ocazia Zilei Internaționale a Fraternității Umane, instituită de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe 21 decembrie 2020. În cadrul Sfintei Liturghii se va da citire unui fragment din Enciclica Papei Francisc „Fratelli tutti” (Cu toții frați) despre fraternitate și prietenie socială, publicată pe 3 octombrie 2020. La rugăciunea credincioșilor se vor citi intenții speciale pentru a invoca de la Dumnezeu darul fraternității și al solidarității între oameni.

Această Sfântă Liturghie marchează în Arhidieceza Romano-Catolică de București prima Zi Internațională a Fraternității Universale, adoptată de ONU la aniversarea semnării Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună de către Sfântul Părinte Papa Francisc împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Șeicul Ahmad Al-Tayyeb (4 februarie 2019), în timpul călătoriei apostolice a Papei Francisc în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie 2019). Propunerea stabilirii datei de 4 februarie ca Zi Internațională a Fraternității Umane a fost transmisă către ONU de Sfântul Părinte Papa Francisc, împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Șeicul Ahmad Al-Tayyeb, printr-un mesaj adresat Secretarului general al ONU, Dr. António Guterres, pe data de 4 decembrie 2019.

ÎPS Aurel Percă afirmă într-un comunicat transmis cu această ocazie: „Salutăm inițiativa ONU de a include în rândul Zilelor Internaționale această Zi a Fraternității Umane și ne bucurăm că mesajul de fraternitate, dialog interconfesional și interreligios transmis de Sfântul Părinte va fi promovat mai mult pe această cale în societatea civilă. Ultima enciclică a Papei Francisc, „Fratelli tutti”, subliniază acest aspect: «Prietenia socială și fraternitatea universală necesită în mod necesar o recunoaștere a valorii fiecărei persoane umane, întotdeauna și pretutindeni» (Fratelli tutti, 106). În special în aceste vremuri de pandemie, e mai mult decât oricând nevoie de solidaritate și fraternitate, colaborare și caritate, care «ne îndeamnă la comuniune universală» (Fratelli tutti, 95). Biserica Catolică din România a fost și rămâne deschisă dialogului și cooperării cu celelalte confesiuni și culte din țara noastră, mai ales în domeniul social-caritativ”.

safe_image-php

Papa Francisc a dezvoltat această temă în enciclica „Fratelli tutti” (Cu toții frați) despre fraternitate și prietenie socială, publicată pe 3 octombrie 2020, în care abordează probleme stringente ale societății contemporane: pacea, solidaritatea, libertatea religioasă, dialogul și caritatea, respectarea drepturilor fundamentale ale omului. La începutul Enciclicii, Papa Francisc afirmă: „Problemele de fraternitate umană și prietenie socială au fost întotdeauna o preocupare a mea. În ultimii ani, am vorbit despre ele în mod repetat și în diferite ocazii” (Fratelli tutti, 5),explicând că Enciclica dorește a fi „o contribuție modestă la reflectarea continuă, în speranța că, în fața încercărilor actuale de a-i elimina sau ignora pe ceilalți, ne putem dovedi capabili să răspundem cu o nouă viziune a fraternității și a prieteniei sociale care nu va rămâne la nivelul cuvintelor. Deși am scris-o din convingerile creștine care mă inspiră și mă susțin, am căutat să fac din această reflecție o invitație la dialog între toți oamenii de bunăvoință” (Fratelli tutti, 6)

Organizația Națiunilor Unite desemnează zile, săptămâni și ani speciali ca ocazii pentru a marca anumite evenimente sau subiecte pentru a promova, prin conștientizare și acțiune, teme și probleme de interes pentru societate. Ele pot fi sărbătorite de statele membre, organizațiile relevante ale sistemului Națiunilor Unite, alte organizații internaționale și societatea civilă, inclusiv ONG-urile și sectorul privat.  Printre Zilele Internaționale ONU care sunt marcate și în România se numără Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), Ziua Internațională a Femeii (8 martie), Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului (2 aprilie), Ziua Internațională a Refugiatului (20 iunie), Ziua Internațională Împotriva Traficului de Persoane (30 iulie), Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie).

Hits: 306

/ Știri

Share the Post