Declarația Academiei Pontificale pentru Viață cu privire la vaccinurile anti-Covid-19
Vatican, 22 ianuarie 2021
În fața problemelor foarte grave care apar în legătură cu producția și distribuția vaccinului anti-Covid-19, Academia Pontificală pentru Viață reafirmă cu tărie urgența identificării unor sisteme adecvate pentru transparență și colaborare.
Există prea mult antagonism și concurență și riscul unor nedreptăți severe.
Papa Francisc a adresat deja o cerere urgentă în mesajul Urbi et Orbi, în ziua de Crăciun, 25 decembrie 2020: „Le cer tuturor – liderilor guvernamentali, întreprinderilor, organizațiilor internaționale – să încurajeze cooperarea și nu concurența și să caute o soluție pentru toată lumea: vaccinuri pentru toți, în special pentru cei mai vulnerabili și nevoiași din toate regiunile planetei. Înainte de toate: cei mai vulnerabili și nevoiași! ”
Aceste cuvinte necesită o ascultare responsabilă din partea întregii comunități creștine, a credincioșilor, a tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință.
Pe 29 decembrie 2020, Dicasteriul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale și Academia Pontificală pentru Viață au publicat un document special despre importanța vaccinării și modalitățile care pot face din vaccin un bun comun pentru toți.
S-a cerut, printre altele, să depășească logica „naționalismului vaccinului”, înțeleasă ca o încercare a diferitelor state de a avea propriul vaccin mai repede, obținând în orice caz cantitatea necesară pentru locuitorii lor. Acordurile internaționale trebuie promovate și susținute pentru a gestiona brevetele, pentru a facilita accesul tuturor la produs și pentru a evita posibilele „scurtcircuite comerciale”, și totodată pentru a menține prețul controlat și în viitor. Producția industrială a vaccinului ar trebui să devină o operațiune de colaborare între state, companii farmaceutice și alte organizații, astfel încât să poată fi efectuată simultan în diferite zone ale lumii.
Aceasta este o oportunitate extraordinară pentru un viitor nou, mai solidar. Acest lucru a fost posibil – cel puțin parțial – pentru cercetare. În același spirit, trebuie inițiată o sinergie pozitivă prin îmbunătățirea facilităților de producție și distribuție disponibile în diferitele zone în care vor fi administrate vaccinurile, pe baza principiului subsidiarității. Prin urmare, trebuie evitat ca unele țări să primească vaccinul foarte târziu din cauza penuriei datorate cumpărării prealabile a unor cantități mari de către statele mai bogate. Distribuția vaccinului necesită o serie de instrumente care trebuie specificate și implementate pentru a atinge obiectivele agreate în ceea ce privește accesibilitatea universală. Un memento adresat guvernelor naționale, organizațiilor Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ca să ia măsuri în acest sens pare a fi din ce în ce mai puternic și urgent.
În acest fel, apelul Papei poate fi concretizat: cu toții, frați și surori!
Arhiepiscop Vincenzo Paglia, Președintele Academiei Pontificale pentru Viață
Mons. Renzo Pegoraro, cancelarul Academiei Pontificale pentru Viață
Sursa: Biroul de Presă al Sfântului Scaun
Hits: 107