Duminica Bibliei la Catedrala Sf. Iosif

tempImageN3TCWx

Duminica Bibliei la Catedrala Sf. Iosif

Duminica Bibliei, ziua în care Biserica pune Sfânta Scriptură în prim-plan, a fost instituită de Sfântul Părinte Papa Francisc prin Scrisoarea Apostolică în formă de motu proprio „Aperuit illis” (30 septembrie 2019), în a treia duminică de peste an. Pe 24 ianuarie 2021 a avut loc cea de-a doua celebrare a Duminicii Bibliei în Catedrala Sfântul Iosif. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, și preoții Catedralei.

Pornind de la geneza instituirii acestei celebrări, a cărei intenție a fost anunțată de Sfântul Părinte Papa Francisc încă de la încheierea Jubileului extraordinar al Milostivirii (2016), ÎPS Aurel Percă a vorbit despre importanța și caracterul central al Cuvântului lui Dumnezeu: „Înainte de a fi un cuvânt scris, Scriptura este un cuvânt viu, iar noi, apropiindu-ne cu venerație, cu atenție și cu dorința de a-l cunoaște pe Dumnezeu, aflăm acolo tot ceea ce Dumnezeu a făcut și face pentru noi”. Duminica Bibliei ne dă ocazia de a ne aminti și despre „urgența evanghelizării”, care are loc prin propunerea Cuvântului lui Dumnezeu, întocmai precum ucenicii care l-au întâlnit pe Isus la Emaus.

Sfânta Scriptură se citește în Biserică, prin prisma Tradiției acesteia, „care ne ajută să pătrundem sensul unor expresii și cuvinte care pentru noi, astăzi, sunt străine sau greu accesibile”, a continuat Arhiepiscopul de București, evocând episodul întâlnirii dintre demnitarul etiopian și Apostolul Filip, care îi explică semnificația Scripturilor care îl arată pe Cristos (Fap 8, 26-40). Evanghelizarea este o misiune la care sunt toți chemați toți creștinii, în toate stările de viață, dar „devine credibilă prin comportamentul cerut de Cuvântul lui Dumnezeu”.

La Sfânta Liturghie, ne hrănim la masa Cuvântului lui Dumnezeu și la masa euharistică: „Venerând Trupul lui Cristos, noi trebuie să venerăm și Sfintele Scripturi” și „să lăsăm ca acest cuvânt viu și eficace să ne călăuzească viața”. Un mod de a pătrunde bogăția Cuvântului lui Dumnezeu este lectio divina, în care grupuri de credincioși citesc și reflectează pe marginea Cuvântului, împărtășind aceste reflecții, a exemplificat ÎPS Aurel Percă, îndemnându-i la final pe cei prezenți să exploreze această bogăție a Sfintei Scripturi.

Pentru a se evidenția importanța Cuvântului lui Dumnezeu, la începutul Sfintei Liturghii, Lecționarul a fost purtat în procesiune, însoțit de lumânări aprinse și tămâie, iar în timpul Sfintei Liturghii, a rămas expus în fața altarului, înainte și după citirea Evangheliei.

 

 

Hits: 98

/ Știri / Tags:

Share the Post