Papa Francisc: Mesaj pentru cea de-a 55-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale

Papa Francisc: Mesaj pentru cea de-a 55-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale

Sâmbătă, 23 ianuarie, Papa Francisc a transmis mesajul său pentru cea de-a a 55-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale, cu tema „Vino şi vezi” (In 1,46). Această invitație a apostolului Filip către Natanael, „care a făcut parte din primele întâlniri emoționante ale lui Isus cu ucenicii, este, de asemenea, metoda pentru orice comunicare umană autentică”, afirmă Sfântul Părinte în acest mesaj transmis în ajunul comemorării liturgice a Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliştilor. Anul acesta, cea de-a 55-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale se va celebra pe data de 16 mai.

Papa a atras atenția  cu privire la „riscul ca reportajele de anchetă originale din ziare și știri de televiziune, radio și web să fie înlocuite de o relatare care să adere la o narațiune standard, adesea tendențioasă”, subliniind că „orice instrument se dovedește util și valoros numai în măsura în care ne motivează să ieșim și să vedem lucruri despre care altfel nu am ști, să postăm pe internet știri care nu ar fi disponibile în altă parte, pentru a permite întâlniri care altfel nu s-ar întâmpla niciodată”.

Chiar și Evangheliile sunt o relatare, iar detalii specifice discursului jurnalistic se regăsesc și la autorii scrierilor sacre: „«Vino și vezi» este cea mai simplă metodă de a cunoaște o situație. Este cel mai onest test al fiecărui mesaj, pentru că, pentru a ști, trebuie să ne întâlnim, să lăsăm persoana din fața noastră să vorbească; să las ca mărturia lui sau a ei să ajungă la mine”.

Papa Francisc a adresat un mesaj de gratitudine către cei care lucrează în mass-media: „Datorăm un cuvânt de recunoștință pentru curajul și angajamentul tuturor acelor profesioniști – jurnaliști, operatori de camere, editori, directori – care își riscă adesea viața în desfășurarea muncii lor. Datorită eforturilor lor, acum știm, de exemplu, despre greutăți suferite de minoritățile persecutate în diferite părți ale lumii, despre numeroase cazuri de opresiune și nedreptate cauzate săracilor și mediului și despre multe războaie care altfel ar fi trecute cu vederea”, dar și în alte situații de criză, precum cele cauzate de pandemia de coronavirus.

Deși internetul este un instrument de informare foarte puternic, există și pericolul manipulării, despre care Papa trage un semnal de alarmă: „A fi critic în această privință nu înseamnă demonizarea internetului, ci reprezintă, mai degrabă un stimulent pentru un discernământ și o responsabilitate mai mari pentru conținuturile pe care le primim și distribuim. Toți suntem responsabili pentru comunicările pe care le facem, pentru informațiile pe care le împărtășim, pentru controlul pe care îl putem exercita asupra știrilor false, demascându-le”.

În cele din urmă, forma cea mai înaltă de comunicare este de a ne vedea față către față, în persoană. În Cristos, Logosul întrupat, „Cuvântul a luat un chip; Dumnezeu cel invizibil s-a lăsat văzut, auzit și atins, așa cum ne spune Ioan însuși (cf. 1 In 1, 1-3). Cuvântul este eficient numai dacă este «văzut», numai dacă ne angajează în experiență, în dialog. Din acest motiv, invitația de a «veni și a vedea» a fost și continuă să fie esențială”.

Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale şi colecta specială din această zi au fost stabilite de Conciliul Vatican II, prin decretul Inter Mirifica (nr. 18). Documentul arată că scopul acestei Zile este de „a spori eficacitatea multiplelor forme de apostolat al Bisericii în ce privește mijloacele de comunicare socială”.

 

Rugăciunea Papei Francisc în încheierea mesajului

 

Doamne, învață-ne să ieșim din noi înșine,

și să mergem în căutarea adevărului.

Învață-ne să mergem să vedem,

învață-ne să ascultăm,

să nu avem prejudecăți,

să nu ne grăbim să tragem concluzii.

Învață-ne să mergem acolo unde nimeni nu vrea să meargă,

Să ne facem timp să înțelegem,

să acordăm atenție esențialului,

să nu fim distrași de ceea ce este de prisos,

ca să distingem aparențele înșelătoare de adevăr.

Dă-ne harul să recunoaștem sălașurile tale în lume

și onestitatea de a spune ceea ce am văzut.

 

 

 

 

 

Hits: 103

/ Știri

Share the Post