Papa Francisc l-a declarat venerabil pe savantul Jérôme Lejeune

Jérôme_Lejeune.TIF

Papa Francisc l-a declarat venerabil pe savantul Jérôme Lejeune

Pe 21 ianuarie 2021, Papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge Decretul cu privire la virtuțile eroice ale slujitorului lui Dumnezeu Jérôme Lejeune, părintele geneticii moderne, care a devenit Venerabil.

Născut în 1926 la Montrogue, într-o suburbie pariziană, Jérôme Lejeune a studiat medicina. Medic prin vocație, Jérôme Lejeune s-a confruntat cu luptele duse de copiii cu sindrom Down și de familiile lor. Deoarece medicina nu putea atunci să-i ajute pe acești copii, Jérôme Lejeune a decis să-și dedice viața lor. A devenit cercetător în 1952, cu scopul de a înțelege misterul afecțiunii și de a aduce conștientizarea provocărilor cu care se confruntă.

În iulie 1958, în timpul unui studiu al cromozomilor unui copil cu sindrom Down, a descoperit existența unui cromozom suplimentar pe perechea 21. Pentru prima dată, s-a stabilit o legătură între starea unei dizabilități intelectuale și o anomalie cromozomială. Părinții copiilor cu sindrom Down puteau acum să știe că starea copiilor lor nu era ereditară. Ulterior a descoperit cauza multor alte anomalii ale cromozomilor, deschizând astfel calea către genetica modernă și citogenetică.

Jérôme Lejeune a  fost  un luptător neobosit pentru protejarea vieții copiilor nenăscuți cu sindrom Down. A susținut sute de conferințe și interviuri pe tot globul pentru apărarea vieții, fiind un apropiat al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, pe care l-a cunoscut în 1975. Pontiful polonez a devenit prietenul său și i-a încredințat primul mandat de președinte al proiectului său de suflet, noua Academie Pontificală pentru Viață, în a cărei structurare a avut un rol fundamental.

A murit de cancer la 3 aprilie 1994, în dimineața Paștelui, la 33 de zile de la numirea sa în funcția de președinte al Academiei Pontificale pentru Viață. În timpul vizitei sale la Paris pentru Ziua Mondială a Tineretului din 1997, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat mormântul lui Lejeune din Chalo-Saint-Mars.

În 2007, Arhiepiscopul de Paris, Mons. André Vingt-Trois, a a deschis ancheta diecezană pentru cauza de beatificare a lui Jérôme Lejeune, care a declarat că motivul pentru acest demers „nu este acela al descoperirilor sale, oricât ar fi de importante, ci exercitarea eroică a virtuților creștine: speranța, credința și iubirea, care constituie temeiul unei canonizări. Exemplul pe care doctorul Jérôme Lejeune ni-l poate oferi este acela al virtuților sale creștine, al umilinței sale cu privire la faima sa mondială, al modului în care a trăit ca tată de familie, coleg, prieten, adică, pe scurt, cum s-a manifestat în viața sa puterea harului”.

Informații preluate : famillechretienne.fr

Foto: Wikipedia

Hits: 148

/ Știri

Share the Post