Libertatea religioasă: Președintele COMECE, preocupat de deteriorarea acestui drept în statele membre UE

Screenshot 2021-01-22 at 20.21.12

Libertatea religioasă: Președintele COMECE, preocupat de deteriorarea acestui drept în statele membre UE

Într-o declarație publicată vineri, 22 ianuarie 2021, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), Cardinalul Jean-Claude Hollerich SJ, își exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect de lege din Danemarca, ce urmează să fie discutat. Acest proiect cere ca toate predicile, omiliile și discursurile ținute în cadru religios (liturgic) să fie furnizate în limba națională, fapt ce ar putea impune obstacole nejustificate dreptului fundamental la libertatea religioasă.

Subliniind respectarea proceselor legislative naționale, Președintele COMECE își exprimă preocuparea față de o tendință mai amplă, în creștere, de neglijare a dreptului fundamental la libertatea religioasă în statele membre ale UE: „Preocupările COMECE cu privire la starea generală a libertății religioase în UE au fost deja exprimate în reacția față de măsurile naționale extrem de rigide impuse Bisericilor și comunităților religioase, în ceea ce privește ceremoniile religioase, din cauza COVID-19. Deteriorarea drepturilor specifice într-un astfel de mod pune în pericol întreaga arhitectură a drepturilor fundamentale, bazată pe ideea universalității și a interconectării drepturilor.”

COMECE înțelege că scopul propunerii este de a preveni radicalizarea și contracararea incitării la ură și terorism, dar ar avea un impact negativ și discriminatoriu, „în special pentru confesiunile religioase mai mici, care sunt adesea formate din comunități de imigranți” – afirmă Cardinalul Hollerich, exprimând solidaritatea Episcopilor din UE cu Episcopii scandinavi și alte comunități afectate din Danemarca. „Orice impact negativ sau discriminator ar trebui evitat în ceea ce privește Bisericile și comunitățile religioase care se împotrivesc și sunt străine de astfel de acțiuni, acționând într-un spirit de pace și integrare”, susține Președintele COMECE.

COMECE încurajează un dialog intens și fructuos al autorităților publice relevante cu Bisericile și comunitățile religioase afectate și sprijină rolul Comisiei Europene în identificarea alternativelor eficiente la soluțiile juridice invazive și potențial dăunătoare.


În conformitate cu misiunea sa, astfel cum este definită în statutele sale, Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) monitorizează procesul politic al Uniunii Europene în toate domeniile de interes pentru Biserică.

Sursa: comece.eu

Hits: 119

/ Știri

Share the Post