Scrisoare circulară a ÎPS Aurel Percă referitoare la starea de alertă

Scrisoare circulară a ÎPS Aurel Percă referitoare la starea de alertă

București, 16.05.2020
Nr. 198

Către
 Cucernicii Părinți Parohi ai Arhidiecezei de București

 

Sfințiile Voastre,

Vă transmit în anexă „Ordinul comun”, semnat de Secretarul de Stat pentru Culte și Ministrul Sănătății, cu privire la reluarea celebrărilor Sfintelor Liturghii cu credincioși, care din data de 15 mai pot avea loc numai în aer liber, până la noi dispoziții.

Am solicitat autorităților să avem și posibilitatea celebrării Liturghiilor în interiorul bisericilor, mai ales când este vreme neprielnică sau participă un număr mai mare de credincioși, dar răspunsul miniștrilor este cel anexat la prezenta scrisoare.

Nu repet ceea ce este cuprins în text, unele privind doar Biserica Ortodoxă, dar vă rog să-l citiți cu atenție și să vă conformați „recomandărilor privind activitatea în lăcașurile de cult” (I) și normelor referitoare la „precauțiuni speciale” (II), mai puțin împărtășania, pe care noi o vom distribui după practica noastră obișnuită.

De reținut faptul că accesul credincioșilor în biserici nu este îngrădit, așa încât ei pot intra în lăcașurile de cult pentru rugăciuni personale, pentru Spovadă și Împărtășanie sau pentru alte devoțiuni, dând atenție deosebită păstrării distanței sanitare, protejării prin mască și dezinfectării mâinilor.

Consider, însă, că sunt importante trei aspecte pe care le consider absolut necesare în fiecare parohie:

  1. În primul loc disponibilitatea preoților pentru a-i spovedi pe credincioși, dat fiind faptul că mulți dintre ei doresc să îndeplinească preceptul pascal; cu această ocazie se va putea da și Sfânta Împărtășanie;
  2. În al doilea loc, igienizarea interiorului bisericilor și aerisirea lor permanentă, așa cum prevăd recomandările generale;
  3. În al treilea loc, insist să fie persoane de încredere sau voluntari care să supravegheze bisericile, mai ales când este o afluență mai mare de credincioși, pentru a evita prezența sau intrarea unor persoane rău-voitoare care ar putea contamina pe cei sănătoși.

Este bine ca la intrarea în biserici să fie afișate regulile igienice de bază și obligativitatea purtării măștilor.

Vă rog să fiți deosebit de atenți în a observa măsurile indicate în Ordinul miniștrilor, dând astfel dovadă de responsabilitate și de bună colaborare la sănătatea tuturor și pentru a evita eventuale sancțiuni, dar mai ales pentru a da exemplu bun ca Biserică.

 

Dragi confrați,

Am așteptat mult pentru a avea din nou în jurul nostru credincioșii din parohie pentru a celebra Euharistia, izvor și punct culminant al întregii vieți creștine (SC 11): doresc întregii comunități arhidiecezane ca, hrănită la masa Domnului, să poată experimenta puterea care izvorăște din harul sacramentului și din modul nostru de a ne aduna ca familie în jurul Altarului Domnului.

O rog pe Preasfânta Fecioară Maria Neprihănit Zămislită, patroana Arhidiecezei noastre și Regina lunii mai să ne însoțească, împreună cu Sf. Iosif, patronul Catedralei, în drumul nostru de mântuire, iar Fericitul Vladimir Ghika, a cărui comemorare o sărbătorim astăzi, să ne fie exemplu de slujire a Domnului și a fraților noștri.

Imediat ce va fi posibil, voi relua și vizitele mele în comunitățile parohiale, pentru a vă întâlni și a cunoaște realitățile credincioșilor pe care îi păstoriți.

Din inimă vă salut și vă binecuvântez !

Cristos a înviat !

† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit

———————
Ordinul comun, semnat vineri, 15 mai 2020, de Secretarul de Stat pentru Culte și Ministrul Sănătății

Hits: 5

/ documente, Știri / Tags: , ,

Share the Post