Actualitatea creștină, nr. 5/2020
„Isus Cristos Înviat a venit şi continuă să vină în casele noastre, să intre prin «ușile închise», aşa cum a făcut cu Apostolii în seara zilei de Paşte. Mesajul este același: Pace vouă!, adică un mesaj de speranță şi de bucurie, de viață nouă şi de creație nouă”, spune ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București în editorialul numărului din mai al revistei „Actualitatea creștină”.
Publicația Arhidiecezei Romano-Catolice de București marchează, cu un articol semnat de Liana Gehl, aniversarea a 30 de ani de apariție, alături de Editura ARCB, care a împlinit 30 de ani de existență: o activitate care însumează peste 300 de titluri de carte și 390 de numere ale reviste. Și ca un cadou pentru cititori, în aceste vremuri de carantină, Editura a pus la dispoziție, în mod gratuit, o serie de volume în format electronic: unele despre Mons. Vladimir Ghika – pe care Biserica îl comemorează pe 16 mai -, altele dedicate Sfintei Fecioare Maria, cinstită într-un mod deosebit în luna mai.
Monica Râpeanu dedică unei alte aniversări un amplu material: 100 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Paul al II-lea, papă. Wojtyla, un „atlet al lui Dumnezeu” și un „apostol al curajului”, „a fost curajos în apărarea păcii, în apărarea familiei și a demnității umane”. Tot acestui centenar îi este dedicat și dosarul acestui număr al revistei, semnat de Nicolae Mareș, autor și traducător al mai multor volume dedicate Papei Ioan Paul al II-lea. Scriitorul vorbește despre grija Papei Wojtyla pentru coloana vertebrală a Bisericii și subliniază calitatea lui de „apărător al omului și al valorilor umane”.
Pr. Eugen Răchiteanu, într-un articol dedicat artei mariane, abordează tema artei sacre, care îl apropie pe om de Dumnezeu, „Privim spre chipul tău frumos, Maică Preacurată”, și invită cititorul la o reflecție asupra picturii „Madonna della Seggiola” a lui Rafael (1483-1520). Anca Mărtinaș Giulimondi inaugurează o rubrică nouă, „Pe drumurile Romei”, în care pe lângă informații privind istoria orașului, va oferi „portrete de persoane, elemente de atmosferă și impresii culese”. Acum cetatea Romei este „orfană de turiști și de pelerini” în aceste zile de carantină, dar, așa cum spune autoarea, citându-l pe Giovanni Guareschi, „zilele de suferință nu sunt pierdute”: „nu vă faceți griji pentru necazul de astăzi ci fixați-vă privirea asupra binelui final care va veni la ceasul potrivit”.
Pagina Ghika îl aduce în prim-plan, dintre cei care „l-au cunoscut pe Vladimir Ghika (și reciproc)”, pe filosoful român Nae Ionescu, iar pagina de istorie ecleziastică anunță apariția biografiei Arhiepiscopului Cisar, volum semnat de Dr. Dănuț Doboș și prefațat de ÎPS Aurel Percă: „Alexandru Theodor Cisar – Arhiepiscopul martir”, Editura ARCB 2020. Revista semnalează, de asemenea, apariția unui alt volum de istorie, „Biserica și școala: din istoria învățământului catolic în România”, apărut la Editura Sapientia 2020, rod al colaborării a trei autori: Dănuț Doboș, Petru Ciobanu și Iosif Gabor.
Revista este completată de știri interne și externe, idei pentru timpul liber și alte articole interesante. Publicaţia a ajuns deja la abonaţi şi poate fi procurată, prin comandă online sau telefonică, de la Librăria Sf. Iosif (v. aici), dar poate fi consultată şi online pe pagina de internet actualitatea-crestina.ro.
Hits: 1