Miercurea Cenușii celebrată la Catedrala Sf. Iosif
În ziua de Miercurea Cenușii (5 martie), Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii la Catedrala Sf. Iosif. Alături de Păstorul Arhidiecezei au concelebrat Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, Preasfințitul Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, precum și preoții Catedralei. Înainte de Sfânta Liturghie a fost celebrată Calea Sfintei Cruci.
„Sfântul Părinte Papa Francisc, pe care vă rog să-l pomeniți în rugăciune, ne îndeamnă să fim perlerini ai speranței spre sărbătoarea Învierii”, a subliniat ÎPS Aurel Percă la începutul Sfintei Liturghii. În cadrul predicii, Arhiepiscopul de București a vorbit despre cele două semnificații ale cenușii: cea a distrugerii, dar și cea a reînnoirii, la care ne cheamă Postul Mare, pentru a ne aminti că, în ciuda distrugerii trupului, „omul nu este doar trup. Omul este și spirit. Spiritul vine de la Dumnezeu și se întoarce la Dumnezeu”.
„Postul Mare este timpul de har pe care Biserica ni-l oferă nouă, creștinilor, pentru reflecție, rugăciune și angajament față de aproapele nostru aflat în nevoie. Pentru aceasta, în această perioadă, Biserica ne oferă mijloacele pentru convertire, pentru schimbarea vieții. Aceste mijloace sunt: postul, pentru a ne întări voința. pentru a dedica roadele acestui efort în beneficiul celor mai nevoiași; rugăciunea, pentru a avansa în prietenia și încrederea noastră în Dumnezeu, redescoperind astfel importanța fundamentală a condiției noastre de copii ai lui Dumnezeu și, în sfârșit, caritatea, pentru a le oferi fraților și surorilor noastre suferinde iubirea generoasă a Tatălui”, a subliniat ÎPS Aurel Percă.
După ce a amintit de îndemnurile Papei Francisc și al Papei Ioan Paul al II-lea pentru Postul Mare, Păstorul Arhidiecezei a subliniat că simpla primire a cenușii pe cap sau chiar postul și mortificarea simbolică a trupului înseamnă prea puțin dacă nu sunt urmate de convertirea inimii, pocăința de păcate și o schimbare radicală a vieții. „Dumnezeu își arată mila nu pentru că mi-am presărat simbolic cenușă pe cap, ci își arată mila față de cei care au întreprins o luptă concretă împotriva dependențelor și păcatelor lor”.
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă le-a urat tuturor un Post binecuvântat, cu multe roade sufletești, îndemnându-i ca să parcurgă această perioadă de 40 de zile cu mai multă participare la rugăciune, la devoțiuni precum Calea Sfintei Cruci și mai multe fapte bune.
Sfânta Liturghie și Calea Sfintei Cruci au fost transmise de Angelus TV și pot si urmărite aici.
Hits: 153