Curs despre prevenția violenței domestice organizat de Asociația Caritas București
O problemă actuală care preocupă atât societatea civilă, cât și Biserica este legată de violența domestică. Preponderent manifestată asupra femeilor, aceasta distruge familii și vieți. Pentru a ști cum să recunoaștem și mai ales cum să acționăm într-o situație de violență domestică, Asociația Caritas București, în parteneriat cu Fundația Vodafone, a organizat un curs practic destinat studenților, asistenților sociali, preoților și persoanelor consacrate din Arhidieceza Romano-Catolică de București. Cursul s-a desfășurat vineri, 28 februarie, în Aula Facultății de Teologie Romano-Catolică din București.
După cuvântul de deschidere și binecuvântarea primită din partea ÎPS Aurel Percă, a urmat salutul adresat de către reprezentanții gazdelor, Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone și Marius Cocuț-Forminte, directorul Caritas București.
Prima prelegere a fost susținută de către doamna Daniela Lupu, asistent social principal, care ne-a împărtășit cunoștințele necesare depistării unei situații de violență domestică. Prin exemple concrete am primit informații despre modul în care trebuie acționat și despre implicarea instituțiilor statului, abilitate în astfel de situații.
În a doua parte, Teodora Munteanu, din partea Fundației Vodafone, ne-a vorbit despre aplicația Bright Sky, unde putem găsi multe informații despre violența domestică și unde putem completa chestionare care să ne ajute să conștientizăm dacă suntem într-o situație de această natură. Aplicația poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store.
În ultima parte, Sora Inocenția, coordonatoarea proiectului Solwodi, ne-a prezentat câteva mărturii ale persoanelor cu care a lucrat și a subliniat că situațiile de violență domestică nu țin cont de nivelul de studii sau de religie, căci situații de acest gen întâlnim uneori și în familii catolice.
Violența domestică este un subiect asupra căruia trebuie să ne aplecăm fiecare dintre noi, deoarece efectele acesteia sunt traumatizante asupra victimei. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să învățăm să ne respectăm unul pe celălalt, fără a pune stăpânire pe viața partenerului sau a unei persoane apropiate.
Marius Cocuț-Forminte
Dacă ești victimă a violenței domestice sau cunoști pe cineva aflat într-o astfel de situație ori dorești mai multe informații despre acest subiect, poți cere sprijin la Biroul Caritas din curtea Parohiei Bărăția din București sau ne poți scrie prin email la adresa centrulderesurse@caritasbucuresti.org
Hits: 108