Ziua Mondială a Bolnavului: Mesajul ÎPS Aurel Percă

ziua bolnavului

Ziua Mondială a Bolnavului: Mesajul ÎPS Aurel Percă

MESAJ

Către bolnavii și personalul medical din Arhidieceza de București, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului – 11 februarie

      În Anul Jubiliar, speranța marchează Ziua Bolnavului

            Dragi surori și frați în Cristos,

Pe 11 februarie, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, celebrăm cea de-a 33-a Zi Mondială a Bolnavului.  În acest An Jubiliar, în ziua dedicată bolnavilor, Biserica ne invită să devenim „pelerini ai speranței” pentru cei bolnavi. Tocmai pornind de la tema Anului Jubiliar, Papa Francisc, așa cum face în fiecare an, a adresat un Mesaj către cei bolnavi, personalul medical și familiile celor suferinzi cu titlul: „Speranța nu dezamăgește și ne întărește în necazuri” (Rom 5,5).

Ca păstor al Arhidiecezei, mă adresez și eu dumneavoastră, dragi surori și frați, care suferiți din cauza bolii, mă adresez dumneavoastră, celor care îi îngrijiți pe bolnavi în casele dumneavoastră, mă adresez dumneavoastră, personalului medical din spitale și aziluri, și mă adresez, de asemenea, tuturor celor care au nevoie de vindecarea trupului, sufletului sau spiritului.

Mă adresez dumneavoastră, fragi frați și surori în Cristos, în Anul Jubiliar 2025, când Biserica dorește ca fiecare persoană să întâlnească, în felul său, bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Din această întâlnire personală se poate naște ceva nou, surprinzător și îmbogățitor în întreaga noastră ființă (cf. Is 43,19).

În această zi  suntem invitați să privim suferința umană cu ochii lui Cristos, Medicul divin, și să trăim un itinerar de milă și compasiune care este iluminat în mod special de Anul Jubiliar.

Este un timp de mare har, în care suntem chemați să reflectăm asupra prezenței lui Dumnezeu în mijlocul durerii și al dificultăților noastre. În această zi, inimile noastre se îndreaptă în mod special spre frații și surorile noastre care, loviți de boală, poartă „crucea suferinței”. În fașa acestei realități, avem cuvintele pline de mângâiere ale lui Cristos: „Fericiți cei care plâng, căci ei vor fi mângâiați” (Matei 5,4). Astăzi, Cel care a vindecat bolnavii și a dat vedere orbilor ne invită să fim cu El, să-l întâlnim pe chipurile celor care suferă cel mai mult.

Este dificil să înțelegem misterul suferinței, dar în acest An Jubiliar, ni se amintește că Domnul nu ne părăsește niciodată. „Domnul este aproape de cei cu inima zdrobită” (Psalmul 34,18). El este aproape, mai aproape decât ne dăm seama, împărtășindu-ne durerea și oferindu-ne prezența sa plină de mângâiere. În mijlocul celor mai întunecate nopți, când suferința pare să nu aibă sfârșit, El este lumina noastră, El este balsamul care vindecă rănile sufletului și ale trupului.

În fiecare rugăciune pe care o rostim pentru cei bolnavi, în fiecare gest de caritate, în fiecare cuvânt de consolare, experimentăm milostivirea lui Dumnezeu. Suntem invitați să fim o reflectare a acestei milostiviri în viața celor care au cea mai mare nevoie de ea. Să ne amintim că „tot ce ați făcut pentru unuia dintre acești frați ai mei, mie mi-ați făcut” (Matei 25,40). Fiecare act de iubire, de îngrijire, de prezență alături de o persoană bolnavă este un răspuns la iubirea pe care Cristos ne-o oferă și, de asemenea, o experiență a suferinței sale răscumpărătoare.

Dragi frați și surori, în această Zi Mondială a Bolnavului, dorim să îi cerem lui Dumnezeu să ne deschidă inimile pentru a fi instrumente ale păcii și milostivirii sale.

Să fim capabili să atingem, cu blândețea iubirii divine, durerea celor care sunt spitalizați, în casele lor sau oriunde îi afectează boala.

Să fim semne ale speranței care nu moare niciodată, ale credinței care nu obosește niciodată și ale iubirii care nu dă greș niciodată.

În perioadele de boală, mulți se simt singuri și uitați, dar să ne amintim mereu că Domnul nu ne părăsește niciodată. El este cu noi, suferă cu noi și ne invită să ne unim crucile personale cu Sfânta sa Cruce. El ne promite că nu există durere sau suferință pe care El să nu o poată transforma în binecuvântare și mântuire.

În acest An Jubiliar, care este un timp al reînnoirii, îi invit pe toți să se apropie de Cristos, să-și reînnoiască încrederea în El și să-și ofere suferința în uniune cu durerea lui. Domnul ne cheamă să fim mâinile și picioarele sale în lume, să fim vocea sa care consolează, să fim mila sa care vindecă.

Le mulțumesc preoților din Arhidieceza noastră pentru că vizitează în mod regulat bolnavii din parohiile lor, aducându-le milostivirea Domnului prin Sacramentul Sfintei Spovezi sau Sacramentul Ungerii bolnavilor. Le mulțumesc că îl duc bolnavilor și vârstnicilor pe Cristos Euharisticul la fiecare prima vineri  din lună și cu ocazia sărbătorilor, care este speranța călătoriei spre veșnicie.

Vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor celor care lucrați în spitale și unitățile sanitare, pentru că zi de zi vedeți nu doar diagnosticele, ci și oamenii care așteaptă ajutorul dumneavoastră și proclamarea speranței de vindecare. Oamenii au încredere în dumneavoastră, vin la dumneavoastră pentru a-i ajuta să iasă din jugul bolii și al suferinței. Uneori acestea sunt poate banalități, alteori lupte dificile cu finaluri incerte.

Vă mulțumesc pentru serviciile pe care le oferiți pacienților, pentru deschiderea de care dați dovadă în comunicare, pentru dorința dumneavoastră neobosită de a continua să educați și să eliminați boala din viața oamenilor, pentru profunzimea cunoașterii umane în descoperirea de noi medicamente și terapii.

Vă mulțumesc și pentru credința dumneavoastră, că suntem cu toții în mâinile lui Dumnezeu. Nu degeaba se spune că medicul constată, dar Dumnezeu vindecă. Noi nu suntem stăpânii vieții, suntem doar pelerini în slujba de vindecare a unui Dumnezeu atotputernic, milostiv și bun. Durerea ne face viața mai grea, dar de multe ori o și curăță foarte mult de mândrie, ne învață simplitatea, modestia și recunoștința.

Îi binecuvântez pe toți bolnavii, suferinzii și pe cei care îi îngrijesc cu darul sănătății, fizice, psihice și spirituale.

Prin mijlocirea Fecioarei Maria de Lourdes, vă doresc să fiți cu toții plini de Duhul care dă viață (cf. Ioan 6,62), pentru a putea face față tuturor suferințelor și bolii.

Sfânta Fecioară Maria, Tămăduitoarea bolnavilor, să vă ocrotească și să vă aline în suferințele dumneavoastră.

Cu afecțiunea și binecuvântarea mea,

+Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

Hits: 206

/ Știri / Tags: ,

Share the Post