Operele Misionare Pontificale: Campus Misionar pentru copii și adolescenți, în Cetatea de Baltă
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în perioada 29 iulie – 2 august 2024 a avut loc evenimentul cel mai așteptat de copiii și adolescenții din această zonă din Ardeal: Campusul Misionar de la Cetatea de Baltă, jud. Alba. Este al treilea an consecutiv când copii și adolescenți din mai multe localități au participat la acest eveniment de amploare organizat de Pr. Sorin Ivan, paroh al bisericii greco-catolice Sfânta Treime din Cetatea de Baltă, în colaborare cu Operele Misionare Pontificale din România.
Tema acestei ediții a fost inspirată din mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Misiunilor (20 octombrie): „Mergeți și chemați-i pe toți la ospăț” (Mt 22,9). Echipa de animatori formată din adolescenți și tineri care în anii trecuți, copii fiind, au depus adeziunea la Copilăria Misionară Pontificală (CMP), s-a pregătit intens participând la întâlnirile de formare misionară care au avut loc săptămânal online.
Inspirându-se din parabola invitaților la nuntă, aceștia au pregătit o scenetă pe care au prezentat-o în mai multe episoade, astfel oferindu-le copiilor posibilitatea de a înțelege mesajul lui Isus și de a-l pune în practică. Cei prezenți au fost împărțiți în cinci echipe, acestea reprezentând cele cinci continente asociate celor cinci culori misionare: verde (Africa), roșu (America), alb (Europa), albastru (Oceania) și galben (Asia). Fiecare culoare are o semnificație care face referință la misiunea Bisericii în continentul respectiv și invită la susținerea acesteia prin rugăciune și caritate.
Pe lângă personajele din Evanghelie, animatorii au dorit să invite la ospăț trei modele de sfințenie: Sfânta Tereza de Calcutta, Fericita Pauline Jaricot și Fericitul Carlo Acutis. Aceștia aveau rolul de a ajuta anumite persoane care reprezentau diferite categorii sociale (oameni marginalizați, dependenți de droguri sau de internet, sau pe cei care s-au îndepărtat de Dumnezeu etc.).
A fost interesant finalul parabolei, la care animatorii au dorit să exprime milostivirea lui Dumnezeu față de fiecare om care se căiește. Astfel, omul care nu purta haina de nuntă a fost aruncat afară, însă cele trei modele de sfințenie l-au ajutat să se căiască și să se reîntoarcă în sala de nuntă, unde a primit o haină potrivită, fiind iertat de rege. Toate acestea au fost inspirate din desenul câștigător al concursului din acest an pentru Ziua Națională CMP.
Câștigătoarea concursului, Larisa Enășoae, o adolescentă misionară din Gherăești, a exprimat într-un mod simplu, dar foarte elocvent, carisma, atribuțiile și spiritualitatea misionarului lui Isus. Ea a reprezentat biserica în centrul desenului, simbolizând castelul la care a avut nunta organizată de rege pentru fiul său. Din biserică a trasat mai multe drumuri care merg către diferite categorii sociale de oameni și copiii misionari care se îndreaptă către aceștia să-i invite la nuntă, purtând în mâini diferite simboluri creștine: crucea misionară, rozariul misionar, Biblia, săculețul misionar sau ghidul CMP.
Întreaga activitate s-a conturat în jurul mesajului Sfântului Părinte pentru cea de-a 98-a Zi Mondială a Misiunilor, care ne ajută și anul acesta să aprofundăm Cuvântului Domnului inspirat din Evanghelia după Sf. Matei, propunând trei chei de interpretare a mesajului lui Isus.
Prima expresie pe care Sf. Părinte ne-o propune spre reflecție este „Mergeți și chemați!” „Misiunea înseamnă un a merge neobosit către întreaga omenire pentru a o invita la întâlnirea și comuniunea cu Dumnezeu.” A doua expresie pe care Papa Francisc o subliniază se referă la scopul invitației: „Ospățul”, pe care îl descrie din perspectivă escatologică și euharistică drept misiunea lui Cristos și a întregii Biserici. Ospățul de nuntă reprezintă ideea de mântuire a lui Dumnezeu pe care o proiectează asupra omenirii: cea a instaurării Împărăției Sale în realitatea oricărui om printr-un Dar excepțional – Unicul său Fiu, Isus Cristos. Misionarii nu fac altceva decât să primească Darul divin în viața lor, acela de a se lăsa îndrăgostiți de Isus, la fel cum El, îndrăgostit fiind de noi până la moarte, s-a oferit pe sine. În Sfânta Euharistie are loc acest act de iubire reciprocă care iradiază în noi chipul lui Cristos. Cea de-a treia expresie este exprimată de Papa Francisc prin pronumele nehotărât „Toți”, făcând referință la toți oamenii. Sfântul Părinte ne îndeamnă să nu uităm că fiecare creștin este chemat să participe la această misiune universală prin mărturia sa evanghelică în orice mediu, astfel încât Biserica întreagă să meargă mereu cu Domnul și Învățătorul ei la „răscrucile de drumuri” din lumea de astăzi. Misiunea discipolului devine misiunea universală a întregii Biserici și nu exclude pe nimeni. Ea se naște în inima lui Cristos, care dorește să ne atragă pe toți la sine.
Pe lângă sesiunile de formare misionară și lucrul în echipe au mai fost desfășurate diferite activități recreative, cum ar fi jocuri stand sau cu apă, dansuri și momente de împărtășire care i-au ajutat pe copii să-și însușească rolul de discipol al lui Cristos, dar și să crească punctajul echipei din care făceau parte.
Cel mai frumos moment al zilelor a fost Sfânta Liturghie, la care copiii și adolescenții au participat prin cântări și rugăciuni. Pentru ca toți să poată lua parte la ospățul euharistic, într-una din zile s-a organizat un moment special, în care Părintele Eugen Andrei i-a ajutat pe copii și adolescenți să înțeleagă sensul mărturisirii păcatelor și hotărârea de a păstra sufletul curat. Astfel, ei au putut să facă o cercetare a cugetului, apoi să se mărturisească la unul din preoții prezenți la campus. Acest moment a fost foarte marcant, mulți dintre ei mărturisind că simt prezența lui Isus în inima lor.
Nu a lipsit vizita la Castelul Bethlen Haller, locație pe care Dl Claudiu Necșulescu, Președinte al Companiei Jidvei, o pune la dispoziție în fiecare an participanților la Campusul Misionar. Ziua a început cu Sfânta Liturghie la biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului, urmând vizita la castel, prânzul și o serie de activități recreative, printre care mult așteptatul spectacol, în cadrul căruia a avut loc premierea echipelor și prezentarea scenetei din parabola invitaților la nuntă. Ca în fiecare an a fost alături de noi Bogdan Vladimir Iliescu, un adolescent foarte talentat care a interpretat Leo, de Ludovico Einaudi, însoțit de prietena lui, Maria Zamora, cu melodia River flow in You de Yruma, iar, la final, un grup de copii de etnie romă au prezentat un dans frumos, specific tradiției lor.
Toate aceste clipe minunate au fost filmate și fotografiate de Ama Digital Studio, iar apoi transformate în albume și videoclipuri care pot fi vizualizate pe pagina Copilăriei Misionare Pontificale.
În ultima zi, copiii și adolescenții s-au îndreptat dis de dimineață spre biserica greco- catolică Sfânta Treime din Cetatea de Baltă, unde Preasfințitul Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, a celebrat Sfânta Liturghie alături de preoții: pr. Ursu Liviu, Vicar judecătoresc; pr. Liviu Negrea, Protopop de Făgăraș și Director eparhial OMP; pr. Stelian Barbu, Protopop de Tărnăveni; Pr. Emil Puia, Paroh al bisericii greco- catolice „Adormirea Maicii Domnului” din Târnăveni IV; Pr. Sorin Ivan, Paroh al bisericii greco-catolice “Sfânta Treime” din Cetatea de Baltă și organizatorul campusului; Pr. Ciprian Someșan, Paroh al bisericii greco-catolice “Nașterea Maicii Domnului” din Sântămărie; Pr. Ioan Roșca, Paroh al Bisericii greco-catolice Sfânta Treime din Jidvei și Pr. Eugen Andrei, Director administrativ la Seminarul romano-catolic Sf. Iosif din Iași.
Sunt multe persoane cărora se cuvine să le mulțumim. Oameni care au fost prezenți zi de zi, gata să ajute cu un sfat sau prin munca lor. Tuturor le suntem profund recunoscători și îi asigurăm de rugăciunile copiilor și adolescenților misionari! Se cuvine să-l amintim pe Pr. Sorin Ivan, sufletul acestei acțiuni misionare, care de trei ani organizează campusul, punându-și întreaga ființă în susținerea misiunii Bisericii și în slujirea celor mai mici.
De asemenea, le mulțumim tuturor preoților care au celebrat Sfintele Liturghii și au fost îndrumători spirituali în aceste zile. Numele lor au fost menționate în paragraful precedent. Nu le uităm pe doamnele preotese, care, zi de zi, au pregătit prânzul și nici pe voluntarii care, mai puțin vizibili, au contribuit la buna desfășurare a campusului. Un sincer mulțumesc adresăm sponsorilor: Dl. Constantin Totan, Director al S.N.G.N. Romgaz S.A Mediaș, care ne-a pus în fiecare an la dispoziție locația din pădure; Dl. Sorin Popa, Director General Adjunct al S.C La Fântâna, care ne-a oferit apă din belșug pe parcursul întregii perioade; Dl. Claudiu Necșulescu, Președinte al Companiei Jidvei, care ne primește mereu la mirificul Castelul Bethlen Haller, proprietate a companiei pe care o conduce și voluntarilor de la SVSU Cetatea de Baltă. De asemenea, le mulțumim cu stimă D.lui Primar Constantin Comandaru și D.lui Viceprimar Sorin Suciu, pentru colaborare, prietenie și ospitalitate în localitatea pe care o administrează.
Dumnezeu să-i răsplătească pe toți binefăcătorii pentru dăruire și faptele lor de generozitate!
Operele Misionare Pontificale
Hits: 458