Prima Sfântă Împărtășanie în Parohia Adormirea Maicii Domnului (Brăila)

WhatsApp Image 2024-07-06 at 22.42.29

Prima Sfântă Împărtășanie în Parohia Adormirea Maicii Domnului (Brăila)

Sâmbătă, 29 iunie 2024, în Solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, șase băieți și cinci fetițe din Parohia Adormirea Maicii Domnului din Brăila au primit pentru prima oară Sfânta Împărtășanie.

Cei unsprezece copii au luat parte timp de nouă luni la cateheza de pregătire sub îndrumarea preotului vicar Silviu-Marian Șaran și a Sorei Lina, care i-au ajutat să aibă o experiență catehetică frumoasă și rodnică, să-și însușească ceea ce scrie în Micul Catehism și să se pregătească astfel pentru Prima Sfântă Împărtășanie.

În ziua precedentă Liturghiei Primei Sfinte Împărtășanii, candidații au participat la ultima repetiție, urmată de examinarea și spovada copiilor și a părinților. În cadrul acesteia, Părintele paroh Ionel Pojum le-a pus micilor candidați întrebări, cu empatie și jovialitate, arătând multă înțelegere față de emoțiile acestora, întrebări la care copiii au răspuns cu mare entuziasm, dornici de a dovedi că s-au pregătit cu multă seriozitate pentru acest moment important din viața lor, iar la sfârșitul pregătirii, micii creștini și-au mărturisit pentru prima dată păcatele la prima Spovadă.

Ceremonia Primei Sfinte Împărtășanii a avut loc într-un cadru festiv deosebit, întreaga biserică fiind îmbrăcată în haine de sărbătoare, împodobită cu buchete de flori albe și amintirea de la Prima Sfântă Împărtășanie frumos înrămată, în altar, iar în capătul băncilor, cu aranjamente elegante în aceeași culoare, simbolul curățirii sufletești.

Întreaga comunitate a răspuns invitației călduroase a preoților din parohie, a părinților și bunicilor, de a participa la acest eveniment unic din viața micilor creștini. În liniștea plină de emoții, clopotele au anunțat parcă și ele cu afecțiune intrarea copiilor în biserică cu mânuțele împreunate, așezați doi câte doi, în coloană, aduși de către Sora Nicoleta și însoțiți de preoții parohiei. Băieții purtau pantaloni negri și cămăși elegante albe, iar fetițele erau îmbrăcate în rochițe diafane albe și cu coronițe din flori albe pe cap, subliniind puritatea și sfințenia Tainei Sfintei Împărtășanii. După ce s-au închinat, copiii s-au așezat frumos în prima bancă așteptând cu emoție începerea ceremoniei.

Liturghia Primei Sfinte Împărtășanii a fost săvârșită cu multă căldură și iubire de Părintele paroh Ionel Pojum, alături fiindu-i Părintele vicar Silviu-Marian Șaran. Copiii au interpretat cântări specifice solemnității primirii pentru prima oară a Sfintei Împărtășanii, atât la început, cât și la ofertoriu și în timpul Împărtășaniei, în acordurile armonioase ale orgii. Trei dintre copii au citit două lecturi, Lectura I a fost Citire din Faptele Apostolilor, Lectura a II-a a fost din Scrisoarea a doua a Sfântului apostol Paul către Timotei și Psalmul Responsorial. Părintele Silviu a luat lumină de la Lumânarea Pascală așezată lângă altar și a dăruit-o copiilor.

La Rugăciunea credincioșilor, candidații au citit cu evlavie câte o scurtă invocație. Apoi, la Ofertoriu, a avut loc un moment la fel de plin de emoții, acela în care una dintre fete a prezentat la altar un colac frumos rumenit, iar unul dintre băieți, o carafă de vin roșu.

La sfârșitul ceremoniei, Părintele Ionel i-a felicitat pe copii și pe părinții acestora, precum și pe cei care au contribuit din umbră la realizarea acestui moment important din viața copiilor. Apoi s-au făcut fotografii cu întreaga comunitate, iar sărbătoriții au primit în dar câte o amintire cu fotografia fiecăruia, încadrată într-o ramă frumoasă care să le amintească de această zi frumoasă în care au primit pentru prima dată, hrana sufletelor credincioșilor, Trupul și Sângele lui Isus.

 

Georgeta Răsmiriță

Mai multe fotografii pot fi accesate pe pagina parohiei 

Hits: 336

/ Știri / Tags:

Share the Post