ÎPS Ioan Robu la hramul Mănăstirii franciscane Sfânta Treime de la Pârâul Rece
Duminică, 26 mai 2024, comunitatea fraților franciscani de la Pârâul Rece a sărbătorit hramul Mănăstirii Sfânta Treime. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București. Au concelebrat Ministrul provincial, Pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, împreună cu frații franciscani ai mănăstirii, dar și alți preoți veniți din Arhidieceza de București, cât și din Dieceza de Iași.
Emoția, rugăciunea și bucuria au fost laitmotive pentru hramul de la Pârâul Rece. Vremea frumoasă și ciripitul rândunelelor au întregit atmosfera din mijlocul munților. Pregătirile au început mult mai devreme. Capela din curtea mănăstiri – unde s-a celebrat Sfânta Liturghie – a fost frumos îmbrăcată cu crengi de brad și flori galbene, în culoarea steagului Vatican. Băncile au fost simetric aranjate pentru a primi pelerinii veniți din Brașov sau Râșnov, dar și de pe Valea Prahovei sau din zonele Moldovei.
Sfânta Liturghie a început la ora 12:00. Încă de la început ÎPS Ioan Robu a dorit să împărtășească celor prezenți bucuria de a fi alături de ei în această zi solemnă.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de Ministrul provincial, Pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu. Pornind de la faptul că toata creștinătatea celebrează una din sărbătorile fundamentale ale credinței noastre, Solemnitatea Sfintei Treimi, este important să nu uităm că Dumezeu-Tatăl este cel care ne-a creat, Dumnezeul-Fiul, adică Cristos, este cel care ne-a răscumpărat, iar Duhul Sfânt este cel care ne calăuzește pașii să trăim creștinește.
De asemenea, Părintele predicator Damian-Gheorghe Pătraşcu a făcut referire la un alt sens al cuvântului moștenire, cuvânt ce s-a regăsit atât în Psalmul responsorial, cât și în lecturile zilei. Semnificația a fost dată prin răspunsul la trei întrebări (cifra o simbolistică a zilei) :
*De ce Domnul ne-a ales pe noi drept moștenitori ai săi? Pentru că ne-a iubit din veșnicie și ne va iubi permanent, dar și că suntem semne ale iubirii Sale.
*Ce ne încredințează Dumnezeu? Dumnezeu ne încredințează absolut totul, mai exact pe Sine. Dumnezeu ne-a lăsat ca moștenire Persoana Sa și totodată capacitatea de a iubi, de a spera, dar și gândul veșniciei. Toate acestea se realizează dorind tot binele din lume oferit din inimă deschisă și altora.
*Care este datoria noastră față de moștenirea pe care noi am primit-o prin botez? Pornind de la cum am administrat de-a lungul vieții prin prisma capacităților intelectuale, dar și a sănătății, de a multiplica ceea ce am învățat conform chemării ca fii ai lui Dumnezeu.
Celebrarea a continuat, mai apoi, cu Oferirea darurilor şi cu Liturgia Euharistică. După împărtășanie, a urmat cuvântul Părintelui Ioan Butacu, guardianul conventului, care i-a mulțumit ÎPS Robu pentru prezență și pentru că, în urmă cu mai bine de 14 ani, a aprobat prin decret episcopal construirea mănăstirii de la Pârâul Rece.
Totodată, Părintele Ioan Butacu a mulțumit tuturor preoților prezentați, corului venit de la Galați, celor care s-au implicat cu inima deschisă într-un fel sau altul pentru ca această zi să fie cât mai înălțătoare, dar și tuturor credincioșilor veniți în număr foarte mare și care au făcut ca imensa curte a mănăstirii să fie neîncăpătoare.
Sărbătoarea nu se putea încheia altfel, decât cu o agapă, un prilej foarte bun pentru cei prezenți să se bucure de natură, dar și să socializeze. Nu au lipsit binecunoscutele sărmăluțe învelite cu mult drag de credincioasele de la Armata Maicii Domnului din Râșnov. Momentul artistic a fost susținut, cu multă veselie și umor, de cântăreții Ștefan Enășel Romașcanul și Anuța Săgneanca.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru momentele de har trăite în sărbătoarea Sfintei Treimi și să ne gândim, de ce nu, ca să venim cât mai des la mănăstirea franciscană de la Pârâul Rece, pentru un trupul sănătos, dar mai ales pentru liniștea sufletească. Aici îi puteți găsi mereu pe frații franciscani care au ușa în permanent deschisă pentru cei care doresc să le treacă pragul…
Simona Banu
Hits: 305