10 ani de la beatificarea Fericitului Episcop Martir Anton Durcovici, celebrați la Iași
Episcopul Anton Durcovici, torturat şi înfometat în închisoarea de la Sighet, mort la 10 decembrie 1951, a fost declarat Fericit la 17 mai 2014. În amintirea acestui eveniment istoric al Diecezei de Iaşi, s-a celebrat o Sfântă Liturghie solemnă vineri, 17 mai 2024, în Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină din Iaşi. A prezidat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Au fost prezenţi preoţi de la diferite parohii şi instituţii din Iaşi şi numeroşi credincioşi. Au animat cântările seminariştii de la Seminarul Mare din Iaşi. După Liturghie s-a inaugurat Ansamblul Muzeal Catolic, s-a vernisat expoziţia „Enigma unei catedrale – 6 secole de catolicism” în cripta catedralei vechi. Întreaga sărbătoare a fost transmisă de Radio ERCIS FM şi televiziunea Angelus TV.
PS Iosif Păuleţ i-a salut pe episcopii prezenţi la altar, ÎPS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit, PS Petru Sescu, Episcop auxiliar, şi PS Petru Gherghel, Episcop emerit, pe oaspeţi, pe preoţii concelebranţi şi pe toţi cei care erau în legătură directă cu celebrarea din catedrală, amintind că sunt exact 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, un eveniment care a marcat istoria Diecezei de Iaşi.
Articolul complet semnat de Pr. Cristian Diac și albumele foto pot fi accesate pe ercis.ro
„Ziua de 17 mai 2014 a constituit pentru credincioşii participanţi, mai ales cei prezenţi în mod fizic, la Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, o adevărată bucurie spirituală şi a fost prilejul înălţării de rugăciuni în cinstea lui şi de a-l sărbători pentru demnitatea şi fidelitatea cu care l-a imitat pe Cristos.
Fericitul Anton a devenit din acest moment un puternic model de erou şi martir al credinţei, care se înscrie în şirul imens al martirilor de-a lungul istoriei Bisericii, de la comunităţile de la origini până în timpurile moderne, de-a lungul secolelor şi în diferite părţi ale lumii.
Icoana Fericitului episcop Anton Durcovici a devenit, odată cu beatificarea sa, un tezaur al diecezelor de Iaşi şi Bucureşti, arhidieceză care l-a dăruit spre a păstori credincioşii din Moldova.
Oferit ca un dar ţării noastre de Dumnezeu, episcopul Durcovici a acceptat drumul greu al renunţării şi al umilinţei în perioada regimului comunist, astfel încât toţi cei pe care el îi păstorea să găsească într-însul un model de credinţă şi fidelitate faţă de Dumnezeu, faţă de Sfântul Scaun şi faţă de Biserica Catolică” (ÎPS Aurel Percă, Gânduri la a zecea aniversare a beatificării Fericitului Anton Durcovici)
Foto: ERCIS MEDIA
Hits: 205