Cardinalul Péter Erdő, Primat al Ungariei, a conferit Sacramentul Mirului și a administrat Sacramentul Euharistiei în Parohia Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția)

7

Cardinalul Péter Erdő, Primat al Ungariei, a conferit Sacramentul Mirului și a administrat Sacramentul Euharistiei în Parohia Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția)

Biserica „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) a primit sâmbătă, 11 mai, vizita Cardinalului Péter Erdő, arhiepiscop al Arhiepiscopiei de Esztergom-Budapesta și Primat al Ungariei. Eminența Sa a prezidat Sfânta Liturghie Solemnă în limba maghiară, la ora 15.00, în cadrul căreia a conferit Sacramentul Sfântului Mir unui număr de douăzeci de candidați și a administrat Sacramentul Euharistiei celor trei copilași din cadrul comunității.

În jurul amiezii, cu puțin timp înainte de Sfânta Liturghie, Cardinalul Péter Erdő și ceremonierul său, Pr. Krisztián Gyurász, au fost întâmpinați în curtea parohiei de către Părintele paroh Cristinel Țâmpu și preoții concelebranți, alături de care se aflau candidați la Sfântul Mir, copilașii care urmau să-l primească pe Isus Cristos pentru prima dată în Sfânta Taină a Euharistiei și numeroși credincioși din cadrul comunității române și maghiare. Invitații au fost întâmpinați în mod tradițional cu pâine și sare, iar apoi Eminența Sa, după cum îi este obiceiul, a intrat în biserică pentru a se ruga.

În cadrul Sfintei celebrări, la Altar, alături de Cardinalul Péter Erdő, au concelebrat Pr. Krisztián Gyurász, ceremonier, Pr. Cristinel Țâmpu, paroh, Pr. Iulian Cochior, vicar și Pr. Niculae Ilie, colaborator și responsabil al comunității germane din București. În cuvântul de deschidere, Părintele paroh i-a mulțumit Eminenței Sale „pentru faptul că a acceptat invitația Înalt Preasfințitului Aurel Percă de a prezida această Sfântă Liturghie Solemnă și de a administra cele două Sacramente copiilor, tinerilor și adulților comunității maghiare din București”. De altfel, acest eveniment este o ocazie deosebită de a „se scrie o pagină memorabilă în istoria acestei comunități și totodată a celei mai vechi biserici romano-catolice din București”.

Cardinalul Péter Erdő și-a început omilia rostind următoarele cuvinte: „Cristos ne-a trimis să vestim vestea sa cea bună până la marginile Pământului. Și noi, folosindu-ne de oportunitățile care ne sunt oferite astăzi, căutăm să împlinim porunca sa misionară de a duce vestea cea bună întregului popor”, iar ulterior a vorbit despre sensul și semnificația trimiterii Duhului Sfânt: „Biserica primește două lucruri atunci când îl primește pe Duhul Sfânt. În primul rând, este plină de bucurie și de pace pentru că Dumnezeu iartă păcatele. Acesta este un liant care îi unește pe membrii Bisericii. Prin răscumpărarea lui Cristos, noi toți primim iertarea păcatelor noastre. (…) Așa cum în povestirea Turnului Babel oamenii au voit să se rupă de Dumnezeu și de aceea nu s-au mai putut înțelege între ei, și au început să fie în dușmănie unii cu alții, tot așa de Rusalii, după ce au primit iertarea și s-au reîntors cu fața la Dumnezeu, au început să se înțeleagă. Îl sărbătorim astăzi pe acest Duh Sfânt unificator, iubitor și pașnic, și îi cerem să ne facă capabili pentru a accepta iertarea, să ne înțelegem, să ne iubim unii pe alții și să ne permită să îndeplinim misiunea pe care Cristos a dat-o întregii Biserici”. În încheierea cuvântării, Eminența Sa a vorbit despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și i-a încurajat pe toți cei prezenți să fie „religioși, credincioși și dăruiți credinței într-un mod obiectiv”, iar El să le dea „dragostea, dorința și puterea de a căuta mereu voia Lui”.

După împărtășirea cuvântului de învățătură, a urmat momentul culminant al Celebrării: ritualul administrării Sfântului Mir. Cu lumânările aprinse, candidații la Taina Sfântului Mir, alături de copilașii de la Prima Împărtășanie, și-au reînnoit făgăduințele de la botez, iar Eminența Sa, alături de preoții concelebranți, și-a impus mâinile asupra lor, invocând coborârea Duhului Sfânt cu darurile Sale. Ulterior, tinerii și adulții care urmau să primească Sacramentul Confirmațiunii au pășit cu mari emoții spre Sfântul Altar, alături de nași, pentru a fi unși cu Sfânta Crismă și pentru a-l primi pe Duhul Sfânt.

La finalul Sfintei Liturghii, domnul Szabó Csongor, proaspăt miruit, profesor la Liceul „Ady Endre” din Bucureşti, a mulţumit Cardinalului Péter Erdő, în numele tuturor celor care au primit Sacramentul Confirmațiunii, pentru administrarea Sfântului Mir prin impunerea mâinilor sale și pentru faptul că a vizitat comunitatea romano-catolică maghiară din București.

În cele din urmă, Pr. paroh Cristinel Țâmpu a adresat cuvinte de recunoștință lui Dumnezeu pentru darurile Duhului Sfânt, pentru copilașii care l-au primit pentru prima dată pe Isus Cristos în Sfânta Taină a Euharistiei, pentru tinerii și adulții care au fost miruiți și pentru această zi, menționând cu mari emoții următoarele: „Este o zi care va rămâne în istoria și-n memoria parohiei noastre pentru generațiile viitoare. Acest eveniment marchează o nouă etapă de deschidere, de prietenie și de experiență în credință între cele două Arhidieceze”. Ulterior i-a adresat calde mulțumiri Cardinalul Péter Erdő pentru faptul că a acceptat invitația Înalt Preasfințitului Aurel Percă de a fi în mijlocul enoriașilor comunităților Bărăției. În continuare i-a felicitat pe cei trei copilași care au primit Sacramentul Euharistiei, pe cei douăzeci de tineri și adulți care l-au primit pe Sfântul Duh în Taina Sfântului Mir, trei generații care, cu perseverență și statornicie, implicarea și colaborare, s-au pregătit pentru a primi aceste Sacramente și pentru a fi martori ai lui Cristos Înviat, întăriți fiind de darurile Duhului Sfânt. Ulterior, Pr. Țâmpu le-a mulțumit părinților, bunicilor și familiilor celor care au primit cele două Sacramente, pentru faptul că i-au încurajat să cunoască și să iubească învățătura lui Cristos, iar în final, le-a mulțumit și tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au implicat în organizarea și buna desfășurare a acestui eveniment.

Parohia „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția)

Mai multe fotografii pot fi accesate aici.

Hits: 828

/ Știri / Tags:

Share the Post