25 de ani de la vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România, celebrați la Catedrala Sfântul Iosif și la Opera Națională București

435901981_976706957787452_867610227862673664_n

25 de ani de la vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România, celebrați la Catedrala Sfântul Iosif și la Opera Națională București

În viața unui om întâlnim anumite momente care, prin natura lor, prin încărcătura lor sufletească, sunt de neuitat. Mai mult, curgerea anilor nu le estompează valoarea, ci o șlefuiește, dându-le o lumină mai strălucitoare și mai profundă. Această realitate a vieții omenești se verifică și în realitatea unei națiuni, astfel încât succesiunea de evenimente și trăiri sociale, condiționate de context, îi conturează istoria și identitatea în lume.

Pentru poporul român al zilelor noastre, un eveniment de neuitat și deosebit de profund îl constituie vizita apostolică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, în perioada 7-9 mai 1999. S-au scurs de atunci 25 de ani, un sfert de veac care a însemnat pentru România atâtea transformări sociale și evenimente politice și economice care au ajutat națiunea noastră să acceadă la marile instituții euro-atlantice și să devină o voce auzită în secolul al XXI-lea.

Însă vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea are o semnificație deosebită, care trece dincolo de granițele unui eveniment istoric. A fost un izvor de binecuvântare pentru poporul român și pentru lumea întreagă, care a avut ocazia să asiste la prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă.

Ecourile acestei vizite nu s-au stins, iar acum, la 25 de ani de la acele zile de har și lumină, Arhidieceza de București a dorit să marcheze acest aniversar printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop-Mitropolit de București. Alături de ÎPS Aurel s-au aflat în altar Eminența Sa, Cardinalul Peter Erdo, Arhiepiscop-Mitropolit de Esztergom-Budapesta și Primat al Ungariei, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, Mons. Tuomo Vimpari, consilier al Nunțiaturii Apostolice din București și reprezentant al Nunțiului Apostolic agreat în România, Mons. Giampiero Gloder, Pr. Valeriu Median, reprezentant al Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București.  Lor li s-au alăturat un număr de aproximativ 50 de preoți din Arhidieceza de București, din Dieceza de Iași și din diferite colțuri ale țării.

Pe lângă slujitorii altarului prezenți la acest moment istoric și de comuniune spirituală, în Catedrală au mai fost prezenți oaspeți de seamă: Alteța Sa Regală, Principele Radu al României – reprezentant al Casei Regale a României; fostul Președinte al României în perioada vizitei Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, domnul Emil Constantinescu, însoțit de soția domniei sale; domnul Ciprian Olinici – Secretar general pentru Culte în Guvernul României; doamna Clotilde Armand – Primar al Sectorului 1 din Municipiul București, precum și alte oficialități. Prezența Preasfințitului Părinte Episcop Timotei, Episcop Vicar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române și reprezentant al Preafericitului Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, precum și a unui reprezentant al cultului islamic din România a subliniat caracterul cu adevărat frățesc al acestui eveniment, care ne unește pe toți în aceeași bucurie și recunoștință pentru acest moment de har cu care a fost binecuvântat poporul nostru.

Întreaga celebrare a fost transmisă de postul de televiziune Angelus TV, iar cântarea liturgică a fost animată înălțător de corul Catedralei. De la începutul Sfintei Liturghii pontificale, ÎPS Aurel Percă și-a exprimat bucuria pentru această întâlnire de credință cu figura profetică a marelui Papă. Au fost salutate personalitățile prezente în Catedrală, precum și marele număr de credincioși, persoane consacrate și tineri aflați în sfântul lăcaș. Prezența copiilor și a adolescenților prezenți la Olimpiada Națională de Religie Catolică  aflată în desfășurare la Mănăstirea  Părinților Carmelitani de la Ciofliceni a fost, de asemenea, remarcată și salutată de Arhiepiscopul de București.

În cuvântul de învățătură, Păstorul Arhidiecezei a amintit calitatea în care a venit marele Papă în România, ca „pelerin al credinței și al speranței”, cu dorința de a săruta pământul românesc, scăldat în sângele atâtor martiri pentru credință. Au fost evocate marile momente ale acestei vizite, cu menționarea mai multor fragmente din discursurile și învățăturile Papei pentru poporul român. A fost amintită și figura marelui Cardinal greco-catolic Alexandru Todea, mărturisitor al credinței în perioada regimului comunist, precum și neuitata dorință de unitate, strigată spontan de atâtea voci în timpul acestei vizite.

Predica Păstorului Arhidiecezei pentru acest aniversar a imprimat mai adânc în inimile celor prezenți amintirea plină de iubire a Papei Ioan Paul al II-lea, acest profet al timpului nostru și prieten al României.

În seara zilei de sâmbătă, la Opera Națională din București a avut loc un concert aniversar susținut de Orchestra Operei Naționale București și Corul Național București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Programul a cuprins o selecție remarcabilă din repertoriul muzical național și internațional. În deschidere, ÎPS Aurel Percă a evocat din nou figura marelui pontif polonez.

Arhiepiscopul de București i-a mulțumit doamnei Cristina Popescu, Directorul general al Romfilatelia, pentru emisia filatelică „25 de ani de la vizita pontificală a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România”, doamna Anna Mária Orbán pentru sprijinul acordat în organizarea expoziției de fotografie „Ut unum sint” care poate fi vizitată în Catedrala Sf. Iosif până la data de 15 iunie, domnului ministru secretar de stat Ciprian Olinici pentru încurajarea și suportul oferit acestui eveniment.

Doamna Cristina Popescu a prezentat emisia filatelică „25 de ani de la vizita pontificală a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România”, subliniind că Romfilatelia a mai dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea emisiuni filatelice în 1999, 2003, 2005, 2020, și buna colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

Duminică, 12 mai, în Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, Angelus TV România a difuzat în premieră filmul „România lui Ioan Paul al II-lea”, un documentar de excepție realizat de SIGNIS România în cadrul căruia ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, domnul Emil Constantinescu, fost Președinte al României, domnul Teodor Baconschi, fost Ambasador al României la Vatican, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, evocă momentele istorice ale vizitei din 1999.

Fie ca mijlocirea Sfântului Ioan Paul al II-lea să fie pentru România, o continuă însoțire pentru a putea duce mai departe moștenirea sa spirituală!

Pr. Andrei Dumitrescu

Foto: Ruxandra Cristescu

Albume:

Sf. Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif

Concertul festiv de la Opera Națională București

Hits: 290

Share the Post