Mesajul ÎPS Aurel Percă pentru Postul Mare: „Călătorim împreună spre Paști”

mesaj postul mare

Mesajul ÎPS Aurel Percă pentru Postul Mare: „Călătorim împreună spre Paști”

Iubiți confrați preoți,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți frați și surori în Cristos,

Împreună cu întreaga Biserică, intrăm din nou în timpul liturgic al Postului Mare, care are menirea de a ne pregăti pentru celebrarea celei mai importante sărbători a credinței noastre – Învierea Domnului. În trăirea acestui timp, suntem însoțiți de îndemnul din Mesajul Papei Francisc pentru  Postul Mare din acest an: Prin deșert, Dumnezeu ne conduce la libertate”.

Începem din nou o călătorie în Postul Mare, care ne conduce spre marea celebrare a Misterului pascal, adică patima, moartea și Învierea glorioasă a Domnului nostru Isus Cristos: o călătorie care ne oferă, fără îndoială, o nouă ocazie de a ne pregăti din punct de vedere spiritual, profitând de toate mijloacele pe care Biserica noastră, Mamă și Învățătoare, ne invită să le folosim pentru binele nostru spiritual.

Este necesar să ne amintim că spiritul penitențial al Postului Mare ne descoperă că Dumnezeu, Tatăl nostru, ne arată bunătatea și milostivirea sa, așa cum spune liturgia acestui timp: „Tu ai rânduit fiilor tăi acest timp de har pentru a-şi reînnoi curăția inimii ca, eliberându-și sufletul de pornirile dezordonate, în așa fel să împlinească cele trecătoare, încât să se apropie mai mult de cele veșnice”  (Prefață II a Postului Mare).

A merge împreună în spiritul Postului Mare arată că diferitele manifestări ale evlaviei populare sunt un semn și un mijloc care ne conduc la întâlnirea personală și comunitară cu Cristos prezent în celebrarea sacramentelor, în special a Euharistiei, izvor și culme a credinței noastre.

A merge împreună spre Paștele nostru, Cristos, înseamnă un angajament de a trăi Evanghelia prin mărturia vieții noastre, tradusă în fapte și cuvinte, fiind coerentă cu condiția noastră de botezați și copii ai lui Dumnezeu.

 În Mesajul său, Papa Francisc se inspiră din versetul din Cartea Exodului: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din țara Egiptului, din starea de robie” (cf. Ex 20,1-17).

„Exodul” din Postul Mare ne ajută să ne eliberăm de orice formă de sclavie printr-un drum de convertire eclezială, comunitară și personală, pentru a ne îndrepta spre „pământul” nou pe care El vrea să ni-l dăruiască.

Papa Francisc amintește că Postul Mare „este un timp de convertire și un timp de libertate”, pentru că „Dumnezeu nu vrea supuși, ci copii” și, citând versetul din Cartea Exodului, subliniază că „este timpul să acționăm, iar în Postul Mare înseamnă a acționa înseamnă și a ne opri” (Mesaj pentru Postul Mare 2024).

„A ne opri”: în rugăciune, în primirea Cuvântului lui Dumnezeu, „a ne opri” ca samariteanul milostiv, în prezența fratelui rănit, pentru că „iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui este o singură iubire”.

Ca ajutoare avem practicile tradiționale recomandate pentru Postul Mare: rugăciunea, pomana și postul, „care nu sunt trei exerciții independente, ci o unică mișcare de deschidere, de golire de idolii care ne îngreunează” drumul de ieșire din sclavie (cf. Mesajul pentru Postul Mare 2024).

Încă o dată, în acest timp al Postului, Domnul Isus vine să ne arate fața milostivă a Tatălui, în timp ce ne solicită convertirea; El vine să devină unul ca noi pentru a ne arata calea care duce la mântuire.

Fie ca „drumul” din Postul Mare să fie un drum care  ne conduce „prin deșert să ajungem la adevărata libertate” (cf. Mesaj).

Mergând prin „deșert”, putem să auzim mai bine glasul lui Dumnezeu și să ne ridicăm pentru a-i sluji pe ceilalți;  pentru că a sluji înseamnă a iubi, iar a iubi este sinonim cu a fi un alt Cristos ca ucenici ai săi.

Vă invit, dragi frați și surori în Cristos și toate comunitățile din Arhidieceza noastră, împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc în Mesajul său, să trăiți timpul Postului Mare  „ca un timp de convertire și timp de libertate”, să parcurgeți timpul Postului Mare ca un „drum care ne conduce la libertate”.

Vă invit să trăiți Postul Mare și Paștele cu semne clare de pocăință și convertire.

Vă invit să căutați adevărul despre greșelile și păcatele personale, să-i primiți și să-i însoțiți pe cei care suferă cel mai mult.

 Vă invit să purtați propria cruce și să-i ajutați pe aproapele să-și poarte crucea cu dragoste.

Vă invit să vă rugați personal, în familie și în comunitate, pentru convertirea păcătoșilor.

Vă invit să căutați cu sinceritate sfințenia vieții, singurul mijloc pe care îl avem pentru a crea o umanitate mai fericită și pentru a transmite lumii bucuria de a crede în Isus Înviat.

Dragi frați și surori, cu încredere în Domnul, să pornim în acest drum al Postului Mare, însoțiți de Maria, Maica Domnului, în drumul nostru spre Paști, pentru ca Cristos înviat să ne facă părtași la Pacea sa și să o purtăm pretutindeni.

Pentru un Post Mare rodnic, vă binecuvântez pe toți din inimă: în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

+ Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit

Hits: 452

/ Comunicate de presă, Știri / Tags: ,

Share the Post