Misiuni populare în Parohia Vizita Sf. Fecioare Maria la Elisabeta (Giurgiu)
Duminică, 4 februarie 2024, în Parohia Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta (Giurgiu), la invitația Părintelui paroh Marius Antăluțe, la Sfintele Liturghii de la 10.30 și 17, Pr Emil Moraru, Responsabilul Oficiului pentru Cateheză al ARCB, a celebrat și a prezentat broșura Să redescoperim duminica – Weekend sau Ziua Domnului.
Părintele a amintit la predică faptul că, în câteva versete, în această duminică, găsim ziua tipică a lui Isus, ritmul vieții sale care ar trebui să devină un model de aplicat în viața noastră de zi cu zi, deoarece adesea munca asiduă, angajamentele urgente și timpurile tot mai dificile ale vieții noastre ne fac să pierdem din vedere un model de viață care, dimpotrivă, aduce ordine și plinătate, unde putem așeza valorile adevărate în prioritățile corecte. Evanghelia de astăzi subliniază toate acestea, adică trăirea vieții cu atitudini care să dea importanță corectă timpului și vieții. Așadar, găsim trei atitudini clare ale lui Isus în Evanghelia acestei duminici: vindecarea, rugăciunea și anunțarea.
Vindecarea – Acțiunile lui Isus pornesc întotdeauna de la fragilitatea aproapelui. Isus nu-i ignoră niciodată pe cei care suferă; dimpotrivă, ei devin prioritatea sa. Isus ia de mână suferința și se apleacă spre cei slabi, se apropie de ei cu tandrețe, fără frică de a-și pierde timpul pentru cei în nevoie. Isus stă alături de cei marginalizați, spunându-le: „Nu ești singur, nu ești singură”. Isus îi ridică, adică îi face să renască din întunericul lumii.
Rugăciunea – Isus se roagă atât în sinagogă, în locurile de cult, cât și singur, în tăcere. Chiar și cu mii de responsabilități de onorat, rugăciunea este pentru El un loc de reîncărcare pentru a trăi timpul. Isus are nevoie să-și încredințeze greutățile, eforturile și bucuriile Tatălui Ceresc.
Anunțarea – Isus nu caută mulțimile, aplauzele, sau să fie prea atent la critici. El nu se exaltează nici pentru succesul în Cafarnaum, nici nu se deprimă pentru eșecurile primite de la farisei. Misiunea lui Isus este să caute noi căi de a vesti veștile bune și să ofere tuturor secretul unei vieți împlinite.
Acestea sunt cele trei atitudini ale Evangheliei și modul cum le putem aplica în viața noastră de zi cu zi:
Vindecarea – Nu trebuie să fim toți asistenți medicali, dar vindecarea nu înseamnă doar aspectul fizic, ci și a ne îngriji unii de alții, începând cu cei dragi, folosind limbajul inimii și acordând prioritate prezenței alături de ceilalți.
Rugăciunea – În viața de astăzi, rugăciunea înseamnă să alimentăm viața spirituală. Prin rugăciune, putem face față mai bine zilelor obositoare și putem gestiona timpul mai eficient.
Anunțarea – Nu trebuie să ne fie rușine să fim creștini și să mărturisim cu curaj. Trei mici gesturi concrete prin care putem trăi aceste trei atitudini ale lui Isus sunt să ne apropiem de cei slabi, să găsim timp pentru o relație cu Dumnezeu prin rugăciune și să nu ne fie frică să facem semnul Crucii înainte de a mânca, un gest simplu de mărturisire a credinței noastre.
Tincuța Leibovici
Hits: 249