Arhidieceza de București, reprezentată la evenimentul internațional „Împreună pentru Europa” (Timișoara, 16-18 noiembrie 2023)
În perioada 16 – 18 noiembrie 2023 s-a desfășurat la Timișoara evenimentul „Chemați la unitate – Împreună în Timișoara”. Evenimentul a avut un caracter internațional și ecumenic și a fost pregătit de Organizația „Împreună pentru Europa”. Au participat aproximativ 400 de persoane, din 21 de țări, apartenenți la 59 de mișcări și spiritualități creștine. Arhidieceza de București a avut reprezentanți la această întâlnire, prin Pr. Daniel Bulai, Vicar Episcopal pentru activitatea pastorală și responsabil cu ecumenismul, Pr. Marian Blaj, responsabil cu pastorația tineretului, dar și membri și simpatizanți ai Mișcării Focolarelor din București, tineri și adulți. Scopul evenimentului a fost de a promova unitatea în Europa, indiferent de confesiunea sau spiritualitatea proprie.
„Împreună pentru Europa” a luat naștere în urma unei promisiuni făcute Papei Ioan Paul al II-lea de către Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor, în anul 1998, în Piața San Pietro din Roma, cu ocazia unei adunări a diverselor Mișcări ale Bisericii Catolice. De atunci, în fiecare an, reprezentanți ai tuturor cultelor religioase creștine de pe cuprinsul întregii Europe se reunesc pentru a împărtăși și a trăi idealul unității pe care Chiara Lubich, împreună cu numeroase figuri reprezentative ale creștinătății, l-au visat și căruia i-au dat formă de-a lungul celor 25 de ani care au trecut de la acel moment semnificativ pentru Biserică.
Programul conferinței a fost foarte intens, abordând subiecte actuale în contextul social, politic, cultural și religios al Europei timpurilor noastre.
În prima zi, după saluturile obișnuite ale gazdelor și oaspeților, s-a realizat o privire retrospectivă asupra tuturor acțiunilor desfășurate de la ultima întâlnire „Împreună pentru Europa” din orașul Porto (Portugalia, 2022) și până în prezent. S-au putut observa pași concreți realizați pentru construirea unității religioase și civile în câteva localități din Europa (Portugalia, Franța, Austria etc.). Apoi participanții au avut ocazia să cunoască puțin istoria bogată și atât de diversă a orașului Timișoara, care a contribuit la alegerea sa drept Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.
Ziua a doua s-a dovedit a fi destul de intensă, dar cu un program divers și cu multe momente specifice întâlnirii. În program s-au aflat: momente spirituale de rugăciune, reflecție și cântec, mărturii (familii, preoți, episcopi, reprezentanți de Mișcări, tineri), prezentări tematice (subiecte: Cultura creștină care moderează viitorul – perspective de viitor, Politicile sociale ale U.E., Pactul iubirii reciproce), ateliere de lucru, discuții în grupuri mici.
Atelierele de lucru au reprezentat un moment forte din programul zilei. Acestea au fost diverse și au oferit participanților posibilitatea de a participa la activități în funcție de zona personală de interes. Abordarea fiecăruia a fost diferită și de actualitate: Spiritualitatea ortodoxă, Conviețuirea Bisericilor locale, Integrarea socială, Relațiile est-vest între mișcări și comunități creștine, Etica păcii și non-violență, precum și Contribuția tinerilor pentru o Europă Unită.
Fiind și locul unde în anul 1989 a început revoluția împotriva regimului comunist, programul a prevăzut și un moment de o intensitate spirituală aparte. Astfel, după vecernia din Catedrala Mitropolitană ortodoxă, participanții s-au rugat împreună pentru sufletele victimelor Revoluției, au aprins lumânări și au depus un buchet de flori la monumentul destinat lor, în piața din apropiere.
Momentul concluziv al celei de-a doua zile a fost Pactul iubirii reciproce, recitat în diferite limbi, de către reprezentanți ai mai multor confesiuni și culte religioase, prin care participanții și-au luat angajamentul de a lucra activ la construirea păcii și după încheierea acestei întâlniri.
Ultima zi a conferinței a însemnat sărbătoare, bucurie și mai presus de toate, speranță! Discursul răsunător al președintei Mișcării Focolarelor, Margaret Karram, a venit ca o rază de speranță într-o societate umbrită de suferințele diferitelor conflicte de pe toate continentele și a consecințelor pe care le resimte întreaga umanitate. Programul a inclus și alte momente ca: prezentări de inițiative concrete care vor avea loc în viitorul apropiat (Atelier „Pași spre Pace”, Ziua Europei – 9 mai 2024, Aniversarea a 1700 de ani de la apariția Crezului niceo-constantinopolitan – 2025, aniversarea a 2000 de ani de la Învierea lui Cristos – 2033, omitete naționale „Împreună pentru Europa”, schimbări în comitetul de organizare etc.) și, bineînțeles, nu au lipsit salutul diferitelor personalități prezente și gândurile de recunoștință către organizatori.
La eveniment au luat parte diverse personalități religioase și civile. PS Iosif Pal, Episcop romano-catolic de Timișoara, PS Călin Ioan Bot, Episcop al Eparhiei de Lugoj, PS Lucian Mic, Episcop ortodox de Caransebeș, Christian Krause, Episcop evenghelic, Dominic Fritz, primar al Timișoarei, dl. Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, Margaret Karram, președinta Mișcării Focolarelor, Eduard Heger, fostul prim-ministru al Slovaciei, Philipp McDonagh, Herbert Lauenroth etc.
Tineretul bănățean și-a făcut și el simțită prezența prin intermediul Corului Ecumenic din Timișoara, care a însoțit și a îmbogățit întâlnirea „Împreună pentru Europa” de la început și până la sfârșitul acesteia, prin cântecele de slavă aduse lui Dumnezeu.
„Împreună pentru Europa” este o rețea de prieteni care privesc în aceeași direcție, a unității, si formează un singur trup în Cristos; iar în urma acestei întâlniri, chipul fiecărui participant a rămas cu siguranță impregnat pe pânza marelui tablou al unității care se completează de la an la an, cu fiecare gând, rugăciune și cuvânt, inspirate de Duhul lui Dumnezeu care se revarsă neîncetat asupra acestei mari familii umane europene. Următoarea întâlnire „Împreună pentru Europa” va avea loc în Austria, la Graz, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2024.
Mădălina Șogorescu-Herdeș
Hits: 148