24 septembrie: Ziua Migrantului și a Refugiatului la Catedrala Sf. Iosif

IMG_2060

24 septembrie: Ziua Migrantului și a Refugiatului la Catedrala Sf. Iosif

Duminică, 24 septembrie, ora 14.30, se va celebra o Sfântă Liturghie în Catedrala Sf. Iosif, dedicată Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului. Celebrarea va fi transmisă live de Angelus TV. 

Conferința Episcopilor din România, prin Comisia pentru Migranți, al cărei Responsabil este PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, pune la dispoziție materiale pentru aprofundarea acestei Zile, la îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc. 

Scrisoare deschisă

Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Excelențele Voastre,
dragi confrați preoți,
iubiți credincioși,

Harul Domnului nostru Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Spiritului Sfânt să fie cu noi, cu toți cei care, așa cum ne spune Sfântul Părinte, călătorim împreună, dornici „să ajungem la destinația comună a călătoriei noastre”. Suntem în plină desfășurare a parcursului sinodal și de aceea ne simțim mai mult impulsionați să mergem împreună, construind comunități gata „să primească, să protejeze, să promoveze și să integreze pe toți, fără deosebire”.

Vă salut cu drag pe toți, împărtășind aceeași dorință a Papei Francisc de a ne simți liberi în drumul călătoriei noastre pe pământ. De fapt, de garantarea acestei libertăți se leagă și tema celei de-a 109-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului de anul acesta, „Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână”, ce va fi celebrată la nivelul Bisericii Universale la data de 24 septembrie.

Aplecându-ne cu atenție asupra mesajului Sfântului Părinte, constatăm că decizia de a migra a celor mai mulți oameni nu este dictată de libertate, ci de constrângere. De prea multe ori aceștia sunt forțați să-și părăsească țara și pământul pentru o altă viață, pentru un trai mai demn. Teama pentru viața proprie a constrâns milioane de oameni să-și caute refugiul în alte țări, iar lucrul acesta ni-l poate povesti însăși Sfânta Familie, Iosif și Maria, cum l-au luat pe copilul Isus și au fugit în Egipt (Mt 2,13). Lipsa hranei și a apei, precum și dezastrele naturale au forțat zeci de milioane de oameni să-și caute un viitor în altă parte, iar lucrul acesta ni-l pot relata membrii familiei lui Iacob, care au părăsit Canaanul și au căutat adăpost în Egipt, la Iosif devenit guvernator (Gen 46,6).

Papa Francisc amintește aceste întâmplări din Sfânta Scriptură pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine cauzele migrației; iar vorbind despre idealul primei comunități (Fap 2,44-45) și celebrarea jubileului pentru poporul lui Israel(Lev 25,13) ne pune înainte adevărate modele de comportament care ar putea diminua fenomenul migrației. Garantarea accesului tuturor la bunul comun și la dezvoltarea umană integrală, precum și respectarea drepturilor fundamentale, sunt o datorie a tuturor. Toți, oameni cu putere de conducere, guverne, organizații sau oameni simpli, suntem datori să apărăm viața și să-i ajutăm pe cât mai mulți să nu devină „victime ale iluziilor și ale traficanților fără scrupule”.

Cuvintele lui Isus din Matei 25,35-36 ne pun pe gânduri, pentru că El „însuși bate la ușă”. De modul în care îl recunoaștem și îl slujim în cei „vulnerabili” depinde răsplata noastră.

Preiau cuvintele Sfântului Părinte și o rog pe Maica noastră Cerească să ne ajute să mergem împreună, pentru a merge departe, pentru a ajunge la destinație. Amin.

+ Cristian Dumitru Crișan
Comisia pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România

 

Comisia pentru Migranți din cadrul CER – Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (24 septembrie)

Suntem în pragul celei de-A 109-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului care va fi celebrată pe data de 24 septembrie, la nivelul Bisericii Universale. Pentru această zi Sfântul Părinte ne-a transmis un mesaj cu titlul „Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână”, amintindu-ne că de cele mai multe ori fenomenul migrației nu are la bază libertatea de a alege, ci nenumărate constrângeri. Comisia pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România, prin glasul PS. Cristian Dumitru Crișan, președintele comisiei, alături de Secțiunea Migranți și Refugiați din cadrul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrare, îi invită pe toți să se roage pentru o lume mai bună.

Biserica Universală a fost mereu sensibilă față de suferința oamenilor și se apleacă cu multă compasiune asupra lor, de aceea, mai ales în ultimii ani, ne-a invitat să privim cu mai multă milă la drama milioanelor de oameni care anual sunt nevoiți să migreze.

 Sfântului Părinte ne invită anul acesta să analizăm cu atenție fenomenul migrației, cu precădere fluxurile migratoare, care sunt un „fenomen complex și articulat”. Cel care dorește să înțeleagă mai bine realitatea și să tragă o concluzie corectă trebuie să țină cont de toate cele trei etape ale migrației: plecare, sosire și eventuală întoarcere. Nimeni nu poate înțelege corect fenomenul dacă nu înțelege cauzele și cât de liberă este decizia de a părăsi propria țară.

Mesajul pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului este dedicat, așadar, libertății de alegere dacă să rămână sau să părăsească propria țară. Textul este structurat în trei părți distincte: 1. Cauzele migrației, așa cum reies din realitate și Sfânta Scriptură; 2. Modele de comportament pentru diminuarea fenomenului migrației; 3. Conștientizarea responsabilității noastre ca discipoli ai lui Cristos.

  1. Cauzele Migrației:

Plecând de la Fuga Sfintei Familii în Egipt (Mt 2,13) și continuând cu refugierea familiei lui Iacob în Egipt (Gen 46,6), Sfântul Părinte ne conștientizează că, de cele mai multe ori, migrația oamenilor nu este o alegere liberă, ci una influențată de constrângeri. Fie că e vorba de cauze externe (conflicte, dezastre naturale, amenințări ale vieții), fie că e vorba de cauze interne (frica de sărăcie, de mizerie, de persecuții), de cele mai multe ori, omul alege să fugă din constrângere și nu în urma unei alegeri libere. Toți oamenii, dar mai ales Biserica, trebuie să se implice pentru a elimina motivele migrației, adresându-și două întrebări: „Ce anume putem face?” dar și „Ce anume trebuie să încetăm să facem?”. Răspunsul la aceste întrebări îl regăsim în mesaj: „trebuie să ne străduim pentru a opri cursa înarmărilor, colonialismul economic, jefuirea resurselor altora, devastarea casei noastre comune.”

  1. Modele de comportament:

Idealul primei comunități creștine (Fap 2,44-45) și celebrarea jubileului pentru poporul lui Israel (Lev 25,13), pomenite de Sfântul Părinte în mesaj, devin modele de comportament greu de conceput astăzi: „Idealul primei comunități creștine pare așa de distant de realitatea de astăzi!”. Migrația va deveni o alegere liberă atunci când toți se vor implica pentru a respecta drepturile fundamentale ale omului, pentru a împărți în mod egal bunurile pământului și a garanta accesul tuturor la dezvoltarea umană integrală. Misiunea de a se implica le revine tuturor, în primul rând „țărilor de origine și guvernanților lor”, care trebuie să exercite politici bune și în slujba tuturor; iar pentru a evita ca „atâția bărbați, femei și copii să cadă victime ale iluziilor riscante sau ale traficanților fără scrupule” este nevoie ca cei care migrează să facă o alegere „informată și ponderată”. Papa vorbește și de „un efort comun al fiecărei țări și al comunității internaționale pentru a asigura tuturor dreptul de a nu trebui să emigreze, adică posibilitatea de a trăi în pace și cu demnitate în propria țară”, altfel vor fi încă „mulți care vor trebui să plece pentru a căuta o viață mai bună”.

  1. Conștientizarea responsabilității noastre:

Citând textul din Matei 25,35-36, Sfântul Părinte ne spune că „aceste cuvinte sună ca un avertisment constant de a recunoaște în migrant nu numai un frate sau o soră în dificultate, ci pe Cristos însuși care bate la ușa noastră”. Ține de natura noastră de discipoli ai lui Cristos să ajutăm pe cel sărac și în nevoie, să arătăm un respect „maxim față de demnitatea fiecărui migrant”.

 Conferința Episcopilor din România, prin glasul PS Cristian Dumitru Crișan, împreună cu Comisia pentru Migranți, își dorește ca Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului să devină un punct de reper pentru modul în care credincioșii din România ar trebui să se raporteze la migranți și refugiați. Dorința Sfântului Părinte, dorința Bisericii Universale, devine și dorința noastră – „Oriunde decidem să construim viitorul nostru, în țara unde ne-am născut sau în altă parte, important este ca acolo să fie mereu o comunitate gata să primească, să protejeze, să promoveze și să-i integreze pe toți, fără deosebire și fără a lăsa în afară pe nimeni.”

Încheiem preluând cuvintele PS Cristian Dumitru Crișan, așternute în Scrisoarea deschisă pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului: „O rog pe Maica noastră Cerească să ne ajute să mergem împreună, pentru a merge departe, pentru a ajunge la destinație. Amin.”

Pr. Florin-Petru Sescu

referent al Comisiei pentru Migranți


Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului00 MESAJUL SFÂNTULUI PĂRINTE pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2023

RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR în Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului – 04 Rugaciunea Credinciosilor pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2023

Sfântul Rozariu pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului05 Sf Rozariu pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2022

 

 

 

 

 

 

Hits: 175

/ Știri / Tags: , , ,

Share the Post