Hramul Parohiei Bucureștii Noi

bucurestii noi

Hramul Parohiei Bucureștii Noi

În seara zilei de 15 septembrie 2023, la Sfânta Liturghie de la ora 18:00, comunitatea din cartierul Bucureștii Noi a celebrat hramul parohiei închinate Maicii Îndurerate.

Celebrantul principal a fost Pr. Dr. Prof. Wilhelm Dancă, înconjurat în altar de numeroși preoți din București și împrejurimi, care prin prezența lor au făcut ca sărbătoarea să fie mai frumoasă. La celebrare au participat credincioși ai parohiei, dar și mulți alți credincioși veniți din parohiile învecinate.

Cuvântul de zidire sufletească a fost ținut tot de Pr. Dr. Prof. Wilhelm Dancă, aducând în lumină două texte biblice: Luca 2, 34 și Ioan 19, 26. Mai exact, a unit profeția din Evanghelia după Luca cu împlinirea din Evanghelia după Ioan.

Introducerea a prezentat pe scurt cele șapte dureri al Mariei: profeția lui Simeon, fuga în Egipt, pierderea lui Isus la Ierusalim, întâlnirea cu Isus pe drumul Crucii, răstignirea și moartea lui Isus, luarea lui Isus de pe Cruce și înmormântarea lui Isus.

Părintele ne-a atras atenția că unii dintre noi cad în pericolul de a medita durerea de dragul durerii. Lucrul acesta se numește masochism. De aceea, ne-am întrebat cum putem asuma durerea și cum putem trece la bucuria mântuirii? Tot în introducere ne-a fost subliniat faptul că există pericolul unei devoțiuni mariane sterile și sentimentaliste. Apoi a vorbit despre posibilitatea de a pierde credința din cauza unei puternice suferințe. Maria nu și-a pierdut credința, a rămas mereu fidelă.

Predica a dezvoltat apoi câteva teme de meditație despre credința Mariei. De ce? Pentru că Sfânta Maria, prin credință, a trecut de la durere la bucuria mântuirii. Așa ne-a descris Părintele predicator credința Sfintei Fecioare Maria.

Mai întâi despre credința ei slujitorială. Aceasta se deosebește de credința noastră care, de multe ori, este o „credință bomboană”. Adică, egoistă, individualistă.

Apoi, credința ei castă. Acest aspect reiese din profeția lui Simeon. Sabia care îi va străpunge sufletul este despărțirea de Fiul ei. Spre deosebire de Mama lui Isus, credința noastră este posesivă. Ne comportăm ca omul care merge cu piciorul în doi pantofi. Sau mai mulți, pentru că nu vrea să piardă nimic. Pe urmele lui Isus se poate merge doar cu câte un singur pantof în fiecare picior, cu o credință castă.

În fine, credința ei compătimitoare. Sfânta Fecioară Maria s-a cutremurat în întregime când a ținut în brațe trupul fără viață al lui Isus. Credința noastră este superficială și indiferentă la suferința altora. Suntem invadați de cultura banalizării suferinței. Trebuie să rezistăm la această subcultură, mergând pe urmele Mariei și împreună cu ea spre Isus.

La finalul celebrării, Pr. Paroh Marian-Iulian Șchiopu a mulțumit lui Dumnezeu pentru bucuria de a fi împreună la această sărbătoare, apoi preoților prezenți și comunității care a răspuns invitației la comuniune. Mulțumirea s-a îndreptat și către Maria Îndurerată, care ne învață oferindu-l pe Isus pentru mântuirea noastră.

Pr. Paroh Marian-Iulian Șchiopu

Hits: 246

/ Știri

Share the Post