Expoziţia „Papa Francisc – pelerin în România”, vernisată la Muzeul Brukenthal din Sibiu

356352830_731402535455366_6562754589391896803_n

Expoziţia „Papa Francisc – pelerin în România”, vernisată la Muzeul Brukenthal din Sibiu

În perioada 23 iunie – 2 iulie, orașul Sibiu s-a transformat într-o scenă impresionantă, deschizând porțile cea de a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru (FITS), cea mai mare întâlnire anuală a artelor spectacolului, cu peste 800 de evenimente în locuri diferite, la care participă în jur de 5.000 de artişti. În acest cadru festiv, la Palatul Brukenthal a debutat expoziţia „Papa Francisc – pelerin în România”, care va dura până în 3 august 2023.  Pe traseul vizitei Papei în România (31 mai-2 iunie 2019) Sibiu a fost ultimul popas, de unde a decolat zborul de întoarcere la Roma.

Expoziția este organizată de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în colaborare cu Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București și Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.  Curatorii expoziției sunt dl. Alexandru Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal și Pr. Eugen Răchiteanu, responsabilul Oficiului pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. Muzeul Brukenthal este partener al Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iar expoziția aduce în fața publicului numeros sosit pentru festival imagini și obiecte din timpul vizitei Papei Francisc în România în perioada 31 mai-2 iunie 2019.

La vernisajul expoziției „Papa Francisc – pelerin în România”, care a avut loc în data de 24 iunie 2023, au fost prezenți ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, împreună cu alți invitați de seamă, precum doamna Ministru a Culturii, Raluca Turcan, ES doamna Ambasadoare a Austriei, Adelheid Folie, doamna primar Astrid Cora Fodor, – dl. Liviu Jicman, președinte ICR, dl Constantin Chiriac, preşedinte al FITS şi director al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, și amfitionul evenimentului, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, dl. Alexandru Chituţă.

Exponatele care se află în Muzeul Brukenthal din Sibiu au fost expuse anul trecut, timp de șase săptămâni la Muzeul Naţional de Istorie a României din București, pentru a marca 3 ani de la vizita Sfântului Părinte în România. Expoziţia dedicată Papei Francisc include obiecte folosite de Papa Francisc în timpul Sfintelor Liturghii, precum și veșminte cu care a slujit în diferite locuri din România.

Expoziţia este îmbogăţită cu obiecte sacre de la Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pentru a marca vizita Papei Francisc la Blaj, unde a celebrat Sfânta Liturghie de beatificare a celor 7 episcopi greco-catolici martiri.

De asemenea, este expus în curtea Muzeului Brukenthal și Papamobilul, o Dacia Duster de serie, cu care s-a deplasat Papa Francisc în diferite locuri din România.

Expoziția reprezintă un gest de mulțumire și de stimă adresată Sfântului Părinte, papa Francisc pentru gestul extraordinar de a vizita România.

Pr. Eugen Răchiteanu

Foto: Daniel Farcașiu- Muzeul Național Brukenthal

Hits: 465

/ Știri / Tags: ,

Share the Post