Prima Sfântă Împărtășanie în Parohia Sf. Anton de Padova (București)

347242585_6137684159620115_2397952766351916668_n

Prima Sfântă Împărtășanie în Parohia Sf. Anton de Padova (București)

Duminică, 11 iunie 2023, în Parohia Sfântul Anton de Padova din cartierul Colentina, București, doisprezece copii l-au primit pentru prima dată pe Isus Cristos în Sfânta Împărtășanie.

Ei au tratat cu multă seriozitate pregătirea pe care am făcut-o împreună pe parcusul mai multor luni, cu multe materiale și învățături religioase. Toate lecțiile parcuse au reusit să le consolideze formarea religioasă oferită acasă de catre părinti, bunici și cei dragi în familie. Aducem și pe această cale un cuvânt de mulțumire și recunoștință tuturor părinților și celorlalți din familii care s-au implicat mult în pregatirea lor acasă, pentru că altfel nu am fi putut ajunge la cunoaștere adecvată și implicit la a avea o sărbătoare atât de minunată duminică.

Sâmbătă după-amiază, copiii au făcut repetiție generală pentru Sfânta Liturghie și mai apoi s-au spovedit pentru prima dată. Sacramentul Spovezii a fost practic primul moment emoționant al sărbătorii. Copiii au fost ajutați acasă de părinți pentru o cercetare a sufletului cât mai completă și profundă, iar Părintele paroh Ciprian Andrei i-a ajutat să facă o primă spovadă bună.

Duminică dimineață, copiii au pășit cu multe emoții, alături de familii si prieteni la Sfânta Liturghie. Fetițele și-au ales cele mai frumoase rochițe albe, purtând pe cap coronițe, iar băieții le-au egalat în eleganță! Au pornit în procesiune spre Biserică, urmând Crucea procesională, alături de mai mulți ministranți, de Părintele Tarciziu din Ordinul Carmelitanilor Desculți și părintele Paroh Ciprian Andrei, de doamnele catehete, iar cântecul corului le-a însoțit pașii și gândurile locurile din primele bănci ale Bisericii atât de frumos pregătită pentru o Sfântă Liturghie de neuitat.

Toți copiii s-au implicat la momentele cele mai importante ale Sfintei Liturghii: au susținut toate cântecele inclusiv cu mai mulți soliști la unele melodii; au citit cele două lecturi împreună cu psalmul; au răspuns și au surprins cu răspunsurile lor foarte bune la predica dialogată, au citit rugaciunea credincioșilor, au prezentat și oferit parohului darurile lor la momentul Oferirea Darurilor, au pregătit la final un mic moment de rugăciune și cântec ca încoronare a Sfintei Liturghii. Rugăciunea Sinodului – Adsumus Sancte Spiritus (Iată-ne, Duhule Sfinte!) ne-a fost propriu zis manifestată chiar prin modul acestor copii de a celebra atât de frumos și intens această sărbătoare a lor în sânul comunității noastre de credință.

La predică, Părintele Paroh le-a spus copiilor că suntem prezenți la o sărbatoare a mulțumirii, datorită harului primit, întâi prin taina spovezii din ziua precedentă, iar concluzia copiilor a fost că ei știu acum că atunci când sunt iertați de Dumnezeu pentru ca s-au spovedit, cel rău nu se va mai putea apropia de sufletele lor cu ușurință și nici nu va avea nici o putere să le facă rău. Al doilea motiv de sărbătoare este că îl vor primi pe Domnul nostru Isus Cristos pentru prima dată prin Sacramentul Sfintei Împărtășanii.

Isus este pâinea vieții: Așa a afirmat părintele la predică și au repetat toți copiii după ce au vorbit despre momentul instituirii Sfintei Împărtășanii la Cina cea de Taină din Joia Sfântă, de rugăciunea de consacrare și transformarea pîinii și a vinului în Trupul și Sângele lui Cristos, prin puterea Duhului Sfânt; de asemenea, după ce au vorbit de făgăduința lui Isus care ne-a învățat că cel care mănâncă această pâine nu va muri, ci va trăi în veci.

Isus este lumina vieții: Prin primirea Sfintei Împărtășanii, lumina lui Isus intră în fiecare din noi, pentru că Dumnezeu care este lumină ne iubeste și ne susține în toate dificultățile și greutățile vieții. Isus este iubirea lui Dumnezeu:  Dumnezeu ne iubeste atât de mult încât l-a trimis pe Fiul său Isus ca să se jertfească pentru noi și pentru ca oricine crede în El să nu piară ci să aiba viața veșnică, cum spune Scriptura. Isus este milostivirea lui Dumnezeu: El ne-a adus împăcarea și prin credinţă trebuie să urmăm exemplul lui Isus și noi trebuie să fim milostivi cu noi înșine și cu ceilalti oameni. Isus este bucuria noastră: în cer este mai mare bucurie atunci când un păcătos se convertește și crede în iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. Prin credința noastră în Dumnezeu, cu ajutorul harului, îl vom pune pe Dumnezeu mai presus de toate, îl vom iubi cu adevărat și vom trăi bucuria unei vieți fericite.

După predică, copii și-au mărturisit credința în Dumnezeu Tatăl, în Isus Cristos, Mântuitorul, în Duhul Sfânt și în Biserică, împreună cu  întreaga comunitate, având în mâini lumânări aprinse.Au prezentat la altar darurile lor: potirul cu ostii, mica Biblie, lumânarea, potirul, icoana Sfântului Anton, catehismul, amintirea comună și un aranjament floral. La momentul Prefacerii, toți copii au înaintat și au stat în genunchi în adoratie în jurul altarului.

A urmat cel mai important moment al zilei, în care emoționați l-au primit pe Isus în Sfânta Împărtășanie sub chipul pâinii și al vinului, după care s-au așezat și și-au rostit fiecare rugaciunea de mulțumire față de harul venirii lui Isus in inimioarele lor.

La finalul Liturghiei, o fetiță a recitat un imn euharistic, un băiat s-a rugat rugaciunea Sinodului și cu toții ne-au încântat cu un cântec de mulțumire.

După fotografiile de la finalul Sfintei Liturghii, copiii au sărbătorit alături de cei dragi cu prajituri, sucuri și tort acest moment emoționant de har. Desigur, au primit daruri atât din partea parohiei, cât și de la cei dragi.

Împreună cu întreaga parohie aducem laudă, mărire, mulțumire și recunoștință lui Dumnezeu pentru acești copii minunați, pentru perseverența în pregatirea lor și pentru lucrările minunate pe care le-a făcut astfel în parohia noastră.

Vali Sandar

Mai multe fotografii pot fi accesate pe pagina Facebook a parohiei

Hits: 288

/ Știri / Tags:

Share the Post