Ratificarea Declarației „Kishreinu” în România, o nouă etapă în relațiile dintre evrei și catolici
Miercuri, 24 mai 2023, la Sinagoga-Muzeu din strada Mămulari, fosta Sinagogă a Croitorilor, a avut loc ratificarea Declarației „Kishreinu” [„Împreună”]de către Federația Comunităților Evreiești din România; documentul a fost semnat de dl. Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și de PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.
„În ultimii ani, am asistat la o îmbunătățire semnificativă a relațiilor dintre România și comunitatea evreiască. Această îmbunătățire se datorează eforturilor comune ale ambelor părți de a se înțelege și a construi relații bazate pe respect, toleranță și bunăvoință reciprocă. Biserica Catolică de ambele rituri din România aduce o contribuție semnificativă la aprofundarea acestor relații, prin semnarea Declarației «Kishreinu» în România, participând, astfel, la consolidarea legăturilor dintre evrei și catolici în întreaga lume. Este un act cu profunde valențe simbolice, care va rămâne marcat în istoria cultelor din țara noastră, ca o nouă etapă în dialogul interreligios dintre evrei și catolici. Ne bucurăm, în special, că documentul recunoaște contribuția Papilor Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea, și în mod special, a Sfântului Părinte Papa Francisc în inițierea și dezvoltarea acestui dialog” a afirmat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
„Sunt onorat că am avut șansa, oportunitatea să semnez acest document unic alături de Înaltpreasfinția Sa Aurel Percă – Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Romano-Catolice și Preasfinția Sa Cristian Crișan – Episcop Auxiliar al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Inițiativa «Kishreinu» reprezintă răspunsul comunităților evreiești din întreaga lume la Declarația «Nostra Aetate». Adoptată în cadrul Conciliului Vatican II și promulgată la 28 octombrie 1965 de Papa Paul al VI-lea, această Declarație a transformat într-un mod fundamental relația dintre Sfântul Scaun și poporul evreu.În același timp, acest demers este un simbol al prieteniei îndelungate, fundamentată pe apreciere și respect reciproc, care definește relația și legătura specială dintre Federația Comunităților Evreiești din România, Sfântul Scaun, Biserica Romano-Catolică și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”, a declarat dl. Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, pe pagina personală social media.
Pe data de 22 noiembrie 2022, Papa Francisc s-a întâlnit cu lideri evrei internaționali, în contextul în care aceștia au lansat o inițiativă de consolidare a legăturilor dintre catolici și evrei. „Această vizită mărturisește și întărește legăturile de prietenie care ne unesc”, le-a spus Sfântul Părinte membrilor Congresului Mondial Evreiesc, în Vatican, pe 22 noiembrie. Pontiful a discutat cu comitetul executiv al federației internaționale a comunităților și organizațiilor evreiești, întrunit pentru cea de-a doua reuniune anuală, care a avut loc la Roma și la Vatican în perioada 21-22 noiembrie, relatează Catholica, citând Catholic News Agency. Documentul „Kishreinu”, care sintetizează aceste inițiative, a fost prezentat cu acea ocazie la Vatican în prezența Cardinalului Kurt Koch, Prefectul Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor.
Hits: 314