Liturghia Crismei, celebrată la Catedrala Sf. Iosif
În fiecare an, în dimineața Joii Sfinte, prima zi din Triduum-ul pascal, Episcopul diecezan celebrează Liturghia Crismei, în cadrul căreia sunt binecuvântate uleiurile sfinte folosite în celebrarea Sacramentelor Botezului (uleiul catecumenilor și al crismei), Mirului și Preoției (uleiul crismei) și Maslului (uleiul ungerii bolnavilor). De asemenea, preoții din toată dieceza, reuniți în jurul Episcopului diecezan, își reînnoiesc făgăduințele din ziua hirotonirii sacerdotale. Această celebrare specială, plină de însemnătate pentru cei aleși de Dumnezeu să devină slujitori ai altarului și ai Evangheliei, deschide practic seria de celebrări din Sfântul Triduum pascal, care culminează cu celebrarea solemnă a Învierii Domnului.
Anul acesta, din motive pastorale, cauzate de distanțele mari ale parohiilor din Arhidieceza de București față de Catedrală, și timpul scurt de întoarcere spre parohii pentru pregătirea celebrărilor de seară, Liturghia Crismei a fost celebrată anticipat, în ziua de miercuri, 5 aprilie, cu începere de la ora 10.30.
Celebrarea Liturghiei Crismei a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, Mons. Germano Penemote, Consilierul Nunțiaturii Apostolice în România și Republica Moldova. Lor li s-au alăturat majoritatea preoților diecezani și călugări care activează în parohiile și structurile Arhidiecezei de București.
Au participat numeroși credincioși și persoane consacrate, care au dorit să fie prezenți la acest moment spiritual și liturgic deosebit. Încă de la începutul Sfintei Liturghii s-a amintit faptul că data de 5 aprilie a acestui an marchează aniversarea a 75 de ani de la consacrarea episcopală a Fericitului Anton Durcovici, Episcop martir de Iași, ucis din ură față de credință. De asemenea, Fericitul Anton Durcovici a activat în Arhidieceza de București de-a lungul a 37 de ani de preoție, evidențiindu-se prin zelul pastoral și grija pentru formarea viitorilor preoți.
În cuvântul de învățătură, ÎPS Aurel a subliniat importanța Liturghiei Crismei și legătura strânsă dintre preoții Bisericii și cel care i-a chemat la apostolat – Cristos Domnul – precum și legătura lor cu poporul lui Dumnezeu, care primește prin Botez preoția comună, baptismală.
„Consacrând astăzi Sfânta Crismă, dorim să reîmprospătăm «parfumul» ungerii din ziua hirotonirii noastre și să mulțumim Domnul pentru darul Sfintei Preoții. Joia Sfântă și liturghia solemnă a Crismei ne ajută să ajungem la o înțelegere și o conștientizare mai profundă a ceea ce suntem cu adevărat – slujitori unși, aleși de Domnul, înzestrați cu puterea spirituală de a celebra Sacramentul Trupului și Sângelui lui Cristos, de a ierta păcatele în numele Lui și de a propovădui Evanghelia.”
Păstorul Arhidiecezei a precizat în repetate rânduri rolul Sacramentului Sfintei Preoții pentru Biserică și pentru Biserica locală a Arhidiecezei de București.
„Trebuie să ne ferim de riscul de a permite ca Preoția noastră să înceteze să mai fie cea mai importantă realitate a vieții noastre: ea o realitate esențială, care trebuie îmbrățișată în fiecare zi ca și cum ar fi prima și ca și cum ar fi ultima: o realitate care trebuie protejată și ajutată să crească ca element unificator a tot ceea ce facem. Însă Preoția nu trebuie să devină niciodată o chestiune firească sau suplimentară față de orice activitate din viața noastră. Preoția este viața noastră, identitatea noastră!”, a subliniat ÎPS Aurel Percă.
Arhiepiscopul de București le-a mulțumit preoților pentru munca lor, pentru dăruirea și devotamentul lor și i-a încurajat să rămână statornici în trăirea credinței și a vocației lor, în „familia sacerdotală”.
„Ca preoți, rămâneți drepți și vigilenți, apărându-vă poporul împotriva dușmanilor spirituali, asigurându-vă că învățătura lui Cristos, cuvântul adevărului, și îndrumarea Bisericii nu sunt uitate sau pierdute. În multe feluri, voi țineți lumea «trează» pentru Dumnezeu. Între Dumnezeu și oameni sunteți chemați să fiți o punte care leagă, nu un zid care separă. În această atmosferă de Cenaclu, pe care o trăim la această liturghie solemnă, vreau să vă felicit pe toți pentru fidelitatea față de darurile lui Dumnezeu, pentru munca neobosită de a-l face cunoscut și iubit pe Cristos, pentru dăruirea neobosită față de Domnul și față de oameni. Fie ca Dumnezeu să vă răsplătească atunci când o faceți, fie ca Dumnezeu să vă însoțească în călătoria voastră, fie ca Dumnezeu să vă dăruiască mângâierea credinței și bucuria de a trăi în slujba lui”.
Nu au fost uitați nici credincioșii, care au fost îndemnați să fie sprijin pentru preoți, prin rugăciune și spirit de colaborare. „Continuați să vă rugați pentru ei și pentru darul de vocații bune la sfânta Preoție, pentru a răspunde tuturor nevoilor spirituale ale parohiilor noastre”, a îndemnat Păstorul Arhidiecezei.
Vasele speciale cu uleiurile care urmau să fie binecuvântate au fost purtate în procesiune de un grup de bolnavi, care au prezentat uleiul ungerii bolnavilor, de un grup de părinți și copii care urmau să fie botezați, care au prezentat uleiul catecumenilor, și de un grup de adolescenți care urmează să primească Sacramentul Sfântului Mir, care au prezentat uleiul crismei.
Toate aceste uleiuri, binecuvântate de Păstorul Arhidiecezei de București, ÎPS Aurel Percă, au fost împărțite parohiilor Arhiepiscopiei, care le vor folosi în celebrarea Sacramentelor Botezului, Ungerii bolnavilor (Maslul) și Mirul.
Momentul de sărbătoare și comuniune cu Păstorul Arhidiecezei a fost continuat cu o agapă frățească organizată în Palatul Arhiepiscopal din Capitală.
Pr. Andrei Dumitrescu
Foto: Alexis Dimcev
Albumul foto poate fi accesat aici.
Hits: 1356