Miercurea Cenușii la Catedrala Sf. Iosif

Screenshot 2023-02-23 at 14.58.15

Miercurea Cenușii la Catedrala Sf. Iosif

În Miercurea Cenușii (22 februarie), la Catedrala Sf. Iosif, Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, preoții Catedralei.

„Facem primul pas din Postul Mare, acceptând cenușa pe cap, și astfel pornim la un drum de 40 de zile spre Sărbătoarea Paștelui, care înseamnă o revizuire a vieții noastre, o apropiere mai mare de Dumnezeu, o îndreptare a inimii noastre către aproapele” a spus la începutul Sfintei Liturghii ÎPS Aurel Percă. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, să parcurgem această perioadă cu curaj, dar și cu mult profit spiritual”.

În cadrul omiliei, Arhiepiscopul de București a vorbit despre cele două formule propuse de Biserică pentru ritul impunerii cenușii: prima formulă propusă: „Adu-ți aminte că ești țărână și în țărână te vei întoarce” (Gen 3, 19) ne amintește de condiția noastră umană. „Suntem trecători, pelerini pe acest pământ. În acest sens, suntem cu toții egali: nimeni nu poate pretinde că este superior celorlalți. Această simplă reamintire este benefică: îi pune pe toți la locul lor. Și pentru aceasta este nevoie de smerenie. Smerenia ne ajută să ne situăm acolo unde este locul nostru”. În cea de-a doua formulă, „Convertiți-vă și credeți în Evanghelie” (Mc 1, 15) este subliniată chemarea la convertire: „Această chemare la convertire poate fi înțeleasă ca o invitație la acceptarea și la conștiința deplină a condiției noastre de oameni muritori, de ființe limitate. Este o condiție pe care Cristos a îmbrățișat-o în mod liber, «devenind asemenea oamenilor, iar, după felul lui de a fi, a fost aflat ca un om» (Fil 2, 7).”

ÎPS Aurel Percă a subliniat că îndemnul urgent a lui Paul către creștinii din Corint, din lectura zilei, de a ne lăsa împăcați cu Dumnezeu, se repetă și pentru noi astăzi prin intermediul Bisericii, a cărei slujire principală este cea a reconcilierii: trebuie să știm să profităm de mâna pe care Dumnezeu ne-o întinde, de reconcilierea pe care ne-o oferă în acest timp de har care este Postul Mare și Paștele.

„Și noi avem nevoie să auzim că adevărata convertire trebuie să fie interioară, în cele trei direcții pe care Isus le indică în Evanghelie: față de aproapele nostru, o caritate și o deschidere care nu se cerne ostentativ, ci se bazează pe o iubire adevărată și dezinteresată; față de Dumnezeu, o rugăciune care nu se limitează la cuvinte și gesturi exterioare, ci care izvorăște din inimă; față de noi înșine, un post care este stăpânirea de sine, capacitatea de a renunța la valorile secundare în favoarea celor principale”.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă i-a invitat pe cei prezenți să participe sau să se unească în rugăciune la Recviemul pentru victimele războiului din Ucraina, ce va avea loc vineri, 24 februarie, ora 11.00, la Biserica Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția). „Episcopatul ucrainean de ambele rituri ne cheamă pe toți să ne solidarizăm și să ne rugăm, azi și în zilele care urmează, pentru pace – și pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă”, a subliniat Arhiepiscopul de București.

Calea Crucii și Sfânta Liturghie au fost transmise în direct de Angelus TV și pot fi urmărite aici.

Hits: 988

/ Știri

Share the Post