Etapa continentală europeană a Sinodului despre sinodalitate (5-12 februarie 2023, Praga)

cover

Etapa continentală europeană a Sinodului despre sinodalitate (5-12 februarie 2023, Praga)

În aceste zile, la Praga, se desfășoară un eveniment de maximă importanță pentru drumul sinodal din Biserica Catolică. Etapa continentală europeană a Sinodului despre sinodalitate este organizată de către Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), de Conferința Episcopală din Cehia și de Arhidieceza de Praga.

La această întâlnire participă aproximativ 200 de delegați, fiind vorba de 39 de președinți ai conferințelor episcopale naționale din Europa, fiecare însoțit de trei reprezentanți.

Din partea Conferinței Episcopilor din România participă o delegație condusă de reprezentantul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, însoțit de un laic și doi preoți. De asemenea, la întâlnirea de la Praga sunt prezenți doamna Liana Gehl din partea Bisericii Romano-Catolice de limba română, Pr. Kovács F. Zsolt, din partea Bisericii Romano-Catolice de limbă maghiară și Pr. Cristian Barta, din partea Bisericii Greco-Catolice din România.

La întâlnire participă on line și câte o delegație formată din 10 persoane din toate țările europene. Din România participă prin platforma ZOOM referenții din diecezele și eparhiile care sprijină drumul sinodal local. Din Arhidieceza Romano-Catolică de București participă Pr. Daniel Bulai.

Toți cei prezenți, atât fizic cât și online, participă în aceste zile la un program intens de rugăciune și de comuniune. Conferințele, mărturiile, dezbaterile în grupurile mici au menirea de a trasa provocările și temele actuale din Biserică și societate pentru adunarea generală a Sinodului Episcopilor.

Întâlnirea de la Praga este împărțită în două etape. La prima, 5-9 februarie, participă toți delegații, iar la doua etapă, ce se va desfășura în perioada 9-12 februarie, vor lua parte doar președinții conferințelor episcopale.

Parcursul sinodal, programat în perioada 2021-2024, conduce la adunarea generală a Sinodului Episcopilor de la Roma, care se va desfășura în octombrie 2024 și care are ca temă generală „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”.

Material realizat cu sprijinul Pr. Daniel Bulai, Referent diecezan al ARCB pentru Sinod

 

 

 

Hits: 216

Share the Post