Consacrarea altarului și sfințirea bisericii Fericitul Vladimir Ghika din Popești-Leordeni

(online) Sfintire biserica � Popesti-Leordeni_DSC8309 20221119

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii Fericitul Vladimir Ghika din Popești-Leordeni

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, comunitatea parohială din Popești-Leordeni a trăit un eveniment istoric, binecuvântat cu prezența a nu mai puțin de patru Episcopi: consacrarea altarului și sfințirea bisericii Fericitul Vladimir Ghika din acest oraș.online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc7894-20221119

La sărbătoarea parohiei Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu din Popești-Leordeni au participat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit și PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București. Lor li s-au alăturat un număr de 25 de preoți, veniți din diferite parohii ale Arhidiecezei de București, autorități locale, persoane consacrate și un mare număr de credincioși, care au participat cu mare însuflețire la acest moment de sărbătoare. Întreaga celebrare a fost transmisă în direct de postul de televiziune catolică Angelus TV.

online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc7779-20221119

Sfânta Liturghie solemnă de consacrare a altarului și sfințire a bisericii Fericitul Vladimir Ghika a fost prezidată de Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, iar la începutul celebrării a fost binecuvântată apa și sarea, cu care au fost stropiți cei prezenți. Ritualul a continuat cu intrarea solemnă în noul lăcaș de cult, urmată de procesiunea celor prezenți.

online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc7845-20221119

Părintele paroh Emil Diac a prezentat un istoric al acestei biserici, în care au fost evidențiate o serie de elemente tehnice, arhitecturale și de artă sacră, menite să evidențieze  specificul de casă a lui Dumnezeu a acestei construcții. Lucrările de construcție la Biserica Fericitul Vladimir Ghika au început în martie 2012, odată cu autorizația de construcție emisă în martie 2012 de către Primăria Popești-Leordeni, în baza unui proiect realizat de către firma Anghel Saligny Proiect S.R.L. și arhitectul Alexandru Haralambie.

online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc7876-20221119

A urmat o nouă autorizație de construcție în august 2016 pentru continuarea lucrărilor de construire biserică și anexe. Lucrările de execuție au fost finalizate și recepționate la terminarea lucrărilor în 27 septembrie 2021, iar certificatul de atestare a edificării construcției datează chiar din 16 mai 2022, ziua comemorării Fericitului Vladimir Ghika. Fondurile au fost asigurate în parte de bugetul parohiei, în parte de Primăria și Consiliul Local Popești-Leordeni, precum și de numeroși binefăcători.

online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc8235-20221119

În cadrul cuvântului de învățătură, propus de ÎPS Aurel Percă, a fost subliniată importanța acestei zile de ajun a Solemnității Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului: la 18 noiembrie 1952, în ajunul acesteia a fost arestat Fericitul Vladimir Ghika, iar în anul următor, tot în ajunul acestei sărbători, a fost condamnat la închisoare la Jilava.

Acum, ca o fericită coincidență, este celebrată consacrarea altarului și sfințirea bisericii dedicată Fericitului Vladimir Ghika, un eveniment istoric și eclezial, care ne unește cu marele erou al credinței. ÎPS Aurel a prezentat semnificația teologică a acestei celebrări, punctând importanța altarului și a tabernacolului, unde este jertfit Cristos și de unde este oferit tuturor. Păstorul Arhidiecezei a subliniat importanța noii biserici pentru comunitate și a amintit că biserica, oricât de frumoasă ar fi, este cu adevărat vie numai în măsura în care este umplută de „pietrele vii” – credincioșii care, prin participarea lor, dau sens bisericii.

online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc8123-20221119

Sfânta Liturghie a continuat cu cântarea solemnă a Litaniei Tuturor Sfinților, așezarea în altar a relicvelor a 9 Sfinți și Fericiți: Anton de Padova, Ioan al XXIII-lea, Leopold Mandici, Ieremia Valahul, Vladimir Ghika, Anton Durcovici, Veronica Antal, Iuliu Hossu și Speranța a lui Isus, consacrarea altarului cu uleiul Sfintei Crisme.

online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc8336-20221119

La sfârșitul Liturghiei solemne, ÎPS Aurel Percă a ținut să mulțumească Episcopilor prezenți, autorităților locale, preoților și poporului credincios care a binevoit să ia parte la această sărbătoare. A mulțumit pentru strădania lor și celor doi preoți implicați direct în construirea acestei biserici: Pr. Ioan P. Solomon, parohul comunității din Popești-Leordeni în momentul începerii construcției, și Pr. Emil Diac, actualul paroh, care a definitivat construcția bisericii și a pregătit-o pentru marea sărbătoare a sfințirii ei.

online-sfintire-biserica-%ef%bf%bd-popesti-leordeni_dsc8338-20221119

Pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan, a dat citire Decretului nr. 615/2022, emis cu ocazia acestei zile istorice, care se constituie ca o prețioasă amintire a acestei zile binecuvântate. Tot în amintirea acestui moment istoric pentru comunitatea din Popești-Leordeni, ÎPS Aurel a lăsat bisericii nou-sfințite un potir și o relicvă a Fericitului Vladimir Ghika. Întreaga sărbătoare a fost încununată cu un moment de agapă frățească.

Pr. Andrei Dumitrescu
Foto: Alexis Dimcev

Celebrarea transmisă în direct de Angelus TV poate fi urmărită aici.

Albumul foto poate fi accesat aici.

 

Hits: 1336

Share the Post