Reuniunea președinților Conferințelor Episcopale din Europa Centrală și de Est la Budapesta
În perioada 24-25 octombrie 2022, la Budapesta a avut loc o reuniune a președinților Conferințelor Episcopale din Europa Centrală și de Est, anunță un comunicat al Secretariatului Conferinței Episcopale Catolice Maghiare.
La eveniment au participat, printre alții, Arhiepiscopul de Vilnius, Gintaras Grušas, Președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), András Veres, Președintele Conferinței Episcopale Catolice Maghiare, Cardinalul Mario Grech, Secretarul General al Sinodului Episcopilor, Michael Wallace Banach, Nunțiu Apostolic în Ungaria, membrii Consiliului Permanent al Conferinței Episcopale Catolice Maghiare: Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Arhiepiscopul de Veszprém, György Udvardy și Episcopul de Szombathely, János Székely; precum și președinții și reprezentanții Conferințelor Episcopale din Slovacia, Polonia, România, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, precum și cei ai Conferinței Episcopale Internaționale a Sfinților Ciril și Metodiu, care reunește Serbia și alte state din regiune.
Din România a participat PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, ca reprezentant al Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Președintele Conferinței Episcopilor din România.
Tema centrală a reuniunii de două zile a fost pacea. În discursul său de bun venit, Episcopul de Győr, András Veres, a oferit participanților o reflecție a Părinților Conciliului Vatican II: „Pacea nu este doar absența războiului și nici nu poate fi redusă doar la a face stabil echilibrul forțelor opuse; ea nu este efectul unei dominații despotice, ci este definită cu precizie ca «lucrarea dreptății» (Is 32,7)” (GS 78).
De asemenea, a amintit că vestea cea bună a nașterii Mântuitorului a fost anunțată păstorilor de îngerii care vesteau pacea: „Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu şi pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubeşte!”. Pacea poate exista atunci când oamenii îl primesc pe Isus, făcătorul de pace, și când inimile oamenilor de bunăvoință se deschid către ceilalți.
Nunțiul Apostolic, Michael Wallace Banach, a vorbit despre dragostea Bisericii pentru pace și despre eforturile sale consecvente de a cuprinde toate dimensiunile păcii, iar apoi a pus întrebarea: Biserică, ce faci pentru pace?Reprezentantul Papei Francisc în Ungaria a subliniat că această întrebare trebuie să răsune în inimi, cu speranța unei încheieri pașnice a războiului din Ucraina.
Arhiepiscopul de Vilnius, Gintaras Grušas, a lndemnat să ne rugăm pentru restabilirea păcii în Ucraina și să găsim în noi înșine, prin rugăciune, calea spre pace în țările noastre și în Europa.
Luni seară, participanții la conferință au celebrat împreună Sfânta Liturghie în Capela Sfintei Drepte din Bazilica Sfântul Ștefan (care adăpostește relicva mâinii drepte a primului rege sfânt al Ungariei), cu Cardinalul Péter Erdő în calitate de celebrant principal.
În discursul său, cardinalul Mario Grech a subliniat, de asemenea, importanța păcii și a descris procesul prin care Biserica încearcă să asculte poporul lui Dumnezeu. La conferință au mai luat cuvântul Balázs Schanda, șeful Departamentului de Drept Constituțional al Facultății de Drept și Științe Politice de la Universitatea Catolică Pázmány Péter; Lóránd Újházi, șeful Institutului Postuniversitar de Drept Canonic de la Universitatea Catolică Pázmány Péter; și Ágnes Hornung, Secretar de Stat pentru Familie.
La invitația Președintelui Republicii Ungare, Katalin Novák, conferința s-a încheiat la Palatul Sándor (reședința oficială a Președintelui Republicii Ungare), unde Președintele a oferit o recepție și i-a salutat pe participanții la reuniune.
Hits: 560